jeugd 10-12 jaar

Theo Engelen

De Indische vlieger
Theo Engelen


Dit boek gaat over vriendschap tussen jongens van verschillende afkomst en speelt in Nederlands-Indië.
De hoofdpersoon is Sukardi, een Javaanse jongen van een jaar of twaalf. Op een dag in 1939 komt er in het grote huis bij zijn dorp een familie 'Blanda's' wonen. Zoon des huizes, Herman,  is ongeveer net zo oud als Sukardi, en de jongens worden vrienden.
In die periode komt langzaam het nationalisme opzetten in Indonesië. Boenki, broer van Sukardi sympathiseert met hen. Niet gek als je leest hoe neerbuigend sommige Nederlanders hem en anderen behandelen. De Nederlanders denken (weten niet beter) dat ze het volste recht hebben op het land, op de beste goederen en op de diensten van de inlanders. 
Dan komt de oorlog: Japan valt het land binnen, zij willen het rijke Indonesië innemen, de Nederlanders verjagen en hun rol overnemen. Dat wakkert het nationalisme nog meer aan, maar voorlopig valt er niets anders te doen dan te buigen (letterlijk!) voor de nieuwe overheerser. Om het huis van de Nederlandse familie komt nu prikkeldraad...
Boenki gaat in het vrijwilligersleger dat ten dienste staat van de Japanners. Veel inlanders deden dat: ze leerden er met wapens omgaan, handig als ze in opstand zouden komen. Sukardi blijft stiekem met Herman spelen, ook al moet hij er voor over de muur klimmen. En dan wordt het huis aangevallen: de moeder van Herman is dood, Herman zelf ernstig verwond. Sukardi zal niemand van de familie meer zien, ze vertrekken zo snel als mogelijk is naar Nederland.
In 1945 worden de Jappen verslagen, en nemen de Engelsen de boel over. Als in 1947 de Nederlanders het land weer over willen nemen, is de nationalistische beweging zo sterk dat die overname niet zonder slag of
stoot gaat: de politionele acties.  Sukardi en zijn familie gaan gewoon door met hun leven. Ze hebben niet zo
veel te eten en ze weten niet waar Boenki uithangt, die nu bij de permuda's is. Echte dreiging is er niet. Het grote huis wordt een basis voor de Nederlanders.
Opnieuw vindt Sukardi een vriend, de soldaat Ton, die hem leert vliegeren. Maar op deze vriendschap rust evenmin zegen: Boenki komt op een avond vertellen dat de nationalisten de basis zullen aanvallen. Wat moet Sukardi doen? Zijn broer verraden? Zijn vriend waarschuwen?


Het laatste deel van het boek speelt bijna veertig jaar later: Sukardi vindt zijn vrienden terug: er is veel gebeurd!!
Theo Engelen vertelt het verhaal van Indonesië zodanig dat de lezer alle partijen kan begrijpen. Hij laat zien dat individuen belangrijker zijn dan het grote geheel, zelfs al moeten die individuen zich schikken en orders uitvoeren. Zijn personages komen voor een moeilijke keuze te staan: kiezen ze voor menselijkheid, voor mededogen, of vinden ze macht en haat belangrijker?


Isbn 90 6249 328 9 Hardcover 173 pagina's | Sjaloom | oktober 1999
Vanaf 12 jaar

© Marjo, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altOntsnapt!
Theo Engelen


Niels vader is openbaar aanklager. Als hij hoofdaanklager is in een proces in een spraakmakende zaak tegen de leider van een grote misdaadbende, is hij zijn leven niet meer zeker. Maar zijn gezin ook niet! Niels en zijn jongere zus balen er flink van dat ze niet meer spontaan een uitstapje kunnen maken en dat er altijd vreemden om hen heen hangen: bewaking.
Maar het wordt pas menens als er een bomslag gepleegd wordt. Gelukkig mankeren ze niets ernstigs, maar het huis is ontwricht en ze moeten elders onderdak vinden. Dat moet allemaal in het geheim, en Niels vindt het dus niet zo vreemd dat hij naar Californië wordt gestuurd, naar zijn oom Peter.
Ene Venema zet hem op het vliegtuig, waar een vrouw hem zal vergezellen. Niels vindt die Katja niet aardig, en ze doet ook vreemd. Ze kent niet eens het adres van oom Peter...
Gelukkig is Niels gehaaid genoeg: als blijkt dat hij in verkeerd gezelschap verkeert, weet hij te ontsnappen. Maar dan ontdekt hij dat zijn oom niet thuis is: hij is in Europa!
Wat nu?!
Behalve dat hij zelf uit de handen van de bende moet zien te blijven – en die deinzen echt voor niets terug! – hij moet natuurlijk ook zijn ouders zien te bereiken, die niet weten waar hij is. Zolang zij dat niet weten kan de bende zijn vader immers toch chanteren!


Ok, soms gaan de dingen net iets te vlotjes; soms snap je als lezer niet waarom Niels het een wel opmerkt, en dat andere dat ook zo duidelijk is niet, maar dat neemt niet weg dat het een erg spannend verhaal is.
Theo Engelen weet wat de jeugd leuk vindt en heeft weer een meeslepende jeugdthriller geschreven. Daarnaast krijg je ook nog een inkijkje in hoe dat allemaal werkt, als een invloedrijke misdadiger berecht wordt. Helemaal van deze tijd dus.


ISBN 9789025859244 | hardcover | 144 pagina's | Leopold B.V. | november 2011
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 29 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Oorlog in de klas
uit de serie 'vergeten oorlog'
Theo Engelen


‘Hoezo oorlog? Hoe kon dat nou op zo’n mooie voorjaarsdag?  Oorlog moest zich afspelen op grauwe herfstdagen of bij snerpende kou’.


Lex zit in de zesde klas – groep 8 dus – als de eerste tekenen van de naderende oorlog ook hem bereiken. Het leven was zo simpel: lekker spelen met zijn vrienden Roos, Simon en Peter. Hutten bouwen in het bos is het liefst wat ze doen.  Ze beseffen alleen op zondag dat Roos en Simon anders zijn. Dan zitten ze niet in de kerk.
Maar sinds een oom en tante bij Roos en Simon in huis wonen – gevlucht uit Duitsland – wordt regelmatig gezegd dat een meisje niet met jongens hoort te spelen. Bovendien zijn die oom en tante niet voor niets gevlucht: ook voor Simon, Roos en hun ouders dreigt gevaar. Ook al zijn ze niet praktiserend joods.
Het leven zal al snel niet meer zijn zoals het was. De Duitsers vallen inderdaad het land binnen en er komen maatregelen voor joden: andere scholen; een Jodenster dragen en nog veel meer. Dan worden joodse mensen zelfs opgepakt, en naar het kamp gestuurd dat nog maar pas vlakbij op de hei werd gebouwd. Dat is kamp Vught.


Theo Engelen behandelt diverse thema’s in dit boek. De ouders van Lex zijn pro-Duits en zijn vader wordt zelfs aan fanatieke NSB-er. Zijn moeder begint spijt te krijgen als het van kwaad tot erger wordt, maar ze kan niet meer terug. Lex trekt steeds meer naar Peter en zijn ouders, die moediger zijn dan hij denkt. Intussen worden inderdaad alle joden naar het kamp gebracht. Later is er het kindertransport: alle kinderen tot de zestien jaar worden weggehaald en via Westerbork afgevoerd.
Hoe ga je er mee om als je als enige zoon het niet eens bent met de standpunten van je ouders?
En wat moet je als blijkt dat niet iedere Duitse soldaat het slecht met de joden voorheeft?
Een ontroerend verhaal, met tussen de hoofdstukken door kopieën van papieren zoals die bewaard zijn gebleven, onder andere een lijst waarop gevangenen staan, die in Kamp Vught overleden zijn. En ook enkele verordeningen, onder andere die over de joodse jeugd die niet meer naar openbare of katholieke scholen mochten.


Oorlog in de klas
maakt deel uit van Vergeten Oorlog. Dit is een serie  jeugdboeken over minder bekende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals in dit boek de kindertransporten vanuit kamp Vught.


ISBN 9789025855406| hardcover | 124 pagina's | Leopold | februari 2010
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 7 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER