jeugd 4-5 jaar

Linde Faas

http://www.lindefaas.nl

 

De jongen en de walvis
Linde Faas


Na haar eerste eigen prentenboek Ik neem je mee, dat ik helaas niet gelezen heb, ligt nu haar tweede prentenboek De jongen en de walvis in de boekwinkel. Zelf kende ik de illustraties van Linde Faas al van de Flo & Stiekel-boeken en het boek Sinterklaas slaat een jaartje over. Daarin vielen haar bijzondere tekeningen vol fantasie mij al op.

In dit boek, van mooi groot formaat (24,5 x 32,7 cm), zijn de prenten nog indrukwekkender. Het verhaal in dit boek© Linde Faas is geïnspireerd op het werk van de man van Linde Faas, die als maritiem bioloog onderzoek doet naar potvissen en andere walvissen in Noorwegen. Het verhaal speelt zich dan ook af op en aan zee en de blauwtinten zijn overweldigend en erg aansprekend. De paginagrote afbeeldingen vertellen hun eigen verhaal. De tekst is summier, die bestaat uit enkele zinnen.


Dankzij de prenten en de tekst kunnen we meeleven met de avonturen van een jongetje dat graag alleen is. Hij is in zijn bootje in slaap gevallen en door een storm waardoor de golven hoog en woest zijn, drijft hij ver weg, de zee op. Op de afbeelding zien hem ronddobberen op het laatste stukje boot dat over is. Wat moet hij nu, hoe komt hij weer thuis?


Ineens wordt het jongetje omhoog geduwd... wat blijkt? Hij zit op de kop van een enorme walvis!
Ze hebben samen een heerlijke tijd, ze spelen, ze ontdekken de wereld, ze zien van alles, het jongetje slaapt zelfs op de enorme rug van zijn nieuwe vriend. Het is geweldig! Maar er is een tijd van komen en van gaan. De walvis zet hem af op het strand. Het jongetje is weer thuis en weer alleen, wat hij steeds zo fijn vond...

Maar na de ontmoeting met de walvis is alles anders. Is alleen zijn nog wel zo leuk?


Linde Faas heeft op haar eigen unieke manier via woord en beeld laten zien hoe mooi een vriendschap kan zijn en welke meerwaarde vriendschap aan iemands leven kan geven. Maar hoe kan het jongetje zijn vriend terugvinden? Ook daar weet Linda Faas een prachtige oplossing voor te bedenken... Eind goed, al goed.


Meer van dit soort boeken! Véél meer!


ISBN 9789047711407 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | juni 2019
Formaat 24,5 x 32,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER