jeugd 6-9 jaar

Jeroen van Berckum

https://jeroenvanberckum.com

 

De ontvoering
3. De speurders van morgen
Jeroen van Berckum


Dit avontuur is los te lezen van de eerder verschenen delen, maar als je die wèl gelezen hebt dan weet je al dat Jonas een bijzondere opa heeft. Opa is een uitvinder en in zijn bunker heeft hij onlangs een tijdmachine gebouwd. De rode draad in alle drie de avonturen draait om die ene dag dat de vader van Jonas niet meer thuis kwam. Wat is er toen gebeurd? Zouden ze het kunnen voorkomen?


Maar de tijdmachine is niet perfect, het lukt ze nog niet deze reis te maken. En opa bevindt zich niet in het verleden maar in de toekomst! Vandaar de titel van de serie dus. Zo hebben Jonas en zijn vriendin Maartje (die niet altijd een vriendin was!) al naspeuringen verricht in verband met een bankoverval en een kunstroof.


Dit keer vertelt opa hen dat er de volgende dag kinderen ontvoerd zullen worden. Het zijn allemaal influencers, vloggers. En ook op de lijst staat Maartje!
Maar waarom zou iemand deze mensen willen ontvoeren?
Er wordt namelijk geen losgeld geëist, dus waarom dan wel?
En wie is dan die DutchCreepyPasta, degene die er achter blijkt te zitten?


Het wordt een hele kluif voor Jonas en Maartje, want die Creepy persoon heeft blijkbaar de beschikking over heel veel gadgets en schijnt gewoon te weten wat de speurders aan het doen zijn.
Natuurlijk moeten ze vooral kost wat kost voorkomen dat Maartje verdwijnt…


Het is een spannend verhaal dat je in een keer uit wil lezen. Want hoe gaat dit aflopen?
Er is ook nog een romance groeiende…


De vraag is ook of je de toekomst kunt veranderen en kan je wel ingrijpen in het verleden?
Een vraag die bij alle tijdreisboeken in je opkomt. Gelukkig is het fantasie, en laat het dan maar aan schrijvers als Jeroen van Berckum over om daar mee aan de slag te gaan!


Jeroen van Berckum (1980, Zwolle) ontdekte zijn passie voor schrijven in 2012, toen hij een kort verhaal voor zijn zoon ging schrijven. Intussen is dit al zijn vijftiende jeugdboek.

ISBN  9789044853186  | Hardcover | 224 pagina’s | Uitgeverij Clavis | maart 2024

© Marjo, 18 april  2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Klos
Meneer Musi Mago's muziekinstrumenten Deel 3
Illustraties Wilma van den Bosch
Tekst: Jeroen van Berckum


De tweeling Derk en Lucas lijken uiterlijk heel erg op elkaar maar hebben een totaal ander karakter. Derk is sportief, altijd buiten en een echte flapuit, hij doet vaak dingen die niet mogen en zegt gelijk wat hij denkt. Lucas zit liever binnen met een boek en houdt van regels.
Over een week zijn ze jarig en Derk wil een keyboard van zijn verjaardagsgeld kopen.

Die dag fietsen ze toevallig langs een nieuwe muziekwinkel, Musi Mago's Muziekinstrumenten staat op het uithangbord te lezen. Derk is dolblij! Ze gaan samen gauw binnenkijken en het aanbod aan keyboards is overweldigend. Zovéél en zo mooi! Ze worden geholpen door Meneer Musi Mago zelf, die erg aardig is.

Maar halverwege hun gesprek komt een zeer veeleisende klant hen storen. Het is een erg akelige vrouw met net zo'n akelige dochter. De jongens zijn blij als ze eindelijk weg is en meneer Mago weer naar hen toe komt. Natuurlijk kan Derk zijn mond niet houden 'Wat zou ik dat mens graag een lesje willen leren! zegt hij. En dat is voor meneer Musi Mago het startsein om Lucas een heel bijzonder keyboard te laten zien die zo groot is als een lineaal! 'Maar,' zegt Meneer Mago geheimzinnig, 'er zit een streken-uithaal-knop op!' Daarmee kunnende jongens mensen zoals die akelige klant een lesje leren. Derk mag het instrument hebben, zomaar, voor niets!


Natuurlijk wil Derk gelijk uitproberen maar de behoudende Lucas wil eerst de beschrijving lezen en dat is maar goed ook, want anders hadden ze veel gemist. Er blijkt namelijk een strekenlijst bij te zitten waar vijftig streken op staan. - Ze staan ook achter in het boek vermeld - en elke streek heeft een eigen nummer. Ook moeten ze een speciale bril opzetten of wax op hun eigen bril smeren, daarmee kunnen ze de rode straal, die uit het keyboard komt richten naar mensen die vervelend zijn.

Iedereen begrijpt daarna gelijk dat dit een heel bijzonder verhaal gaat worden. De jongens grijpen nu steeds onmiddellijk in als mensen arrogant, boosaardig enz zijn. Die mensen worden de klos van hun eigen vervelende gedrag. De streken zijn heel verschillend maar om te lachen zijn ze wel! Zoals de streek waardoor een vrouw denkt dat ze een kat is. Bij een andere vrouw groeit haar haar ineens heel snel, het groeit zo de winkel uit, de straat op! En een man moet plotseling steeds windjes laten...
Het is echt een boek waar je vreselijk om kunt lachen maar het is tegelijkertijd ook heel spannend, want er is een gemene vrouw die het keyboard ook wil hebben om heel valse streken mee uit te halen...


Al met al is het een heerlijk, vlot geschreven verhaal. Kinderen gaan dit helemaal geweldig vinden!


Het boek is het derde deel uit de zevendelige serie over Meneer Musi Mago's Magische Muziekinstrumenten.  'Zeven kinderen vertellen ieder hun wonderbaarlijke verhaal. Wat ze gemeen hebben? Hun ontmoeting met Meneer Musi Mago!'


ISBN 9789078718406 | Hardcover | 80 pagina's | Pear Productions | december 2020
Leeftijd 8-11 jaar.

© Dettie, 1 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Magische Metronoom
Meneer Musi Mago's muziekinstrumenten Deel 2
Illustraties Wilma van den Bosch
Tekst: Jeroen van Berckum


Sofie gaat een spreekbeurt houden over Mozart, jawel DE Wolfgang Amadeus Mozart...
In haar klas is niemand geïnteresseerd in deze man en zijn muziek, zo'n oude muzikant, dat is toch saai! Maar Sofie is gek op de muziek van Mozart en wil laten zien dat hij wél heel mooie muziek gemaakt heeft.

Ze heeft achteraf gezien enorm geluk dat ze van haar pianolerares een metronoom aan moet schaffen om zo beter de maat te kunnen houden. Sofie weet gelijk waar ze naartoe moet om zo'n ding te halen. Naar Meneer Musi Mago! En deze zonderlinge man zorgt natuurlijk voor een heel bijzondere metronoom. Er staan namelijk jaartallen op in plaats van maataanduidingen.
En als Sofie de metronoom op 1765 zet, flitst ze naar... het huis van Mozart! Dat zal toch niet waar zijn?


Mozart staat onder druk van Frau Von Schnapps, zij beveelt hem steeds te spelen en Mozart vindt het... saai!
Als Sofie vertelt wat haar overkomen is, wil hij wel mee naar haar tijd, naar de toekomst. En hup daar gaan ze, terug naar het heden.


Mozart kijkt zijn ogen uit en vindt veel dingen leuk maar ook eng. Hoe kan bijvoorbeeld Sofie's oma in een apparaat zitten? En zo zijn er heel veel dingen die hij niet begrijpt.
Maar saai is het niet! Sofie weet wel dat ze geheim moet houden dat Mozart zelf in haar kamer zit. Maar hoe lost ze dat op? Helemaal als haar broer Sven erachter komt dat Wolfie er is. Sofie krijgt dan ook de schrik van haar leven als ze Wolfie met Sven ziet voetballen, want van voetballen had Wolfie ook nog nooit gehoord.


Helaas gaat niet alles helemaal goed en Sven, Sofie en Wolfie moeten nog heel wat hindernissen overwinnen, voordat Sofie haar spreekbeurt kan houden, mét een heel bijzondere pianist...

Jeroen van Berckum heeft zijn fantasie weer helemaal de vrije loop gelaten. We reizen als vanzelfsprekend heen en weer van 1765 naar nu en weer terug. De muziek van Mozart speelt natuurlijk een grote rol maar op een heel speelse, vlotte manier, net zoals Mozart zelf was. En Meneer Musi Mango houdt stiekem een oogje in het zeil...
Opnieuw een lekker boek met een mooie spanningsboog.

Zie ook het filmpje op YouTube


ISBN 9789078718291 | Hardcover | 80 pagina's | Pear Productions | 14 september 2018
Leeftijd 8-11 jaar

© Dettie, 27 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kijk uit wat je wenst!
Meneer Musi Mago's muziekinstrumenten Deel 1
Illustraties Wilma van den Bosch
Tekst: Jeroen van Berckum


"Mijn vader heeft mij vroeger van alles wijsgemaakt. Fabeltjes. Leugens. Noem het wat je wilt. Zo vertelde hij eens dat er een draak bij de waterput bij onze boerderij woonde, of, als je liegt, je oren rood worden.'


Nu was Linde ook wel een nieuwsgierig aagje, altijd wilde ze weten hoe het werkte of hoe het gemaakt was. Haar vader verzon er dan ter plekke een heel verhaal bij. Zo vertelde hij bijvoorbeeld dat onder die berg een reus lag te slapen. Linda vond het toentertijd maar wat eng. Het hele landschap leek gelijk veranderd. Ze dacht zelfs dat ze de berg langzaam op en neer zag gaan. Nu ze ouder is, weet ze dat hij alles bij elkaar verzon, maar toch mist ze dat gegriebelgriezel wel een beetje, het was zo lekker spannend!
En dan gebeurt het...

Met mama is Linde op zoek naar een cadeautje voor papa en ze belanden in de muziekwinkel van Musi Mago. Meneer Mago is een heel aparte man, hij lijkt met zijn witte haren en snor wel een beetje op Albert Einstein denkt Linde. Aan meneer Mago vertelt ze de fantasieverhalen van haar vader en hij vindt het geweldig! Hij waarschuwt Linde zelfs... 'Volwassen worden is een val! Trap er niet in meisje.' zegt hij. Hij geeft Linde een stel snaren voor papa's gitaar. Hij zegt er o.a. bij: 'Wees maar niet bang, er kan niemand wat overkomen.' Ook duwt hij een briefje in haar hand, daar staat iets opgeschreven waar ze niets van snapt.


© Wilma van den BoschDe snaren blijken een magische kracht te hebben. Als ze later met haar vader onderweg is naar oom Rudolf, ziet ze een berg, en hij beweegt! Net zoals papa vroeger vertelde! Haar vader ziet het gelukkig ook. Ze weten nauwelijks wat ze moeten doen! Zou papa hem durven wegjagen? En is de reus eigenlijk wel zo akelig als papa verteld had?


Die hele verdere dag staat hun wereld totaal op zijn kop. Alle fantasieverhalen worden werkelijkheid! Soms is het heel eng. Soms voelt Linde een gilgiechel van het lachen opkomen. Soms is ze blij, soms is ze bang. En papa? Papa is heel bang, al zijn verhalen zijn écht geworden, had hij ze maar nooit verteld! Later, na alle griezelspannende, fantastische avonturen snapt Linde het briefje van meneer Mago eindelijk...


Het is een heerlijk verhaal, vol fantasie natuurlijk. Het is grappig eng, je ligt er dus niet wakker van. Het laat zien, hoe mooi fantasie gebruiken is en wat voor bijzondere dingen je daarmee allemaal kunt beleven. Het is een boek dat je gewoon moet lezen om zelf te ervaren hoe heerlijk je kunt genieten van alle dingen die in het hoofd van Jeroen van Berckum tevoorschijn kwamen.
De afbeeldingen vullen het verhaal mooi aan... Verwacht het onverwachte. Want niets is wat het lijkt.


Het boek is een deel uit de nieuwe zevendelige serie over Meneer Musi Mago's Magische Muziekinstrumenten. 'Zeven kinderen doen ieder hun wonderbaarlijke verhaal. Wat ze gemeen hebben? Hun ontmoeting met Meneer Musi Mago!'
Het is te hopen dat àlle delen zo leuk zijn als deze!


ISBN 9789078718345 | Hardcover | 80 pagina's | Pear Productions | maart 2020
Leeftijd 8-11 jaar.

© Dettie, 16 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Gemeneriken
Illustraties: Marianne van der Walle
Tekst: Jeroen van Berckum


Meneer en mevrouw Grommel zijn zo akelig bezig, ze leggen bijvoorbeeld slijmerige slakken in je bed of leggen punaises op het fietspad. Ze verzinnen steeds andere  rotstreken. Iedereen in de buurt noemt ze de gemeneriken.


Madelief is hun dochter en zoals haar naam al zegt, Madelief is heel aardig en lief. Haar ouders kunnen dat niet uitstaan. Madelief moet net zo gemeen worden als zij. Haar vader vertelt het haar steeds opnieuw: "Hoe vaak moet ik het je nog zeggen? Wij, de familie Grommel, zijn gemeneriken. Alles wat niet netjes is, vinden wij leuk." Maar Madelief snapt er niets van, wat is er nou zo leuk aan al dat gemene gedoe?

Als ze de bakkerswinkel binnenstapt om het broodje te betalen die haar vader 'vergeten' is te betalen is de maat vol. Madelief moet naar de School voor Gemeneriken. Je begrijpt, haar vader en moeder hebben ook op die school gezeten...
Madelief zal vijf dagen lang les krijgen van juf Achterbaks, juf Bullebak, meester Kattenkwaad, mevrouw Vloekgraag en Meester Onfatsoen. Na die week zal ze een volleerde gemenerik zijn! Dat weten haar ouders zeker!


Maar wat niemand had voorzien is dat Madelief echt heel lief is, ze ziet alleen maar de goede dingen in mensen en stapt steeds vrolijk en blijmoedig op die vreselijke juffen en meesters af.  En dat zijn deze helemaal niet gewend! Wat moeten ze met zoveel aardigheid?
Kortom, het bezoek van Madelief zet de hele school op zijn kop!


De schrijver Jeroen van Berckum heeft elke meester of juf een eigen dag van de week gegeven, op maandag begint het met juf Achterbaks en vrijdags sluit de schoolweek met juf Bullebak. Elke dag vormt dus een mooi afgerond verhaal. Ook de directeur van de school krijgt nog de nodige aandacht.
Alle personages zijn stuk voor stuk heel goed in hun vak dus het geknetter en gesnot en gesnurk is volop aanwezig. Het enige piepkleine minpuntje is dat bij elk verhaal het effect van het gedrag van Madelief hetzelfde is, dat maakt de boel wel wat voorspelbaar. Hoewel... in het laatste verhaal...


De schrijver heeft zich verder lekker uitgeleefd op al deze personages en slaat daarbij ook de juiste toon aan. Elk verhaal is ook een beetje spannend want wat zal de leerkracht nu weer gaan doen? In elk geval staat vast dat kinderen al die lessen van die 'vloekende', poepjes latende leerkrachten vol pukkels of vieze stinkbaarden hilarisch zullen vinden.


ISBN 9789044844597 | Hardcover | 63 pagina's | Clavis | mei 2022

© Dettie, 6 juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De overval
De speurders van morgen Deel 1
Jeroen van Berckum

De twaalfjarige Jonas is net als zijn grootvader dol op op geschiedenis. Het is dan ook zijn favoriete vak op school, waar zijn klasgenoot Maartje hem vaak op zijn kop zit. Zij baalt vreselijk als meneer Bertens hen samen aanwijst om een werkstuk te maken over de Tweede Wereldoorlog.


Terwijl Jonas op school zit, is zijn opa druk bezig in zijn bunker. Hij is namelijk uitvinder. Wat hij daar allemaal uitspookt is supergeheim natuurlijk, en Jonas is de enige die het mag weten:  Opa werkt aan een tijdcapsule, hij is vastbesloten terug te gaan naar 12 maart 2019. Op die dag is er namelijk iets vreselijks gebeurd.


Zijn plan lijkt te lukken, maar dan is er dat nieuwsgierige aagje, Maartje. Zij is bij Jonas vanwege dat werkstuk. Net die middag denkt opa dat hij de problemen opgelost heeft: de tijdmachine werkt! Maar dan gooit Maartje het plan van opa danig in de war: hij gaat niet terug naar die bewuste dag, maar hij reist de toekomst in. En daarvandaan laat hij Jonas weten dat er een bankoverval zal plaatsvinden. Jonas moet die verhinderen!


Als Maartje zich niet laat afpoeieren, laat hij haar maar meehelpen. Dat blijkt nog niet zo’n gek idee. Maar het gaat allemaal niet zo makkelijk natuurlijk: er is iemand die aast op de uitvinding van opa! En die gaat er van uit dat hij twee kinderen wel aan kan…


'Ludovic begon te trillen van woede. Zijn gezicht kleurde niet rood. Nee, dat punt was het gepasseerd. Het was donkerpaars, als een aubergine. De aderen in zijn nek puilden uit en zijn ogen trokken onregelmatig samen, alsof kortsluiting zijn hersenen platlegde. 'Het is dat joch! Hij heeft me erin geluisd!'


Een magisch verhaal, over twee kinderen waarvan de een wat verlegen is, en zich makkelijk laat overdonderen. De ander is juist doortastend en gewend haar zin te krijgen. Het avontuur dat ze beleven begint heel realistisch maar wordt gaandeweg onwaarschijnlijker. Maar daar wegen de spanning en de humor wel tegenop.
Een leuk verhaal! En nog leuker: het is al duidelijk dat er een vervolg komt!


Jeroen van Berckum schrijft muziek, maar dus ook kinderboeken. Sinds 2012 verschenen er al een aantal. In de eerste serie ‘Meneer Musi Mago's Magische Muziekinstrumenten’ speelt muziek een grote rol. In De Overval is dat niet het geval.


ISBN  9789044844061 | hardcover | 120 pagina’s | Uitgeverij Clavis | april 2022
Illustraties door Marianne van der Walle | Leeftijd 9+

© Marjo, 4 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER