jeugd 10-12 jaar

Lydia Rood

http://www.lydiarood.nl/

 

Miss Dakloos
Lydia Rood & Jojo Matthews



Dit is het laatst verschenen deel in de serie 'Slash-boeken', boeken die geschreven zijn op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere. In dit boek is Jojo aan het woord en haar verhaal wordt opgeschreven door Lydia Rood.
De hoofdpersoon in het boek, Ama genoemd, is een zwerfjongere. Haar leven lang is ze misbruikt en mishandeld door haar stiefvader. Als ze eindelijk moed toont en de man aanklaagt in de hoop dat ze haar zusjes dan van eenzelfde lot kan redden, blijkt ze geen vrienden, geen familie te hebben waar ze terecht kan. Af en toe woont ze bij iemand in, maar echt welkom voelt ze zich niet. Ze ontdekt langzaam dat het ook wel te maken zal hebben met het feit dat ze niet open en eerlijk is. Want Ama heeft geheimen. Maar is het vreemd dat ze niet te koop loopt met deze geheimen, het is vreselijk wat dit meisje mee heeft moeten maken.
Het is een vicieuze cirkel waar ze in terecht komt. Wat ze probeert, mislukt omdat ze niet de goede bagage heeft. Een opleiding heeft ze niet, en ook geen geld om er aan te beginnen. Natuurlijk kan ze wel terecht in een daklozenopvang, maar dan blijkt hoe moeilijk ze het heeft met regels.


'Ik word langzamerhand een volleerde dakloze. Het rottigste is dat je nooit rust hebt. Altijd verder, altijd moet je je haasten om de volgende plek te halen voor de deur dichtgaat. Te laat komen, te laat komen - het is de vloek van mijn leven. Daardoor kwam ik ook steeds in moeilijkheden in het opvanghuis waar ik het naar mijn zin had met Wina en haar kinderen. Te laat uit bed, te laat voor het eten, te laat voor de afwas. Als er weer iemand over de rooie ging over dat te laat komen, merk ik goed dat ik buitenlands ben. Wat maakt zo'n kwartiertje nou uit? Maar zij dachten daar anders over. Ze dreigden me eruit te gooien.'


Haar achtergrond maakt het allemaal niet makkelijker natuurlijk. Het onderwerp van dit boek: hoe een dakloze het redt (of niet) is maar een deel
van het verhaal. Er is altijd een achterliggende oorzaak van de dakloosheid. Ama's verhaal toont wel aan hoe het bijna onmogelijk is om uit deze cirkel van problemen te komen. Steeds weer loopt ze op tegen een muur van onbegrip. Steeds weer moet ze uitleggen wat ze niet uit wil leggen, want waarom zouden mensen haar vertrouwen en helpen? Het hoogtepunt in dit verhaal is natuurlijk de miss Dakloosverkiezing (die tot mijn verbazing echt bestaat, al moest dat wel zo zijn, omdat het hele verhaal gebaseerd is op ware gebeurtenissen), waar de prijs bestaat uit een jaar gratis wonen. In dat jaar moet de dakloze een bestaan op zien te bouwen dat haar zelfstandigheid brengt. Nieuwe problemen: hoe kom je uit het milieu? Hoe kan je een opleiding gaan doen? En hoe gaat het met de achtergebleven zusjes? Hoe geef je alles wat je meegemaakt hebt een plaats? Eigenlijk is het boek niets dan ellende. Erger nog als je beseft dat het realiteit is. Je kunt het aan Lydia Rood wel toevertrouwen om daar een goed verhaal van te maken. Ze maakt gebruik van al of niet echte dagboekfragmenten, waarin Ama niet alleen haar dagelijkse leven optekent, maar ook verhalen verzint van hoe het zou kunnen zijn. Daarnaast wordt er veel muziek aangehaald. Het is een afwisselend boek geworden, gelukkig geen tranentrekker, maar een realistisch verhaal, dat laat zien dat er - helaas - meer in de wereld gebeurt, dan waar de lezer weet van heeft.


ISBN 978 90 451 1086 8 Paperback 237 pagina's | Querido Kinderboek | juni 2010 Vanaf 12 jaar

Marjo, juni 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Overleven op Drakeneiland
Lydia Rood


Mark weet niet waar hij naar toe moet. Zijn moeder is opgenomen in een inrichting, zijn vader op zakenreis en zijn oma heeft net een operatie achter de rug... en omdat iedereen hem kent als een jongen die altijd kattenkwaad uithaalt en men hem een lastpak vindt, wil niemand voor hem zorgen. Er zit niets anders op, zegt een mevrouw, waarschijnlijk een soort maatschappelijk werkster, die hem moet onderbrengen. En zo wordt hij op het vliegtuig gezet, in z’n eentje, naar Drakeneiland.


Mark heeft wat zomerkleren bij zich, heeft totaal geen idee waar hij heengaat, alleen dat het geen plezierreisje zal zijn. Het begin is inderdaad niet leuk. Hij wordt op het vliegveld op Rhodos afgehaald door een man die hij niet verstaat, en die hem zijn portemonnee en mobieltje afpakt. Hij wordt naar een boot gebracht, waar een vrouw die hij ook al niet begrijpt, hem induwt en zo wordt hij gedumpt op een eiland. Op een verlaten eiland van een hoogstwaarschijnlijk onbewoond eiland. De moed zakt Mark in de schoenen. Zo erg is het toch niet dat hij kikkers kweekt in het bad? Of dat hij een parachute wil uitvinden waarmee hij van het dak kan zweven?
En nu? Hoe moet hij zich nu redden hier?
Maar gelukkig: het eiland is wel bewoond. Er zijn kinderen, net als hij verbannen. Zij hebben een heel eigen samenleving, waar Mark erg aan moet wennen.


Lydia Rood beschrijft een wereldje dat door kinderen verzonnen is, er zijn wel wetten, maar anders dan in de gewone wereld. ‘ In de liefde is alles geoorloofd’. Nou!
Het is een avontuur, zoals je dat ook als volwassene  wel eens zou willen meemaken. Zowel voor jongens als voor meisjes een leuk boek. De hoofdstukken zijn goed verdeeld, en ook  de afwisseling tussen dialoog en beschrijving maken dit een prettig boek om voor te lezen.
En... als het in de smaak valt, dan zijn er nog meer verhalen over Drakeneiland!


ISBN 9789025850401 | hardcover |126 pagina's | Uitgeverij Leopold| april 2010
Geïllustreerd door Kees de Boer, met een kaart van het eiland en de tien wetten.

Voor kinderen van 10-12 jaar.

© Marjo, 7 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER