jeugd 6-9 jaar

Brigitte Bosman

www.brigittebosman.nl


Brigitte Bosman gaf de leden van  Leestafel
gelegenheid vragen aan haar te stellen. Dit
alles kun je op het Leestafelforum lezen.

 
De liedmaker
illustraties Jan Braamhorst


Salomee komt uit een vooraanstaande muizenfamilie. Ze heeft een opleiding mogen volgen aan de hogere muizenschool en is afgestudeerd in luchtvaarttechniek. Al haar voorouders waren liedmakers. Het is dan ook de levenstaak van ieder familielid om een eigen lied te maken... Dat is ook precies waar ze mee bezig is en wel in haar eigen ontworpen luchtballon. Ze ligt net een beetje uit te rusten als er opeens een kikker in haar mandje springt.

De kikker deed mee aan een hoogspringwedstrijd, maar sprong zo hoog dat hij precies in het mandje van de luchtballon sprong. Salomee vindt dat helemaal niet leuk maar Robinson, de kikker ook niet, nou loopt hij zijn prijs mis!
Erger is dat hij luchtziek wordt, hij voelt zich heel erg naar. Dus ze moeten wel landen... Salomee zoekt in het Medisch handboek voor Luchtreizigers naar een geneesmiddel tegen Luchtziekte en dat is kamille.

Ze moeten dus daar naar op zoek maar... ze mogen maar drie uur de reis onderbreken anders vervaagt het lied. Ze kijken eens goed om zich heen en vinden eigenlijk wel dat ze in een heel raar landschap zijn geland. En wat wil die blauwe reiger...?

Heel leuk verhaal, Robin en Salomee kunnen lekker kibbelen maar hebben ook veel voor elkaar over. Er is in het verhaal mooi gebruik gemaakt van de springkunst en het uiterlijk van een kikker.

Heel apart is ook de opbouw van het liedje. Bij elke nieuw regeltje van het liedje dat door Salomee gevonden wordt staat een notenbalkje zodat kinderen ook het wijsje kunnen leren. Ook in dit boekje staan erg leuke zwart-wit tekeningen van Jan Braamhorst. Ik denk dat kinderen dit met veel plezier zullen lezen.


ISBN 9068228501, hardcover, 77 pagina's, uitgeverij Clavis 2001
Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

© Dettie, december 2006

Lees de reacties op het forum, klik hier!

 
De liedmaker
illustraties Jan Braamhorst

Om maar meteen met de negatieve opmerking binnen te vallen: ik vind dit boek geen boek dat past in de categorie A. Eerder B. In het begin moet er iets uitgelegd worden, en ik denk dat dat stukje te lang en te moeilijk is voor beginnende lezers. Moeilijk is niet erg als het een enkele zin is, maar als het meer dan een alinea duurt haken kinderen af. En er zit een magisch element in het verhaal, misschien ook wat te moeilijk voor jonge kinderen. Ik vond dat laatste zelf wel erg leuk, overigens. Juist een beetjes dat bizarre, dat mag ik wel.


Maar eerst nog het verhaal.
Met de eerste zin zit je er meteen middenin:
"Muisje Salomee lag met haar ogen dicht in de zon te soezen, toen er een schok door het mandje ging."
Salomee, de muis, zit niet zomaar in de luchtballon, ze maakt er een liedje. En dat proces wordt nu verstoord door de komst van een kikker. Hij heet Robinson, en zoals hij zomaar ineens in het mandje zit, zo zit hij ineens ook in het liedje. Samen vliegen ze verder, over water, maar dan blijkt Robinson luchtziek. Daar moet wat aan gedaan worden. Dit leidt tot een spannend avontuur. Hoe spannend beseffen de twee niet eens echt, maar de lezer wel, want ineens duikt een interimverhaaltje op met de reiger, die wel zin heeft in een lekker hapje, helemaal in twee!


Het verhaaltje is heel leuk verteld, en wordt behalve door de reiger ook afgewisseld met de vorderingen van het liedje. Met notenbalk, dus er kan ook muziek gemaakt worden. De tekeningen van Jan Braamhorst zijn ook erg leuk.
Op de achterflap staat dat je eruit kan leren dat iedereen uniek is en zijn goede eigenschappen heeft. Beetje hoog gegrepen voor een 7-jarige?


ISBN 9068228501, hardcover, 77 pagina's, uitgeverij Clavis 2001 Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

© Marjo, december 2006

 
Met je billen in de brandnetels
illustraties Jan Braamhorst


Manon en Adriaan zijn broer en zus en vinden het heerlijk om samen te spelen. Vooral de boomhut is favoriet. Daar brengen ze heel wat uurtjes door. Ook hebben ze een geheime plek maar dat is midden in een brandnetelbosje! Daar komt natuurlijk haast nooit iemand want de brandnetels prikken veel te erg.
Op een dag zien ze bij de boomhut een heel rare man lopen met een gek hoedje op. Ze besluiten hem te volgen maar dat is nog niet zo makkelijk. Ze raken hem kwijt maar ineens is hij er weer, bij hun brandnetelplek!


Eigenlijk vinden ze het maar griezelig maar volgen hem toch weer en ze zien hem iets in de grond stoppen!
De volgende dag gaan ze kijken want ze denken dat hij daar een schat verstopt heeft. Maar als ze de schat vinden valt hij heel erg tegen! En wat moeten ze met dat rare briefje met cijfers erop? Hun speurtocht blijkt nog niet afgelopen en uiteindelijk heeft het bijzondere gevolgen...


Het begin van het verhaal is spannend, wie is die man en waarom loopt hij daar? Daarna komt er een wending in het verhaal en is het op een heel andere manier ook weer spannend.
Over dat tweede gedeelte kan hier niets verteld worden anders wordt er teveel verklapt.
Als je dit boek gelezen hebt kan je op internet nog bepaalde dingen - die in het boek besproken zijn - opzoeken, wat het geheel iets extra's geeft en voor kinderen (en hun ouders) heel erg leuk is.
Ook in dit boek staan weer mooie (zwart-wit) tekeningen van Jan Braamhorst
Leuk verhaal!


ISBN 90 448 0622 X Uitgeverij: Clavis Reeks: Smaragdreeks  Uitvoering: gebonden Pagina's: 96
Leeftijd: Vanaf 8 jaar

© Dettie, november 2006

Reageren? Klik hier!

 
Met je billen in de brandnetels
illustraties Jan Braamhorst

Manon en Adriaan, broer en zus, spelen heel veel samen. Ze voetballen en spelen in de boomhut, en als ze op iets geheimzinnigs stuiten, is het ook het geheim van hun twee-en...


Dat geheimzinnige is een man die een kistje opgraaft. Dat moet een schat zijn, bedenken ze en ze gaan op een ander moment terug en zoeken het kistje.
De inhoud valt vies tegen: een opschrijfboekje, een potlood, een sleutelhanger, een puntenslijper en een beertje.. 'MARS' staat op het boekje, en Manon neemt een papiertje mee, waarop volgens haar een telefoonnummer staat.
Als ze thuis achter de computer zitten komen ze op het idee om MARS op te zoeken en daar ontdekt Manon dat de getallen op dat briefje geen telefoonnummer is, maar coördinaten. Wat dat is, weten ze niet en ze vragen het papa. Zo komen ze erachter wat de bedoeling van het kistje is. Hun avontuur heeft leuke gevolgen.


Het is een heel modern boek... het onderwerp is het GPS, Global Positioning System (Wereldwijd positie Systeem). Achterin het boek wordt gelukkig uitgelegd hoe het werkt, en wat je er mee kunt doen. Voor mij als volwassene is het allemaal niet zo makkelijk te volgen, maar kinderen groeien op met dit soort dingen, dus misschien hebben zij er geen moeite mee.
Maar als je geen interesse hebt in dat nieuwe techniekje, dan nog kun je het verhaal heel goed lezen. Het is een avontuur van twee kinderen, spannend, en herkenbaar. Leuk boek dus.


Uitgeverij: Clavis Reeks: Smaragdreeks Isbn: 90 448 0622 X Leeftijd: Vanaf 8 jaar Uitvoering: gebonden Pagina's: 96

© Marjo, december 2006

 
Joep de poep en Frank stank
illustraties Jan Braamhorst

Joep wil eigenlijk wel mee voetballen met de jongens buiten maar er is maar één jongen die hij kent en dat is Frank. Maar... Frank stinkt dat komt door de rare dingen die hij eet. En tegen Joep is hij nooit leuk.


Als Joep toch maar naar buiten gaat roept Frank heel hard "He, Joep de poep!" Maar Joep heeft later wat bedacht en zegt dat ook tegen Frank: "Hé Frank stank!"
Joep lacht zich rot erom maar Frank is kwaad. Ze vinden elkaar maar stom en plagen elkaar. De meester vindt dat niet leuk en zet ze naast elkaar in de klas. Als dat maar goed gaat!


Een grappig verhaaltje met leuke kleurige tekeningen van Jan Braamhorst. Alles is in vrij korte zinnetjes geschreven dus erg geschikt voor kinderen die net leren lezen.

Hardcover | 37 Pagina's | Uitgeverij Clavis | 2005 Robijnreeks ISBN: 9044804642

© Dettie, november 2006

 
Joep de poep en Frank stank
illustraties Jan Braamhorst

Boekje voor beginnende lezers, AVI 3.
De middenmoot van de groep-4 kinderen ca 7 jaar) bereikt dit niveau zo rond november. Dan kunnen ze zelfstandig dit boekje gaan lezen en ik denk dat ze het leuk zullen vinden.


Joep heeft een buurjongen van gelijke leeftijd waar hij liever niet mee speelt. Dat ligt niet aan het feit dat die jongen, Frank, van allochtone afkomst is, maar omdat hij Joep plaagt door hem Joep de poep te noemen. Maar Frank woont niet alleen naast hem, hij zit ook in dezelfde klas. Op een dag weet Joep ineens hoe hij wraak kan nemen... Frank eet namelijk altijd brood waar vies ruikend beleg op zit... Frank stank! Joep heeft het helemaal gevonden... maar Frank is er boos om, en ze ruziën.
Hun meneer heeft er genoeg van. Hij zet hen naast elkaar aan een tafeltje en laat hen samen een werkstuk maken.
Na school moeten ze natuurlijk dezelfde kant in, naar huis, en Joep slentert achter Frank aan. Hij wil niet samen lopen. Maar als hij ziet dat Frank stil staat om naar een huis te kijken, is hij nieuwsgierig. Frank trekt hem mee achter een struik.. Wat is daar aan de hand? Wat wil Frank van hem?


Een spannend verhaaltje, je wil natuurlijk weten wat er aan de hand is in dat huis. En of het goed zal komen met Joep en Frank.
Het boekje is overzichtelijk, met leuke tekeningen. Het speelt in op de actualiteit in de wereld (het multiculturele aspect) en op die van kinderen van groep 4 (ruzie maken en vriendjes maken).
De titel is prima gekozen, zo'n boek willen kinderen wel lezen!


Hardcover | 37 Pagina's | Uitgeverij Clavis | 2005 Robijnreeks ISBN: 9044804642

© Marjo, November 2006

Reageren? Klik hier!

 

Andere buren
illustraties Daniëlle Schothorst


Papa is in alle staten de verhuizers zijn veel te laat. Ze zouden 's ochtends komen maar er is gebeld, ze komen pas 's middags. Noa vindt het niet zo erg. Ze gaat lekker op de bank liggen die al buiten staat. Om 4 uur 's middags zijn de verhuizers er pas en moeten Noa, haar vader en moeder en broer Erwin 's nachts een beetje kamperen. Noa vindt dat wel leuk!


Ze hebben bij het nieuwe huis een heel mooie tuin. Als alles een beetje opgeruimd is gaan Noa en Erwin de tuin in en horen ze ineens geluid van de buren. Ze zijn best wel nieuwsgierig en proberen door de heg heen te kijken. Dat lukt niet zo totdat Noa een plek vindt waar de heg een beetje dun is. Ze ziet iemand in de tuin van de buren, die staat te praten tegen iemand. Maar ze kan hem niet goed zien, ze blijft wachten en dan ziet ze hem goed! De nieuwe buurman is wel heel anders dan haar vroegere buren!
Vanaf die tijd is Noa een beetje bang maar voelt zich ook wel aangetrokken tot haar nieuwe buren en moet toch elke keer weer kijken door de heg.
Omdat ze vanwege de dure verhuizing niet op vakantie kunnen mogen ze een geheime hut bouwen in de tuin. Vanuit die hut kunnen ze precies in de tuin van hun buren kijken! Elke keer gebeurt er wel wat daar, soms leuk, maar het is meestal een beetje griezelig vindt Noa. Totdat Erwin en zij besluiten om eens écht de tuin in te gaan...


Heel erg onderhoudend verhaal. Op een leuke manier spannend.
Heel langzaam maak je kennis met de nieuwe buren. Vooral hartveroverend is dat de kinderen in hun onwetendheid vaak precies het goede doen maar soms zijn ze ook onnodig ongerust.
Een apart verhaal dat goed de gedachtegang van jonge kinderen weergeeft..
Er staan grappige zwart-wit illustraties bij van Daniëlle Schothorst die goed bij de sfeer van het boek passen.


Uitgeverij: Clavis Reeks: Smaragdreeks ISBN: 90-448-0625-4  Uitvoering: gebonden Pagina's: 96
Leeftijd: Vanaf 8 jaar

© Dettie, november 2006

 
Andere buren
illustraties Daniëlle Schothorst


Noa gaat verhuizen. Met haar ouders en broertje pakt ze al hun spullen in. Het verhuizen zelf loopt niet zoals haar vader dat wil, maar dat vindt Noa niet erg. Wat maakt het haar uit om een nacht op de grond te slapen? Het lijkt wel kamperen...


Ze maakt zich ook niet druk over het gesprek dat ze haar ouders hoort voeren, er is iets met de nieuwe buren, begrijpt ze, maar wat..ach, wat maakt het uit. Ze hebben vakantie en gaan eens rustig hun nieuwe straat verkennen. Misschien hebben de buren wel leuke kinderen? Of een leuke hond? Ze is nieuwsgierig genoeg om de buren te bespioneren, door een gat in de heg kan ze een beetje zien wie er in de tuin lopen.
Ze hoort iemand die Joop heet praten tegen ene Jaap, en omdat ze maar één persoon ziet lopen, vraagt ze zich af waar die hond dan is..als ze ziet wie Jaap is, schrikt ze vreselijk. Zulke buren, daar wil ze niets mee te maken hebben. Maar ze wil het ook niet vertellen tegen haar broertje Erwin, dus als hij voorstel om net bij die open plek in de haag een hut te bouwen, moet ze daar wel aan meedoen. Zo ontdekt ze dat het allemaal heel anders is dan ze dacht.


Een verhaal met zowel grappige als minder leuke aspecten. Ik vind het heel goed verteld, hoe kinderen ontdekken dat niet iedereen is als zijzelf, en dat daar niets mis mee is. De ouders blijven na het begin van het verhaal, bij de verhuizing, verder veelal op de achtergrond. Het is echt het verhaal van Noa en Erwin, die reageren zoals kinderen dat in hun onschuld doen.
Een leuk verhaal.


Uitgeverij: Clavis Reeks: Smaragdreeks Isbn: 90-448-0625-4 Uitvoering: gebonden Pagina's: 96
Leeftijd: Vanaf 8 jaar

© Marjo, november 2006

Reageren? Klik hier!

 
Ridder Rik en de geheime brief
illustraties Marja Meijer


Zoals achterin het boek uitgelegd staat is dit een boek om samen te lezen. Het is tegelijk geschreven voor AVI 3 en voor AVI 7. Beginnende lezers van 7-8 jaar kunnen dit samen met een kind van 9-10 (of ouder, of een volwassene) lezen. Dat is meteen duidelijk als je het boek openslaat, want de typografie en ook het gebruik van de taal is aangepast.


Het is het verhaal van Rik, die in de klas geschiedenisles krijgt, en half met zijn gedachten bij een meisje uit zijn klas zit, Merel heet ze. Hij heeft een brief voor haar, maar zou hij die durven geven? Hij is al een paar maal tot de les geroepen door de meneer, en het is ook niet omdat het hem niet interesseert, maar toch droomt hij weg...
Ineens bevindt hij zich in een kroeg, aan tafel met een stel mannen. Als de deur opengaat en er een heuse ridder, compleet geharnast binnen stapt, is Rik helemaal verbouwereerd. Waar is hij? Hij merkt niet eens dat de ridder de brief uit zijn handen heeft getrokken. Als hij het ziet is het te laat. De ridder vraagt wat hij, een jongen immers, die niet kan lezen, moet met een brief?
En dan ineens springt er een nar tussen hen in, hij grijpt de brief, en rent er mee weg..
Rik begint te roepen en wil de brief terug..maar de nar is weg. Hij weet niet wat hij moet doen. En dan verschijnt er een meisje naast hem, jonkvrouwe Merel... zij helpt Rik, want ze blijkt de weg te weten in het kasteel, waar de nar verdwenen is.


Een boek over ridders, dat spreekt kinderen wel aan! Er zitten feitjes verstopt in de tekst, op een leuke manier. Het idee, een jongen van nu in contact met een meisje uit vroeger tijden, is niet nieuw, maar het is leuk en het werkt. Op die manier kun je zonder belerend te zijn van alles duidelijk maken. De nar heet Leuke Luuk, dat is een grapje dat de kinderen zelf misschien niet zullen snappen, maar dat hindert niet.


Ik vind dit idee van samenlezen, op verschillende niveaus in één boek heel leuk. Ik ken al het concept van “maatjes-lezen” waarbij kinderen uit groep 8 een op een lezen met kinderen uit groep 3 of 4, en ik weet dat het werkt. Met een boek als dit is het nog leuker!


Het verhaal spreekt aan, is spannend en een beetje grappig..de vragen achter de hoofdstukken, hm, die kunnen de gevorderde lezers zelf ook bedenken, dat was misschien niet nodig geweest.


Hardcover 67 pagina's ? ISBN: 9044804448 ? Uitgeverij Clavis ? 2005
Illustrator: M. Meijer

© Marjo, November 2006

Reageren? Klik hier!