jeugd 6-9 jaar

Kaye Umansky

https://www.kayeumansky.com

 

Heksenweek
Kaye Umansky


Als je in een saai stadje woont genaamd Kleinbrugge - omdat het klein is en er een brug staat - en in een winkel van je vader en moeder werkt waar nauwelijks iets verkocht wordt, dan ben je ernstig toe aan wat anders. Aan wat leven in de brouwerij, aan wat avontuur, aan wat opwindends. Elsie Pekel snakt er tenminste naar. Gelukkig kan ze wel naar de bibliotheek, want alleen lezen brengt haar die belevenissen waar ze van droomt. Maar verder gebeurt er niets, Elsie verkoopt wat, maakt een praatje en volgt nauwkeurig de Top tien klantenserviceregels op die haar vader gemaakt heeft. Heel saai dus.


Maar op een dag verandert alles...
Met een knal vliegt de deur van de winkel open en Magenta Spits - ofwel de Rode Heks -  die diep in het Krommenvingerwoud woont, stapt binnen.
Ze komt helaas niets kopen maar ze zoekt een oppasser voor haar huis. En dat is de kans waar Elsie op gewacht heeft! Zij gaat! Of haar ouders het nu goed vinden of niet. Gelukkig mag het, want het duurt maar een week.


Samen met de zwerfhond die altijd voor de winkeldeur ligt, trekt ze in het bijzondere huis van Magenta. Tot haar grote plezier krijgt ze een kamer die eruit ziet zoals in haar dromen. Bovendien heeft de heks héél veel boeken! Wat kan haar nog gebeuren in die ene week? Nou... best veel.


Elsie moet namelijk wel Corbett de pratende raaf verzorgen én alle mensen te woord staan die aan de deur komen. Corbett geeft steeds informatie over de bezoekers wat prettig is voor Elsie maar hij is soms ook heel chagrijnig en eigenwijs. Elsie leert die week de knappe houthakker Hank kennen, die alleen maar aan zijn kapsel denkt, ze ontmoet Sylfine Groenmantel die smoorverliefd op Hank is, ze maakt kennis met de gemene Huilerzusters én met de postbode Joey die gewoon de aardige postbode is. Maar Elsie heeft wèl haar handen vol aan al die mensen die langs komen.


Toch is er tijd over om naar de toren van het huis te gaan, die ligt vol met toverspullen en van Magenta mocht ze daar rustig me experimenteren... Natuurlijk doet Elsie dat! En wat blijkt... ze heeft tovertalent! En daarmee weet ze heel wat voor elkaar te krijgen, helemaal als er een doos met toverspullen bezorgd wordt waarop staat:  Meteen open en gebruiken!
Al met al wordt een week om nooit te vergeten!


Een fijn fantasievol en vlot verteld verhaal, je leeft helemaal met Elsie en haar bijzondere toverwereld. Het mooie nieuws is, dat er nog drie nieuwe avonturen zullen volgen over Elsie, Magenta en hun bijzondere vrienden. Dat is een heerlijk vooruitzicht!


De schrijfster Kaya Umansky gaf twaalf jaar les op een basisschool, vooral in muziek en toneel, voor ze fulltime schrijfster werd.


De illustrator Ashley King studeerde cum laude af in illustratie en animatie aan de universiteit van Coventry. In 2016 maakt hij voor het eerst illustraties bij een kinderboek. Sindsdien heeft hij de smaak te pakken.


ISBN 9789047713173 | 192 pagina's met zwart-wit illustraties | 192 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | 25 februari 2021
Vertaald door Jesse Goossens | leeftijd 9+

© Dettie, 21 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER