jeugd 10-12 jaar

Inge Besaris

https://www.theatersnater.nl

https://www.irinafilcer.com

 

Takkenhoofd
Inge Besaris


Als Sofie net als andere jaren in het kermisseizoen – van april tot november - gaat logeren bij Opa, is ze een beetje boos. Ze sjouwt zich rot met haar koffer, waarom heeft hij haar niet opgehaald? Dat doet hij anders toch ook?
Haar boosheid slaat al snel om in bezorgdheid, want er is duidelijk iets aan de hand: de keuken staat vol vuilniszakken en er is al weken niet afgewassen! En dat terwijl Opa dat eigenlijk iedere avond doet.
En waar is Opa eigenlijk?


‘Daar zit hij, in zijn luie stoel. Zijn hoofd is een beetje scheefgezakt en zijn mond hangt open…
‘Opa?!’
‘Wa…wie is daar?!’  schrikt Opa. Whisky springt op zijn schoot en likt de rimpelige handen. Sofie ademt opgelucht uit.’


Maar die opluchting is van korte duur. Opa is er dan nog wel, maar er zijn duidelijk problemen.
Opa vergeet dingen. Hij loopt bijvoorbeeld gewoon in zijn pyjama naar het dorp!
Hij was dus ook vergeten dat Sofie tijdens het kermisseizoen bij hem zou komen logeren.
Opa vraagt haar dringend om het niet tegen haar ouders te vertellen. Hij is namelijk bang dat hij naar een bejaardenhuis moet. In het dorp staat zo’n huis. Huize Avondrood. Huize Bijna-dood, noemt Opa het. Geen haar op zijn hoofd dat er ook maar een seconde over denkt daar te gaan wonen!


Sofie belooft het. Want zij wil immers ook daar bij Opa blijven! Het is altijd zo gezellig in zijn huisje in het bos.
Maar of dat nu het beste is voor Opa?
De directrice van het verzorgingshuis denkt er in ieder geval anders over.


Overdag, als Sofie op school zit, kan ze de problemen even vergeten, tot het steeds erger wordt.
Dan is ze reuze  blij dat ze nieuwe vrienden heeft gemaakt. Er is namelijk een nieuw gezin in het dorp komen wonen, en dat zijn hele fijne mensen. Maar ja, zij kunnen Opa eigenlijk ook niet echt helpen.
Je voelt het op je klompen aan: dit gaat helemaal fout!


Het verhaal zit boordevol humor, maar tegelijk is de problematiek voor de lezer duidelijk.
Het is een integere vertelling over een probleem waar we ooit allemaal mee te maken krijgen.
De kans is groot dat de doelgroep, kinderen van tien jaar en ouder, het gedrag van Opa herkennen.
Daarnaast vertelt Besaris over het leven van een kermiskind, en stipt ze ook even aan hoe vluchtelingen proberen een nieuw bestaan op te bouwen.

Inge Besaris is schrijver en theatermaker. Onder de naam Theater Snater maakt ze met haar partner sinds 1984 voorstellingen voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ze schreef onder andere voorleesverhalen voor Sesamstraat en in 2021 debuteerde ze bij Lemniscaat met Ridder Tim.

Irina Filcer heeft straattheater gemaakt.
Sinds 2004 is ze aan het werk als freelance illustrator en grafisch ontwerper.


ISBN 9789047714965 | Hardcover | 160 pagina's | Lemniscaat | juni 2023
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 14 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Takkenhoofd
Inge Besaris


Je staat er eigenlijk nooit bij stil maar een kermiskind moet ook naar school en hoe doe je dat als je ouders rondreizen? Er bestaan reizende scholen maar de hoofdpersoon uit dit boek, Sofie, woont tijdens het kermisseizoen, van april tot november, bij haar opa in zijn gezellige huisje in het bos en gaat in zijn woonplaats naar school.


Maar dit jaar begint het al anders. Opa staat haar niet op te wachten bij de bus! En hij lijkt wel verbaasd dat ze er is! Als volwassen lezer begrijp je gelijk al een beetje wat er aan de hand is, maar Inge Besaris heeft zich goed ingeleefd in haar doelgroep en voert de situatie en het begrip voor opa en Sofie langzaam op zodat ook kinderen goed kunnen bevatten wat er aan de hand is.


Natuurlijk verbaasd het Fietje, zoals opa haar liefkozend noemt, dat opa ook niet meer zo netjes is en dat hij af en toe niet zo goed meer weet waar Fietje het over heeft. Maar toch is het ook wel weer heel gezellig bij opa. Ze lachen wat af.
Overdag gaat Fietje naar de school waar ze in kermistijd altijd naar toe gaat. Daar zit een nieuwe jongen, Mo. Het klinkt onmiddellijk tussen Mo en Sofie. Ze worden dikke vrienden.


Ondertussen gebeuren er bij opa thuis steeds meer vreemde dingen en de nieuwsgierige zus van de meester is de directrice van Huize Avondrood, zij vraagt steeds vaker of alles wel goed gaat thuis. Ze komt zelfs op bezoek! Opa kan haar niet uitstaan, ze moet hem met rust laten. Fietje vindt ondertussen eigenlijk ook wel dat het niet zo goed gaat met opa. Toch heeft ze hem beloofd niets te vertellen over zijn vergeetmomenten en de opmerkelijke situaties waar ze tegenaan loopt.
Maar dan lopen dingen wel heel erg uit de hand...


Het is een gevoelig verhaal geworden waarin opa erg in zijn waarde wordt gelaten maar ook goed duidelijk wordt gemaakt wat de problemen zijn bij mensen die het langzamerhand allemaal niet meer zo goed weten. Dankzij Mo, hondje Wiskey en de leuke ouders van Mo is het toch ook een heel vrolijk en af en toe grappig verhaal geworden. Daarnaast is het hartroerend hoe opa en Sofie hun best doen om de situatie te hanteren.


Een extra vermelding waard, zijn de prachtige, gekleurde afbeeldingen van Irina Filcer die de gebeurtenissen op een humoristische en inlevende manier weergeven.
Al met al een indrukwekkend, knap geschreven boek.


ISBN 9789047714965 | Hardcover | 160 pagina's | NUR 283 | Lemniscaat | 29 juni 2023
Leeftijd 10+

© Dettie, 11 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER