jeugd 4-5 jaar

Monica Maas

http://www.monicamaas.nl

Zie ook de recensie op Leestafel het boek van Monica Maas voor jongeren van 0-3 jaar

 

Souwtje

"Souwtje woont op een eiland in een scheefgewaaid huis."


Met zo'n openingszin kan er weinig meer misgaan en dat doet het ook niet. Souwtje schildert heel graag, het liefst schildert ze de zee en bij mooi weer vaart ze naar het vasteland om haar zeeschilderijen te verkopen. Ze heeft haar eigen moestuintje en een paar kippen en een kat. Ze kijkt veel naar de zee en deze keer ziet ze Zeehond die met zijn snuit een fles het strand op duwt. Er zit een briefje in, dat gebeurt wel vaker, en meestal staat er hetzelfde op de briefjes. Souwtje vindt het wel leuk en schrijft altijd terug en ze gooit dan de fles met het antwoord weer in zee. Ze schildert Zeehond die dat maar wat leuk en knap vindt van Souwtje.
De volgende dag stormt het, Souwtje haalt gauw de kippen naar binnen... maar wie ligt er in de moestuin? Zeehond! 'Storm op het strand, zeehond op het land' zegt Zeehond. Hij wil mee naar binnen en gelukkig mag dat, maar hij wil ook blijven logeren. Vooruit dan maar zegt Souwtje, maar dat valt nog heel erg tegen... Pannenkoeken zijn beste wel vies vindt Zeehond en zo'n hangmat wiebelt ook maar niet zo lekker als de zee en de golven...

Heel vlot verteld verhaal met erg vrolijke en fleurige afbeeldingen. Je zou zo in het scheve huisje willen wonen. Het heeft een erg gezellig, zonnig ateliertje met in en op de kasten allerlei flesjes, kwastjes, bootjes, eendjes etc. De keuken is heel eenvoudig met gordijntjes voor de kastjes en een 4 pits gasstelletje, ook hier staan allemaal mooie potjes en flesjes en mandjes. In de kamer snort een kachel met de theepot er bovenop, de poes ervoor en de mand met houtblokken ernaast. Helemaal leuk zijn de afbeeldingen van Zeehond in de hangmat, je ziet dat hij er moeite mee heeft. Zeehond slaapt in het bovenste kamertje met puntdak, poes is er gezellig bij komen liggen.
Het huisje hoort bij Souwtje, dat zie je zo.
Alles is zo natuurlijk afgebeeld, je hoort de meeuwen bijna schreeuwen en de kippen gezellig tokken. 
Een heerlijk zand-zee-zonnig boek en bovendien een heel leuk verhaal.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051162462 Hardcover 32 pagina's formaat: 21,5 x 28,7 cm Uitgeverij De Vier Windstreken, 2 juli 2012
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 2 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER