jeugd 4-5 jaar

Ilona Lammertink

http://www.hakuna-matata.tk

http://www.elsvermeltfoort.com

Zie ook de recensies op Leestafel over non-fictie kinderboeken van Ilona Lammertink

 

Grote mensen mogen ook niet slaan
illustraties: Els Vermeltfoort
tekst: Ilona Lammertink


In dit boek wordt, zoals de titel al doet vermoeden, huiselijk geweld besproken. De schrijfster heeft gekozen voor een verhaalvorm waarin een situatie wordt weergegeven. In dit geval wordt de vader van Luuk enorm boos omdat Luuk - terecht - zegt dat papa veel te veel eten op zijn bord geschept heeft. Dat krijgt hij nooit op.


Papa gooit de lepel in de schaal en slaat met
zijn vuist op tafel. 'Wat zit je te zeuren, Luuk!'
roept hij boos. Opeten en dan voor straf naar boven!'


Op de afbeelding zien we een heel boze papa en een verschrikte mama. Van Luuk zien we alleen nog zij neus, ogen en haar, hij gluurt over de tafelrand naar zijn boze papa. Die nóg bozer is geworden omdat Luuk zijn glas water van schrik heeft omgegooid.


Als Luuk een weekend mag logeren bij oma, merkt deze wel dat er iets met Luuk is, maar Luuk heeft aan papa en mama moeten beloven dat hij niets zal zeggen over de boze buien van papa. En dat doet hij, loyaal als hij aan zijn ouders is, ook niet. Maar ook al vertelt Luuk niets toch ziet oma dat Luuk iets heel erg dwars zit, hij is zo bang en verdrietig, zo kent ze haar vrolijke kleinkind niet.
Gelukkig weet oma iets waardoor Luuk niets hoeft te zeggen. Maak een verdriettekening zegt ze, dat deed oma vroeger ook altijd en daarna kon ze praten over wat haar zo verdrietig maakte. En zo gebeurt het, Luuk maakt zijn tekening waardoor oma ziet waardoor Luuk zo verdrietig is en dat wordt het begin van betere tijden voor Luuk én voor papa en mama.


Ilona Lammertink verstaat  uitstekend de kunst om iets in zeer begrijpelijke taal aan kinderen duidelijk te maken. Doordat zij dit moeilijke thema in deze vorm  giet kan het lastige onderwerp bespreekbaar worden. Dankzij dit boek kan bijvoorbeeld in de klas of in een groepje iedereen een verdriettekening maken en daarover vertellen. Dan is het niet zo eng meer vermoed ik (ik ben geen deskundige natuurlijk) omdat de kinderen dan allemaal wel wat te vertellen hebben. De vriendelijke, soms beetje speelse, afbeeldingen maken het boek nóg toegankelijker.


Naast dit verhaal staat er nog een erg mooi, liefdevol gedichtje in het boek, dat angstige kinderen gerust zal stellen. Ook is er een leuke tekening waarin het kind kan aangeven bij wie zij/hij zich veilig voelt. Oma, de kat, vriendjes, de juf of meester, papa of mama enz. Achterin het boek staat informatie voor volwassenen, een interview met Agine Bernhard, een vertrouwensarts, internetadressen en tips voor ouders.
Deze opbouw wordt in alle Pleisterboeken, waarvan dit boek er een is, gehanteerd.


Pleisterboeken maken gevoelige onderwerpen bespreekbaar, in deze reeks is onder andere verschenen:
- Lampionnen voor Finn - An Swerts (autisme)
- Een bloem van tante - An Swerts  (bipolaire stoornis)
- Botsing! - Kolet Janssen (verkeersongeluk)
- De pyjamareus - Kolet Janssen (door ziekte tijdelijk niet naar school kunnen)


ISBN 9789044834062 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2018
Formaat 25 x 26 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 2 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het tri-tra tranenboek
tekst Ilona Lammertink
illustraties Lucie Georger


Julie is een heel leuk meisje met heel mooie lange vlechten met strikken erin. Ze heeft een lieve papa en mama en een leuke grote broer Ties en een schattig klein broertje Mees. Ze is gek op de kleur geel en pannenkoeken met stroop en appel. Maar Julie heeft ergens last van. Ze moet elke dag wel om iets huilen, vaak weet ze zelf niet eens waarom. Zoals toen die ene keer dat ze in haar mooie nieuwe jurk naar het feestje van Eef ging. Onderweg kreeg ze weer dat rare gevoel en moest ze huilen. Ze wilde wel stoppen maar wist niet hoe.


Op een dag is opa Teun er. Hij vertelt aan Julie dat er help-tranen en niet-help-tranen zijn. Samen met Ties en opa bedenkt Julie dat tranen-omdat-je-uien-snijdt of tranen-door-de-wind of tranen-omdat-je-zo-blij-bent, help-tranen zijn. Maar tranen-omdat-je-niet-naar school-durft of tranen-omdat-je-bang-bent zijn niet-help-tranen. En Julie heeft veel last van deze niet-help-tranen weet opa. 'Maar hoe kom ik  er nou van af?' vraagt ze, want ze vindt die tranen helemaal niet leuk. Opa weet daar wel iets op. Hij geeft haar een krachtspreuk en elke keer als ze die tranen weer voelt kriebelen dan moet ze die krachtspreuk zeggen, dat mag ze zachtjes of hardop doen.
De volgende dagen probeert Julie het uit, en het helpt! Julie is er helemaal blij om. Natuurlijk moet ze af en toe nog huilen, dat moet iedereen wel eens, maar als ze haar krachtspreuk zegt dan zijn haar niet-help tranen snel weer weg. Julie is nu de baas over haar tranen geworden!


In dit boek heeft Ilona op een leuke speelse manier het probleem van niet-help tranen onder de aandacht gebracht. Als je dit boekje samen met het kind leest zal het kind zich herkennen maar niet aangevallen voelen. Er wordt heel gewoon over de tranen gedaan en opa heeft een erg leuke oplossing bedacht met zijn spreuk. De spreuk zelf had van mij wat minder 'volwassen' mogen zijn -hoewel ik zelf ook geen andere weet te bedenken- maar deze spreuk zal een kind wel een heel eind verder helpen.
Achterin het boek staan tips van Ilona voor ouders en begeleiders om een kind dat last heeft van niet-help-tranen bij te staan om die vervelende tranen te leren overwinnen.
Eerste boekje uit de Bobbels & Bubbels serie, een nieuwe serie boekjes om kinderen emotioneel sterker te maken als dat nodig is.


Ilona Lammertink is integratief kindertherapeute. Integratieve Kindertherapie is een korte en intensieve vorm van psychotherapie voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, die een probleem hebben op sociaal emotioneel vlak. De grondgedachte van de therapie is dat het kind uiteindelijk zelf, bewust of onbewust, weet wat het nodig heeft om het probleem tot een oplossing te brengen. Kinderen krijgen veel ruimte en erkenning voor wat ze op dat moment belangrijk vinden, mede hierdoor vinden ze de therapie vaak leuk.


ISBN 9789044815818 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis december 2011
Formaat: 25 x 26 cm Leeftijd: Vanaf 4 jaar

© Dettie, 12 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER