jeugd 10-12 jaar

Lewis Carol

Alice in Wonderland
illustraties Rebecca Dautremer
tekst Lewis Carroll bewerkt door Ed Franck


Alice in Wonderland, het verhaal van Lewis Caroll is bijna bij iedereen bekend. Wie het boek niet gelezen heeft kent het verhaal vast wel in de vorm van een (teken)film, die in vele variaties is verschenen met als meest bekende uitvoering de disneyfilm.


Het is het verhaal over Alice, een meisje dat achter een Wit Konijn,  met een horloge in zijn vestzak, aanholt. Het Konijn heeft enorme haast. Als hij een konijnenhol in duikt, springt ze hem achterna en valt eindeloos diep totdat ze eindelijk op een berg blaadjes belandt. Het Konijn holt een tunnel in en Alice holt hem achterna.
Hiermee start het meest wonderlijke avontuur wat een meisje beleven kan.


Alice komt uit in een zaal met deuren, waar ze een sleuteltje en een drankje vindt. Ze drinkt dat op en krimpt totdat ze door het kleine deurtje kan die naar een schitterende tuin leidt. Maar helaas doet ze een aantal beetje domme dingen waardoor dat niet lukt. Ze groeit en ze krimpt steeds, en ontmoet allerlei dieren zoals de Muis, de Dodo, een Papegaai, een Krab, een Ekster etc. waar ze o.a. een race mee doet.
Later, als ze weer eens heel klein is komt ze bij een vrij filosofische  Rups die haar helpt met krimpen en groeien. Maar nu groeit alleen haar nek van kort naar lang in plaats van haar hele lijf!


Als alles weer goed is,en ze het groeien en krimpen een beetje in de hand heeft, arriveert ze in de keuken van het huis van de Hertogin, die overigens ruzie heeft met de kokkin. Het is een heel spektakel en kabaal en ook daar verandert weer iets, de baby van de hertogin wordt langzamerhand een varkentje! Wonderland doet zijn naam eer aan.


En zo beleeft Alice de meest wonderlijke avonturen, ze ontmoet de glimlachende Kat, de Hoedenmaker en de Maartse Haas. Maar uiteindelijk belandt ze eindelijk in de tuin waar ze in eerste instantie zo graag naartoe wilde. Tot haar verbazing zijn de tuinmannen 'levende' speelkaarten, ze is belandt in de tuin van de Hartenkoning en -koningin! Ze moet een spelletje croquet spelen, de ballen zijn Egels, de hamers zijn Flamingo's en beide soorten zijn levend! Zoiets heeft Alice natuurlijk nog nooit meegemaakt.  Ze luistert even later naar het droevige verhaal van de Nepschildpad en vertelt vervolgens haar verhaal aan hem. Al gauw luisteren alle dieren van Wonderland naar Alice's bijzondere avonturen die ze beleeft heeft in hun land. Maar dan is het opeens tijd voor het proces. Hartenboer is in de boeien geslagen en nu komt er een rechtszaak die al even chaotisch verloopt als alle voorgaande gebeurtenissen. Alice blijft overigens bij alles wat haar overkomt wonderbaarlijk rustig en helder van geest...


Plots is dat Alice opnieuw in een andere wereld en dan blijkt dat ze haar surrealistische verhaal niet in Wonderland beleeft heeft maar in Dromenland!


Persoonlijk was ik van het verhaal over Alice in Wonderland, nooit erg gecharmeerd, Het was te druk en er gebeurde teveel en eigenlijk ook helemaal niets.
De originele zwart-wit tekeningen van John Tenniel vond ik nooit aantrekkelijk, eerder afstotend. Als kind vond ik het boek en de tekeningen zelfs een beetje eng.


Maar dit boek met zijn prachtige, deels zwart-wit deels warmgekleurde, fantasievolle illustraties van Rebecca Dautremer heeft niets angstaanjagends meer. Deze afbeeldingen maken het verhaal gelijk een stuk aantrekkelijker. En dan heb ik het nog niet eens over de bewerkte tekst door Ed Franck. Dankzij hem is het een veel toegankelijker, vlot leesbaar boek geworden. Nu is Alice niet meer dat keurige, beetje stijve meisje maar een menselijk, bijna tastbaar, kind van deze tijd dat een heel bijzonder avontuur beleeft. Het is een enorme sprong voorwaarts. Het verhaal blijft natuurlijk druk en chaotisch maar door het te moderniseren in taal en beeld is het veel toegankelijker geworden. Prima gedaan! Het is nu een echt kinderboek in plaats van een semi-volwassen verhaal.


ISBN 9789059088894 | Paperback met flappen en ronde hoeken | 223 pagina's | Uitgeverij Davidsfonds infodok |
1e Nederlandstalige druk in deze uitvoering 2011 | gelezen editie herdruk 2018 | Vanaf ca. 11 jaar

© Dettie, 26 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER