jeugd 6-9 jaar

Hannah Aukes

Operatie Bloemenbuurt
Hannah Aukes

In groep 8 van juf Sacha zitten 23 kinderen. Deze  elf- en twaalfjarigen hebben iets gemeen: hun achtergrond. Ze komen  van over de hele wereld. Maar ieder kind is sowieso uniek, allemaal hebben ze hun eigen verhaal, hun eigen dromen. Narumi bijvoorbeeld is goed in ballet. Marjet is dol op bakken en Amara woont bij haar oma sinds haar vader vertrokken is. En Serkan, om wie het hele verhaal draait, die is dol op voetbal,  hij wil dan ook profvoetballer worden. De ouders van Serkan zijn niet bepaald rijk, en zijn moeder is ziek. Serkan schrikt als hij die hoge ziekenhuisrekening vindt. Dat kunnen ze nooit betalen! Misschien kan hij helpen? Klusjes voor Jessin doen, denkt hij. Die heeft hem immers al eerder gevraagd.


Op dat moment voel je al wel dat die klusjes van Jessin niet in de haak zijn. Dat is dan ook zo. Serkan komt er alleen maar meer door in de problemen. Skinny is de loopjongen van Jessin, en hij houdt Serkan goed in de gaten. Bedreigt hem als Serkan het eigenlijk niet wil doen.
Als hij zijn eigen verhaal opschrijft in een opstel, en presenteert voor de klas alsof het een probleem is van een vriend, wil iedereen die vriend helpen. Ook de wijkagent die een les komt geven.


Het verhaal draait om Serkan en zijn fictieve vriend, maar ook de andere kinderen hebben zo hun zorgen. Amara wordt gepest door Samira. Samira wordt lastig gevallen door een stel opgeschoten jongens. Miguel voelt prestatiedruk, hij wil dokter worden. Narumi krijgt slecht nieuws. En zo heeft ieder kind iets wat hen anders maakt dan de rest, terwijl ze als ze Serkan willen helpen een eenheid vormen. Operatie Bloemenbuurt is het plan dat ze maken om hun klasgenoot te helpen.


De diverse personages worden aan het begin van het hoofdstuk waarin zij min of meer de hoofdrol spelen voorgesteld als een pagina uit een vriendenboekje. Met foto.
Daarna geeft een alwetende verteller een voorzetje voor het verhaal dat volgt. Die verhalen vormen een geheel: het verhaal over Serkan en Operatie Bloemenbuurt.
Het is een mooi verhaal, dat kinderen mee laat denken. waarin ook nog mooie zinsneden staan:


‘…een lach die in zijn buik kroop, als een beestje dat er niet hoorde.’

‘Het regende schuine strepen.’


Hannah Aukes (1981) studeerde letteren, cultuur, internationale betrekkingen, geschiedenis en journalistiek en werkte daarna in de publieke sector.
Operatie Bloemenbuurt is haar debuut als kinderboekenschrijver.

ISBN  9789044848571 | Hardcover | 107 pagina’s | Uitgeverij Clavis | februari 2023
Leeftijd vanaf 9 jaar | Illustraties door Gertie Jaquet

© Marjo, 14 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Operatie Bloemenbuurt
Hannah Aukes


"Als Serkan die envelop niet op de keukentafel had zien liggen, stond hij nu niet in dit muffe portiek. Er zat een hoge ziekenhuisrekening in voor zijn moeder.
Ik doe gewoon een paar klusjes voor Jessin, dacht Serkan. En als ik genoeg verdiend heb om die rekening te helpen betalen, dan stop ik weer."


Met deze zinnen begint het bijzondere verhaal over Serkan en groep 8 van een school in de Bloemenbuurt, waarop kinderen uit landen van over de hele wereld zitten. Sommige zijn geboren in Nepal. Eritrea of Colombia, van andere kinderen zijn de ouders geboren in Marokko, Turkije of Suriname. En natuurlijk zijn er ook kinderen die in de  Bloemenbuurt geboren zijn.
Juf Sacha is hun juf en zij let altijd heel goed op haar leerlingen. Als ze denkt dat er wat met ze aan de hand is, dan probeert ze te helpen of vraagt gewoon of er wat is.
Maar je kunt niet altijd alles vertellen... zelfs niet aan de juf.


Serkan kan dat ook niet, hij heeft via google uitgezocht waar zijn moeder die rekening voor heeft gekregen. Hij komt uit op het woord kanker. Zijn moeder kanker? Nu móet hij wel ja zeggen op de vraag van Skinny en Jessin. Ze hebben hem namelijk al een paar keer gevraagd voor die jongens enkele klusjes voor hen doen en dan krijgt hij 25 euro. Maar daarvoor moet hij drop en sigaretten stelen uit de winkel van de lieve meneer Polat. Serkan vindt het vreselijk maar met name Jessin begint steeds meer te dreigen.
Hoe kan hij dat oplossen?


Serkan bedenkt een plan en daardoor weet iedereen wel wat er aan de hand is, maar toch heeft Serkan niemand verraden, ook zichzelf niet! De hele groep 8 verzint nu een oplossing. Maar helaas, zo makkelijk zal het allemaal niet worden want zijn klasgenoten hebben ook zo hun problemen... En die komen we ook te weten.


In elk nieuw hoofdstuk maken we namelijk kennis met steeds een andere klasgenoot van Serkan door middel van een afbeelding waaronder hun hobbies, voorkeuren en toekomstdromen staan. Vervolgens lezen we hoe de thuissituatie van die leerlingen zijn. En zo leren we per hoofdstuk wat voor problemen of mooie dingen zich thuis afspelen. Sommige kinderen hebben best een pittig leven. Maar allemaal willen ze Serkan helpen met een oplossing bedenken voor de akelige situatie waarin hij zich bevindt. 
Juf Sacha probeert alles zoveel mogelijk te sturen maar de slimme Amara speelt ook een grote rol in de oplossing.
Het wordt allemaal nog heel spannend maar er gebeuren ook grappig dingen!


Door het per hoofdstuk bespreken van een leerling uit de groep, kan de schrijfster duidelijk weergeven hoe een gemende klas functioneert en welke invloeden en gewoontes van thuis hun impact kunnen hebben op het functioneren op school. Maar ook laat ze zien dat je samen heel veel dingen kunt oplossen.


Fijn leesboek dat voorzien is van gekleurde Illustraties van Gertie Jacquet.


ISBN 9789044848571 | Hardcover | 107 pagina's | Clavis | 28 februari 2023
Leeftijd 9+

© Dettie, 4 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER