jeugd 10-12 jaar

Martine Letterie & Karlijn Stoffels

http://www.martineletterie.nl

http://www.karlijnstoffels.com

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Martine Letterie in de categorie jeugd 6-9 jaar
en jeugd 10-12 jaar.

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Karlijn Stoffels in de categorie jeugd 10-12 jaar.

 

altDwars door de storm
Martine Letterie & Karlijn Stoffels


Terwijl wij in Europa oorlog voerden tegen de Duitsers was er eveneens een oorlog gaande in Indonesië. De eilanden werden bezet door Japanners. Toen in Europa de vrede was teruggekeerd werd het Nederlandse leger uitgezonden naar Indonesië, dat immers een kolonie was en Nederlandsch Indië  heette. Het was geen land zoals wij dat kennen, het was een eilandengroep, met verschillende koninkrijken, op Java, Soerabaja, Celebes, Borneo enzovoort. De bewoners van Java en die van Ambon bijvoorbeeld hadden een andere koning, een andere taal, een ander ras, een andere hoofdgodsdienst, andere bronnen van inkomsten en een andere geschiedenis.


Toen de Jappen eenmaal verdreven waren, brak er een vrijheidsstrijd uit. De Indonesiërs wilden vrij zijn van Nederland. De mensen van Ambon vochten aan de zijde van Nederland omdat zij in de veronderstelling verkeerden dat zij na de oorlog een eigen land zouden vormen. Een onafhankelijk Ambon.
Zij kwamen bedrogen uit. Toen Indonesië eenmaal vrij was, waren de Ambonezen vanzelfsprekend niet meer welkom. De soldaten die in het Nederlandse leger hadden gediend en hun gezinnen werden naar Nederland verscheept... In de jaren vijftig kwamen zij hier aan en werden ondergebracht in kampen.


In Groningen was zo’n kamp. Daar speelt het verhaal. De mannen waren bij aankomst uit het leger ontslagen, en zij hadden geen inkomen. In het naoorlogse Nederland was de welvaart nog lang niet terug, zodat de Ambonezen niet welkom waren. Zij waren goedkoper dan Nederlanders, en werkten zelfs voor een zakje aardappelen. De negatieve houding had ook zijn weerslag op de kinderen, en bovendien zagen die vreemdelingen er anders uit en spraken soms de taal niet goed.


In de klas waar Jacob komt zit ook Tjakkie. Zij is de enige dochter van een communist, die vindt dat jongens op de ambachtsschool horen om een vak te leren en meisjes kunnen dan naar de huishoudschool. Tjakkie kan evenwel goed leren en wil graag naar de HBS. Haar meneer vindt ook dat zij dat kan, en samen met de dochter van de rijke boer wordt ze voorbereid op het toelatingsexamen. Hoe moet ze dit aan haar ouders vertellen? Dat ze goed bevriend raakt met Katrien, de boerendochter maakt alles nog erger. Ze is nieuwsgierig naar het leven van Jacob, nu in het kamp, maar ook naar zijn verleden. Dat ze met hem omgaat kunnen haar ouders ook maar beter niet weten. Als ze er toch achter komen, blijkt al snel het cultuurverschil.


‘Jacob is helemaal alleen buiten. En alles is vreemd in dit nieuwe kamp. Hij kan de zeewind die om de barakken blaast niet verstaan, en de geuren die hij om zich heen ruikt niet thuisbrengen. Schichtig zoekt hij zijn weg over het terrein. Daar, bij die ene boom, moet hij rechtsaf. En dan begint zijn hart te bonzen. Wat zit daar op die dikke tak? Een mannetje. Geen kabouter maar een gewone oude man, die alleen erg gekrompen is. Grootvader.
Jacob durft niet verder. Als grootvader uit de dood is teruggekeerd, betekent het dat iemand zijn rust verstoord heeft. En dan begrijpt Jacob het. Grootvader is meegereisd in de legerkisten, en nu is hij ontsnapt. Hij zit op een tak en kijkt met gele, boze ogen naar Jacob, alsof hij hem verwijt dat ze nu weer hier zijn beland, op dit kale veld ver van de bewoonde wereld.
‘Ik kan het ook niet helpen, opa,’ fluistert hij. En dan schiet grootvader vlak langs hem heen door de lucht, met een ijselijke schreeuw. Abel, denkt Jacob, red me! Maar de schelp ligt in zijn kamertje en Abel kan hem niet horen. Toch helpt het om aan zijn broer te denken, want als hij het mannetje nakijkt, dat klapwiekend wegvliegt, ziet hij dat het maar een uil is.’


Jacob vindt het maar moeilijk met die Nederlanders en hun vreemde gewoonten. Toch wil hij niet mee als zijn vader, de dominee, de kans krijgt naar Zeeland te verhuizen. Hij wil muzikant worden, moderne muziek maken. Daar is zijn vader  niet blij mee.
Twee kinderen, met ieder hun eigen dromen. Dromen die niet passen bij hun opvoeding. Zullen zij in staat zijn die dromen toch waar te maken?
Twee moedige kinderen ook, die tegen de tijdgeest in bevriend raken.


Martine Letterie en Karlijn Stoffels hebben in dit verhaal veel historische feiten verwerkt, maar zorgen er voor dat het verhaal toch prettig leesbaar is en spannend is. Voor meer informatie moet de lezer naar de website.


ISBN 9789025864972 | hardcover | 119 pagina's | Uitgeverij Leopold | februari 2014
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 26 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren