jeugd 10-12 jaar

Nelle
Blankgoud
Marc de Bel


Het verhaal begint in Vlaanderen anno 1635. De vijftienjarige Nelle de Vos heeft al een turbulent leven achter de rug. Zij leefde in armoede bij haar tante in huis maar moest vluchten nadat haar tante Clara (die werkelijk geleefd heeft en waar het eerste deel over Nelle op gebaseerd is) op de brandstapel belandde als zijnde een heks.  Nelle belandde uiteindelijk in het -protestantse - plaatsje Korsele waar ze bij Agripus, de grootvader van haar vriend Wiete, een veilig en plezierig onderkomen heeft gevonden.


Maar de strijd van de katholieken tegen andersgezinde mensen is nog steeds gaande. De meest fanatieke 'jagers' zien overal het kwaad en de duivel in. Natuurlijk vinden zijn het poppenspel dat Wiete en Nelle op de kermis van Auweghem opvoeren ook een spel van 'duivelsche kunstemaekers'. Opnieuw komen Nelle en Wiete in de problemen dankzij 'de pilaarbijters' zoals de jagers genoemd worden. Nu Nelle in verwachting is, willen ze geen toestanden meer en het ondernemende stel, besluit, aangelokt door verhalen van vrienden, naar Veere te trekken waar ze aanmonsteren op het koopvaardijschip De Zeemeeuw om hun geluk te beproeven in het warme Nieuw-Nederland waar poppenspelers gewaardeerd worden.


Nelle en haar vriendin Mona zijn vermomd als scheepsjongens aan boord gegaan, anders hadden ze niet mee gemogen. Vrouwen aan boord brengen ongeluk is immers het gezegde. Ze heten nu Wannes en Pieter. Het leven aan boord bevalt Wannes wel, ondanks het harde werk en en het slechte eten. Alleen kan ze natuurlijk, tot hun beider spijt, niet het bed in duiken met Wiete...
Maar ze vindt haar reis prettig en de zee fascinerend. Er zijn naast een paar vervelende ook een aantal sympathieke zeelui aan boord waar Wannes, Wiete en Mona veel van leren. Maar zoals te verwachten viel wordt de vermomming van de meiden ontdekt, de kapitein zal zijn maatregelen treffen tegen zulke ontoelatend gedrag... 


Mona en Nelle hebben echter geluk, hoewel... het schip wordt gekaapt door Murat Rais, en zijn bemanning. Murat is een Nederlander die nu het Islamitisch geloof aanhangt. Tot hun schrik, blijkt dat de bemanning en gasten vervoerd zullen worden naar Algiers om als 'blankgoud' verkocht te worden. Maar zoals gezegd, de meiden, inclusief Sara de dochter van de familie Pieterzoon de Vries  hebben geluk. Ze belanden in het zeer luxe verblijf van Murat Rais en die heeft een zeer aantrekkelijk zoon waar Mona gelijk een oogje op heeft. Ze zijn wel verplicht bij zoonlief de nacht door te brengen als hij daar om vraagt. De vrolijke, nonchalante en ondernemende Mona heeft geen enkel bezwaar tegen, integendeel, maar Nelle denkt aan haar Wiete bovendien is ze zwanger, ze moet er niet aan denken, dat kan toch niet...

Wiete heeft het ondertussen zwaar, hij heeft het veel minder getroffen dan Nelle Zijn leven is zwaar, hij heeft een zware ketting aan zijn been en moet met stenen sjouwen. En dan breekt ook nog eens de pest uit... Ze kunnen nergens meer heen. 
Hoe moet dat nu verder? Zullen de vredelievende paters het tij doen keren? Of wordt het allemaal nóg erger?


Het is een heerlijk avontuurlijk verhaal en de jonge verliefde Nelle en Wiete zijn vrolijke, positieve mensen die overal wel een lichtpuntje in zien. Vindingrijk als ze zijn, weten ze zich aldoor uit diverse hachelijke situaties te draaien, soms is het een beetje op het randje van onwaarschijnlijkheid, het kan allemaal net, maar ach wat geeft het. Of ze ooit weer in het gezellige huisje van de lieve Agripus zullen belanden blijft echter nog de grote vraag.


Marc de Bel heeft zich duidelijk zeer goed verdiept in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Het woordgebruik, de kleding, het eten, alles klopt. Kortom, het is een lekker boek waarin je ook nog eens veel opsteekt over het leven en de geschiedenis in de zeventiende eeuw.


Nelle, Blankgoud is het vervolg op het meermaals bekroonde boek Nelle, De heks van Cruysem, maar kan ook afzonderlijk worden gelezen.


ISBN 9789461314659 | Paperback | 270 pagina's | Van Halewyck | 12 april 2016
Leeftijd 12+

© Dettie, 20 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER