Het jaar rond met Pip en Polle
365 voorleesverhaaltjes + 1
Illustraties: Esther Leeuwrik
Tekst: Annemarie Bon
Als je een bundel hebt met 365 verhaaltjes - plus een! – begin je natuurlijk in januari.Maar eerst is het wel fijn om te weten over wie je gaat lezen, of voorgelezen krijgt. Dus staan er verdeeld over twee pagina’s een aantal figuren afgebeeld: Pip en Polle natuurlijk, hun ouders, en een aantal buren, waaronder kinderen, hun vriendjes. Zij wonen in de Polderweg, en dat is de leukste straat, dat vinden Pip en Polle, en zij kunnen het goed vertellen:
‘Wij vinden het fijn dat de kinderen in onze straat voorrang hebben,’ zegt Pip. ‘Auto’s mogen hier niet parkeren en ze komen alleen om boodschappen uit te laden.’
‘Of als de taxi komt voor iemand in een rolstoel,’ vult Polle aan.
‘Onze speeltuin is echt heel tof. Kom maar mee,’ zegt Pip. ‘De gemeente heeft hem opnieuw ingericht. Daar zijn we heel blij mee.’
‘En we hebben een buurtmoestuin’, zegt Polle. ‘Daar kweken we tomaten en boontjes en pompoenen.’
‘Het is ook fijn dat we dicht bij de polder wonen en dicht bij het station èn dichtbij het centrum.’ zegt Pip.
‘En we hebben veel groen in de straat,’ zegt Polle.’
En ze vertellen over de activiteiten in de buurt, de barbecues, de feestjes en over de leuke buren. En nog heel veel meer.
Waar ze over vertelden komt natuurlijk terug in de verhaaltjes. De verschillende feestdagen en hun verjaardagen leveren verhaaltjes op. De Boze Buurman, die gelukkig ook wel weer meevalt. Over de koekjes die ze samen delen en over hun geniale oplossing om elkaar te kunnen spreken! Ze wonen namelijk wel naast elkaar in een oud huis, maar als je dan om bij elkaar te komen iedere keer de trappen op en af moet, dat is iets minder leuk.
En nee, het is niet alle dagen vrolijke boel, er gebeuren ook wel dingen die niet zo leuk zijn, zoals dat in ieders dagelijkse leven gebeurt. Ze zijn wel eens ziek, of er is toch ruzie ontstaan in de straat. Gelukkig weten Pip en Polle hoe ze daar mee om kunnen gaan.
Diversiteit komt aan de orde, sociale kwesties, het milieu. We lezen over het kweken van aardbeien, dat zo lang duurt!
Je kan eigenlijk geen onderwerp opnoemen of er is wel een verhaaltje over. Dat maakt dit boek echt leuk om voor te lezen. Doe je dat op volgorde dan volg je de seizoenen, maar je kan er rustig zomaar eentje uitkiezen om voor te lezen.
Het voorlezen, is waarschijnlijk leuker dan zelf lezen. Het is namelijk erg herkenbaar voor jonge kinderen. Er wordt niet gesproken over school, waarschijnlijk zijn Pip en Polle een jaar of drie, vier En ook dit: bij zelf lezen zit je wel met een enorm dik – en zwaar – boek…
Annemarie Bon (1954, Den Bosch) was biochemisch analiste en freelance journaliste voor het Brabants Dagblad. Maar ze besloot verhalen en boeken voor jong en oud te gaan schrijven. Dat zijn er intussen al heel veel.
Maar deze is wel een kroonstuk!
Esther Leeuwrik is fulltime illustrator. Haar werk is licht poëtisch, enerzijds luchtig, anderzijds gelaagd en vol betekenis. Het jaar rond met Pip en Polle is haar grootste project tot nu toe.
ISBN 9789048869077 | Hardcover | 384 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2024
Afmetingen 22.3 x 28.7 cm | Leeftijd voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 7 jaar
© Marjo, 16 januari 2025
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Haas redt het bos
Illustraties: Gertie Jaquet
Tekst: Annemarie Bon
Onder de meer dan 150 boeken die Annemarie Bon al op haar naam heeft staan, zijn meerdere titels over Haas, die intussen een BB-er is geworden (Bekende Bosbewoner)
In het nieuwste – negentiende! - boek krijgt Haas te maken met actuele problemen.
Het begint met de komst van een vreemde vogel. Gastvrij als hij is verwelkomt Haas de vreemdeling, maar zou hij dat gedaan hebben als hij de gevolgen had kunnen overzien? Want de vogel, een paradijsvogel, loopt de hele tijd met een smartphone rond en maakt overal foto’s van. Ze heeft het over e-mail, internet en selfies. Het gaat Haas boven zijn pet, zoals ook het idee van ‘volgers’, daar begrijpt hij niets van. Hij denkt er verder niet over na en hij laat Radijsje het bos zien waar zijn vrienden wonen.
Had hij maar wel geweten wat al die moderniteit inhield! Want nadat Radijsje is geweest, wordt het bos zowat platgelopen door bezoekers. Dieren die wildkamperen en dieren die hun afval gewoon laten liggen, dieren die hun neus overal insteken, foto's maken en eisen beginnen te stellen. Dieren die denken dat ze zich zomaar het bos kunnen toe-eigenen! Dit kan niet langer zo. Wat kunnen de dieren van het bos doen om er voor te zorgen dat hun bos leefbaar blijft?
Of kinderen het zullen opmerken is de vraag, maar de verhalen in dit boek vinden duidelijk hun oorsprong in de huidige maatschappij. Teveel toeristen op dezelfde plek hetgeen gepaard gaat met asociaal gedrag is het thema van dit boek. Best wel een zwaar thema, maar er is natuurlijk ook veel humor. Het verhaal Stadse Fratsen is hilarisch!
Natuurlijk vindt Haas een oplossing voor deze toestanden, meerdere oplossingen zelfs. Werkte het in de werkelijkheid ook maar zo! Hij is in ieder geval de terechte winnaar van de verkiezingen.
Voorlezen of zelf lezen door oudere kinderen: de verhalen van Haas en zijn vrienden zijn leuk, en er is voor de jongsten veel herkenning. Dan zijn er nog de tekeningen. Gertie Jaquet heeft weer hele mooie tekeningen gemaakt. De stadse dieren, de wildkampeerders, allemaal herkenbaar als ware het mensen.
Gertie Jaquet werkt sinds 1983 als illustrator van kinderboeken: zelfgeschreven prentenboeken en boeken van andere schrijvers. Ze wist al op de middelbare school dat ze wilde tekenen.
Annemarie Bon (1954, Den Bosch) was biochemisch analiste, freelance journaliste voor het Brabants Dagblad en hoofdredacteur van de kinderbladen Taptoe en Okki voordat zij verhalen en boeken voor jong en oud ging schrijven. Vooral de boeken van Haas voor kinderen van 4 tot 9 jaar kennen we. En ze schreef vele AVI-boekjes, de boeken van Goudkust en jeugdromans, zoals 'Free run', 'Challenge', 'Oppassen', 'Een nieuw leven' en 'Niets meer te verliezen'.
ISBN 9789048857340 | hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Moon | augustus 2020
Leeftijd vanaf 5 jaar.
© Marjo, 8 september 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER