jeugd 4-5 jaar

Mark Janssen

http://www.mark-janssen.nl

http://www.suzannediederen.nl

 

Thuis
Mark Janssen


Als ik van tevoren al weet dat ik een mooi boek in huis heb, wil ik het eigenlijk niet lezen. Gewoon weten dat je het in huis hebt, is bijna al genoeg.
Dan kun je een tijdje voorgenieten en je verheugen op het moment dat je het boek uiteindelijk toch openslaat. Want je kunt een boek maar één keer onbevangen lezen, je kunt je maar één keer laten verrassen.
Bij boeken van Mark Janssen weet ik dat die verrassing er ook altijd is, dus stel ik uit en uit, totdat de nieuwsgierigheid wint.
En wat was het weer een feestje!


Er valt er overigens weinig te lezen in dit - tekstloze - boek maar toch beleef je een groots avontuur dankzij een meisje, Ava, haar Wolfie  en ruimtewezen Moon die per ongeluk op aarde landt.


Ava laat vol trots de prachtige aarde aan Moon zien. Ze toont hem de luipaarden, flamingo's en papegaaien in al hun kleurenpracht. De sierlijke, lenige apen, de woeste krokodillen, de wondere onderwaterwereld, de oorspronkleijke bewoners van een gebied in hun prachtige hutten, de trotse leeuwen, het kleurenspektakel van de bijzondere vogels...
En dan ineens stapt Moon in zijn ruimte schip en vertrekt! Gelukkig niet voor lang, hij heeft zijn beste vriend opgehaald die onze mooie aarde ook moet zien.


Het is aan Mark Janssen wel toevertrouwd om er ook echt een kijkspectakel van te maken. Je kijkt je ogen uit en ontdekt steeds weer wat nieuws en ziet wonderlijke combinaties als de slang met een leeuw, tijger, poema en dolfijn in een rijke groene omgeving. Alles kan op de afbeeldingen en het voelt alsof het heel normaal is.
Het is opnieuw een koesterboek, dat het verdient om vele vele malen te bekijken.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047715955 | Hardcover | 28 pagina's | Lemniscaat | 14 september 2023
Afmeting 25,7 x 35,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 13 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dromer
Mark Janssen


Dit jaar, 2021, mocht Mark Janssen het prentenboek voor de kinderboekenweek leveren. Het thema was Worden wat je wil.
Het is Mark Janssen gelukkig wel toevertrouwd om iets bijzonders rond dit thema te creëren. Hij schreef en illustreerde een mooi verhaal over Aron, een jongetje dat niet weet wat hij worden wil.

Veel kinderen vertelden op school dat zij politieman, brandweerman, astronaut of president willen worden. Maar Aron heeft écht geen idee. Hij zit er een beetje mee en is daardoor nogal stilletjes als hij samen met papa door het bos rijdt. Gelukkig vraagt papa waarom Aron zo weinig zegt en Aron vertelt zijn verhaal. Papa stopt gelijk de auto.


'Kom stap eens uit, Aron...' zegt papa.
'We gaan samen een stukje lopen,
ik wil je wat vertellen.'


En dat doet hij. Hij vertelt dat mensen allemaal verschillend zijn, de ene is een echte denker, de ander een doener maar Aron is heel anders... hij is een supergeweldige fantastische, te gekke dromer!

Hoe fijn dat is laat Mark Janssen in zijn afbeeldingen zien, taal is niet nodig. Aron zoeft en zweeft tussen prachtige dieren en landschappen, alles is mogelijk, alles kan.
Papa legt tegelijk uit uit hoe heerlijk het is om een dromer te zijn. Later maken ze de wereld mooier en vrolijker!
De afbeeldingen passen zich aan, aan de woorden van papa en het opgelucht zijn van Aron, ze worden steeds fantasievoller en aparter.


Je wordt altijd vanzelf blij van boeken van Mark Janssen, ze stralen een positiviteit en lichtheid uit die je niet veel aantreft. Hij is precies de goede illustrator voor de kinderboekenweek. Kinderen zullen genieten van dit geweldig optimistische boek.


ISBN 9789059658813 | Hardcover | 27 pagina's | Stichting CPNB | oktober 2021
Afmeting 33,5 x 25,2 cm | leeftijd ca. 4+

© Dettie, 21 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sinterklaasliedjes
Mark Janssen


Jongens, heb je 't al vernomen?
Tiralalali, tiralalala.
Sinterklaas is aangekomen,
tiralalali, tiralalala.


Vandaag 14 november 2020 komt Sinterklaas ons weer met zijn bezoek vereren en kunnen de kinderen weer lekker wegdromen over de cadeautjes die ze hopen te krijgen. Maar omdat er nu zo'n raar virus heerst kunnen veel kinderen niet bij de intocht aanwezig zijn. Gelukkig kunnen ze in het Sinterklaasjournaal zien dat hij toch écht wel aangekomen is.


En dan begint de tijd van verlanglijstjes maken en Sinterklaasliedjes zingen! Maar hoe gingen ze ook alweer? Een jaar lang liedjes onthouden is ook best wel lang. Gelukkig helpt Mark Janssen de kinderen daarbij dankzij dit grote boek waar wel twaalf liedjes in staan die je mee kunt zingen, hoe de wijs is van al die liedjes kun je beluisteren op Spotify Lemniscaat (Discografie). De tekst kun je lezen in het boek.


Natuurlijk heeft Mark Janssen weer heel mooie afbeeldingen bij de liedjes gemaakt maar het grappige is dat Sinterklaas zelf er helemaal niet op te zien is! Wat we wel zien zijn allemaal kinderen die Sinterklaas helpen met cadeautjes rondbrengen. Ze hebben hun eigen kleren aan, alleen hebben ze een pietenmuts of een sinterklaasmijter op. En soms zijn hun gezichten een beetje vuil gemaakt zodat ze niet zo opvallen in het donker. 

© Mark Janssen


Deze hulpsintjes en -pietjes beleven best wel spannende dingen. Ze moeten heel hard tegen de wind in fietsen, op gladde daken lopen en een kind valt zelfs in een gracht! Gelukkig heeft een jongetje de staf van Sinterklaas bij zich dus het loopt toch nog goed af. Op het dak komen ze allemaal poezen tegen en bij de dierentuin is een olifant heel blij om de kinderen te zien, maar oei wat is hij groot!
Op elke afbeelding zien we ook dat steeds bij één van de kinderen iets mis gaat, dan kun je zien hoe moeilijk het is om hulpsint of -piet te zijn.
Alle kinderen doen dus vreselijk hun best om alles op tijd rond te brengen en daarna zijn ze eindelijk zelf aan de beurt en krijgen ze cadeautjes van...


Mark Janssen heeft duidelijk goed nagedacht over dit boek, het ontbreken van de Sint en zijn hulpjes kan geen enkele discussie  oproepen over mogelijke discriminatie, zelfs in de liedjes komen de pieten niet voor! Het bijzondere is dat je het eigenlijk niet mist want de sfeer die Mark Janssen weet op te roepen in het boek is evengoed een échte Sinterklaassfeer!
Het is gewoon weer heerlijk genieten.


Er kan ook nog een mooie kleurplaat en een mooie prent uit het boek uitgeprint worden.


ISBN 9789047712213 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | oktober 2020
Afmeting 33,6 x 25 cm | Leeftijd 2 tot 8+
De liedjes op spotify zijn gezongen door Jesse Goossens, begeleiding Chris Oelemeijer

© Dettie, 14 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Altijd dichtbij
Mark Janssen


Als je een illustrator al vele jaren volgt dan maak je ook zijn hele ontwikkeling mee.

Mijn eerste 'ontmoeting' met de tekeningen van Mark Janssen was dankzij de afbeeldingen in zwart-grijstinten van Stijn en Storm in De voetbalgoden (1e deel 2007) boeken. Vervolgens las ik de boekjes over het elfje Marie, 2011-2014) die waren in kleur en het was heel bijzonder om te zien hoe speels en vrolijk de afbeeldingen van Janssens hand waren. Het was een aangename verrassing, vooral dat laatste Marie boekje waarin Janssen toch weer een andere stijl hanteerde dan in de eerdere delen.
Langzamerhand kreeg de illustrator een heel eigen vorm van illustreren, je herkende zijn levendig gekleurde afbeeldingen gelijk in alle boeken die hij van illustraties voorzag.


En toen verscheen het boek Kodo - De weg van de Boog. We zagen daarin heel ander werk van Mark Janssen, de afbeeldingen waren veel belangrijker dan in de andere boeken, ze ondersteunden het verhaal maar namen ook het verhaal af en toe over. Dat boek lijkt de ommekeer te zijn, want langzamerhand verscheen steeds meer eigen werk van Mark Janssen in boekvorm, zoals o.a.; Niets gebeurd, Dino's bestaan niet, Stop! Monsters! Eiland en Raar. Al deze boeken hebben hun eigen visitekaartje vol blije kleuren, het talent van Mark Janssen komt daarin steeds beter tot uiting en dan... verschijnt Altijd dichtbij...


Het contrast met zijn andere werk kan haast niet groter zijn. Waar de illustrator in andere boeken met een heel losse hand, groots tekent en schildert, is dit boek namelijk uiterst gedetailleerd en in zwart-wit uitgevoerd. Toch had het niet anders kunnen zijn dan wat het nu is. Deze afbeeldingen passen prachtig bij de inhoud van het verhaal, kleur had er alleen maar afbreuk aan gedaan.


Het verhaal gaat over een jongetje Babu, woonachtig in Nepal - waar Mark Janssen als ambassadeur van Stichting Thang doorheen reisde- . Babu is verdrietig en boos omdat zijn oma overleden is. We zien hem stilletjes staan bij een grote plas water die een grote tempel weerspiegelt. Dat water komt terug in de volgende prent. Babu zwemt in het grote meer, dieper en dieper tot zijn boosheid zich langzaam oplost. Babu zoekt naar antwoorden, probeert te begrijpen waarom oma er niet meer is. Babu zoekt in zijn eentje de natuur op, staart naar de wolken, klimt heel hoog om dichter bij oma te zijn.
Hij moet flink zijn, dat had zijn oma gezegd, maar hoe doe je dat als je iemand zo mist.
Oma heeft hem dat eigenlijk ook verteld en langzamerhand dringen haar woorden écht tot hem door...


De afbeeldingen die het schitterende Nepal in al zijn facetten laat zien, zijn bijna sereen en lijken levensecht, toch heeft Mark Janssen in de weergave van de natuur deels ook zijn eigen onvoorstelbare en invoelende fantasie gebruikt.
Een prachtig boek, om stil van te worden.


Zie ook het YouTube filmpje met Mark Janssen over Altijd dichtbij.


ISBN 9789047712640 | Hardcover goud op snee | NUR 273| 30 pagina's | Lemniscaat | oktober 2020
Afmeting  33 x 21,7 cm | Vanaf 5 jaar

Dettie, 12 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stop! Monsters!
Mark Janssen


Hoe kom je op ideëen voor een nieuw prentenboek?

Stop! Monsters! is ontstaan en gebaseerd op deze situatie; onze dikke vette kater Lou ligt vaker met zijn dikke vette kont midden in de gang en blokkeert alle verkeer. Hij schuift nergens voor en soms moeten hele fietsen over hem heen getild worden.
Het principe ‘centje betalen en dan mag je doorgaan’ is door dit monster op mijn bureau terecht gekomen.


Het bovenstaande is te lezen op de facebookpagina van Mark Janssen. Als je, net als ik, Mark Janssen een beetje volgt dan is het elke keer een verrassing om te zien hoe hij uitgegroeid is van illustrator voor kinder- en prentenboeken tot iemand die inmiddels een heel eigen stijl heeft ontwikkeld én zijn eigen boeken bedenkt én tekent. Zoals hierboven te lezen is, kan bij hem van alles aanleiding zijn voor een boek.
De kracht van Mark Janssen is verder dat hij geen of heel weinig woorden nodig heeft om zijn verhaal te 'vertellen', zijn afbeeldingen spreken voor zich, die zeggen al genoeg. In Stop! Monsters! lezen we bijvoorbeeld alleen het woordje Stop!


In dit boek van groot formaat zien we overigens op een subtiele manier ook Janssens andere passie vertegenwoordigd, te weten... het fietsen. De racefiets komen we niet tegen maar wel twee zussen die zich verplaatsen via een bakfiets met een groot voorwiel en klein achterwiel. De bak ligt vol met oude ijzerwaren, die de meisjes weg willen brengen. Maar - en daar komt de link met de vette kater Lou - onderweg komen ze allerlei monsters tegen. Het eerste monster is levensgroot, groen en harig. Het enige wat hij zegt is Stop! De zussen zijn echter niet zo bang uitgevallen, ze 'betalen' de doorgang dankzij een zelf geknutselde mooie ketting vol pannen, ouderwetse koffiepotten, moersleutels etc. die nu om de nek van het monster hangt. Het monster blij én de zussen blij, ze kunnen weer verder ... tot ...

© Mark Janssen


Het volgende monster dat opnieuw Stop! roept. Dat monster vormt in zijn eentje een vogelwereld op zich. Op zijn kop bevinden zich namelijk een heel arsenaal aan bijzondere vogels. Ook hier weet Mark Janssen de meiden een prima en grappige oplossing als tolbetaling te laten bedenken net als bij het volgende monster. De voorwerpen uit de bak krijgen overigens steeds een heel andere - originele - functie.
Een ander monster roept zo fanatiek Stop! dat het vuur uit zijn bek schiet. Maar stoïcijns als ze zijn, ook hier weten de zusjes weten doorgang te krijgen in ruil voor enkele spullen die in de bakfiets liggen, tot...
Alleen het kleine zusje nog in de bak zit... Stop! roept de leeuw...

Het is een 'griezelboek' dat je met een brede glimlach op je gezicht kijkleest. De monsters zijn grappig 'angstaanjagend'. Het 'enge' zit hem voornamelijk in de afmeting van de monsters. Ze zijn een flink stuk groter dan de zusjes en nadrukkelijk aanwezig weergegeven. De zussen lijken daardoor klein en fragiel. Maar gelukkig zijn ze niet zo gauw van hun sokken te blazen. Sterker nog, het zijn onverschrokken meiden die gewoon doorgaan.
Heerlijk humoristisch boek. Mark Janssen heeft zichzelf weer overtroffen.
Stop! in de boekwinkel en koop het!


ISBN 9789047711483 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | mei 2019
Afmeting 24,5 x 32,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 13 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Voor aap
illustraties: Suzanne Diederen
tekst: Mark Janssen


Lieve Tijger,
Kom je op mijn feestje?
Ik ben jarig.
Tot straks!
Aap.


Dat vindt Tijger wel erg leuk want Aap is zijn beste vriend. Hij vindt Aap zo leuk dat hij in zijn knusse huis allemaal cadeautjes voor hem zoekt; een banaan, een pet, een zak snoep, verf met een kwast en een bal. Het is best moeilijk voor een klein tijgertje om zoveel cadeautjes tegelijk te dragen. We zien hem dan ook met zijn tong uit zijn bek op pad gaan met alle cadeautjes opgestapeld in zijn pootjes. Tijger loopt met al zijn presentjes door een prachtig groene jungle met vogels en vrolijke krokodillen. Maar de weg naar het huis van Aap is lang...

Het kan bijna niet anders dan dat het mis gaat. De pakjes wiebelen alle kanten op en als het even waait, vliegt de cadeaupet de lucht in. Daarna verliest Tijger ook nog eens de banaan, de kwast, en... en ... en... Tijger schaamt zich dood, hij wilde zoveel aan Aap geven en nu is er amper meer wat over... Als Aap maar niet teleurgesteld is...


Maar Tijger dat is niet erg! zegt Aap.
Dit cadeau is zo fijn.
Ik ben er heel blij mee!


Tijger snapt er niets van, welke cadeau bedoelt Aap?

Een warm prentenboek vol kleur en gezelligheid. De afbeeldingen zijn heel aansprekend en hartverwarmend. Aap en Tijger hebben lieve, vlotte snoeten. Het verhaal zelf is goed te volgen en heeft een lichte spanningsboog. De tekst is duidelijk leesbaar.
Kortom, het echtpaar Diederen/Janssen hebben opnieuw een aansprekend staaltje werk geleverd.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000360802 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Van Goor | april 2018
Leeftijd 4+

© Dettie, 27 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEén eenhoorn alsjeblieft!
Mark Janssen


‘Acht, negen…tien!
Daan, Lynn en Mo tellen hun gespaarde muntjes.
Bij tien springt Daan overeind.

Ik ga een eenhoorn kopen!’


Daan droomt al heel lang van een eenhoorn. Als hij eindelijk genoeg gespaard heeft om er een te kopen, vertelt hij zijn vrienden Lynn en Mo dat hij naar de dierenwinkel gaat. Hij heeft hen eerder al verteld van al zijn plannen: als hij een eenhoorn heeft gaan ze onder andere samen omaatjes en konijntjes redden en nieuwe ruimtewezens ontdekken.
Lynn en Mo lachten zich rot. Eenhoorns bestaan immers niet. Dus willen ze wel eens meemaken hoe dat gaat in de dierenwinkel.

En dan gebeurt er iets heel bijzonders…


Wie eerdere boeken, geïllustreerd door Mark Janssen gezien heeft, herkent onmiddellijk de tekeningen in zijn boek. De personages lijken een heel eigen volkje te vormen. Ook de kleuren die hij gebruikt zijn min of meer gelijk door de jaren heen. 


Het verhaaltje over Daan is kernachtig, en duidelijk geschreven. Het grootste deel van het verhaal wordt gemaakt door de illustraties, die een volledige achtergrond vormen. Het geheel brengt een dromerige sfeer over, door de zachte kleuren en wollige omtrekken. Vooral de eenhoorn ziet er heel lief uit. Behalve genoemde kenmerken kijkt hij (of is het een zij?) lief uit zijn ogen, en er ligt een glimlach om zijn mond. Dat bij de wazige rozeachtige en paarsige verfstreken doet denken aan een Little Pony, met name de regenboogversie. Maar deze eenhoorn is nog mooier!


Mark Janssen (Eijsden 1974) studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Sinds 1997 heeft hij een atelier aan huis.
Mark maakt illustraties voor zowel kinder- als prentenboeken. Vanaf zijn eerste kinderboek Mijn vriend de sjeik van Ulf Stark (Lemniscaat 1997) tot aan 2018, werkte hij aan 450 kinder- en prentenboeken voor Nederlandse, Belgische en Chinese uitgeverijen. Heel wat van zijn boeken vonden reeds hun weg naar het buitenland en werden vertaald in meer dan 10 talen.
In 2016 startte Mark succesvol met een nieuw oeuvre; het eigen prentenboek. 'Niets gebeurd' werd door de pers lovend onthaald. Daarna volgden 'Dino's bestaan niet' (2017) en 'Eiland' (2018).


ISBN 9789048844289 | Hardcover | 32 pagina's | Moon | mei 2018
Afmeting 28,7 x 22,2 | Leeftijd tot vijf jaar

© Marjo, 11 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Niets gebeurd
Mark Janssen


Wat een saaie dag hebben Niek en Saar gehad. Er gebeurde helemaal niets. Ze hebben een beetje de dag door gelanterfant. In korte zinnetjes vertelt Niek aan Saar dat hij wat gezwommen heeft en zijn handstand een beetje oefende, hij kwam ook nog een paar vrienden en een paar muisjes tegen en heeft verder zitten luisteren naar vogels. Er is gewoon écht helemaal niets gebeurd.
Saar heeft ook al geen spannende dag gehad, ze heeft een paar appels geplukt, een liedje gespeeld, een gek hoedje gepast en ze zag nog een mooie vlinder, maar dat was het wel. Oersaai dus.


Maar... gooi je er een flinke portie (kinder)fantasie bij dan wordt het een héél ander verhaal... en dát verhaal  laat Mark Janssen ons ook zien via zijn afbeeldingen. Het saaie zwemmen verandert dan in een tropisch avontuur tussen flitsende kleurrijke vissen in allerlei vormen en maten. En die slome handstand is wel een stukje spannender als je die op de kop van een tijger doet. En die vrienden? Dat waren twee leeuwen!
Even later zien we Saar appels plukken met de hulp van een stel olifanten, jawel! En ze zit te fluiten tussen een stel knalblauwe en -rode wonderlijke vogels. Dat is wel even leuker dan in je eentje blokfluit spelen, net als een vlinder zien die fladdert tussen... een paar gezellige, wollige bruine beren!


Kortom, Mark Janssen laat zien hoe kinderen met gebruik van hun fantasie een heel andere wereld kunnen maken. Als je fantaseert dat je samen met twee tijgers een hoedje past dan is dat veel grappiger en spannender dan in je eentje spelen. Mark Janssen heeft al die kinderfantasie prachtig weten om te zetten in levendige afbeeldingen vol kleur en vaart. Je ziet de kinderen bijna voor je die vol enthousiasme hun kleurrijke verhaal aan je komen vertellen. Het werkt aanstekelijk, voor je het weet verzinnen, jij of de juf, of de andere kinderen zelf bijzondere, wonderlijke verhalen bij alle dagelijkse belevenissen en dan wordt, net als in dit boek, iedere dag een groot avontuur! Heerlijk - fantasievol - boek.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047708568 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | mei 2016
Afmeting 29,7 x 24,5 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 23 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER