jeugd 6-9 jaar

Charlie Mackesy

https://www.charliemackesy.com

 

De jongen, de mol, de vos en het paard
Charlie Mackesy


'Het is een boek dat ontdekt moet worden', vertelt Charlie Mackesy ons in het YouTubefilmpje waarin we de schrijver/illustrator aan het werk zien en daarmee raakt hij inderdaad de kern van het boek. Dat maakt het ook zo moeilijk om te omschrijven, want het is niet te vertellen je moet het zien, lezen, voelen.

Het tot stand komen van deze uitgave is al bijzonder, Charlie Mackesy plaatste namelijk regelmatig een tekening met een tekst eronder, en kreeg daar zoveel reacties op dat er een dialoog ontstond tussen zijn lezers en Charlie. Het waren niet zomaar dialogen maar gesprekken die verder, meer de diepte in gingen en erg persoonlijk waren. Dat inspireerde hem om ermee door te gaan, want de dialogen, de interacties, waren de moeite waard. Uiteindelijk resulteerde het in dit boek dat een soort mix is geworden van de verhalen van Winnie de Pooh en De kleine prins, maar toch een heel eigen stijl heeft gekregen. 


Het is geen chronologisch verhaal maar meer mooie, ontroerende, gevoelige, diepzinnige tekstjes met eenvoudige maar rake tekeningen, die in zijn geheel ons toch het gevoel geven dat we een heel bijzonder verhaal gelezen hebben.


Zoals de titel al zegt zijn de hoofdpersonages de jongen, de mol, de vos en het paard.
De jongen is eenzaam als hij de mol tegenkomt en zij beginnen elkaar, en zichzelf, gelijk vragen te stellen in de vorm van korte opmerkingen en zinnetjes. Ze constateren en leren. De jongen merkt bijvoorbeeld op:


Raar eigenlijk, wij zien alleen onze buitenkant maar bijna alles gebeurt van binnen.


Later komt de vos erbij, die aanvankelijk aanvallend is maar de mol bevrijdt hem uit de strik, waarmee gelijk hun vriendschap voor eeuwig bezegeld is. En het paard is de kers op de taart. Hij is het zachtaardigste en wijste van allemaal. 
Met zijn vieren trekken ze verder en leren veel van en met elkaar.


De vos is vrij stil, het leven heeft hem pijn gedaan.


De vos zegt eigenlijk nooit iets,' fluisterde de jongen.
'Nee. En het is heerlijk om hem bij ons te hebben,' zei het paard.


Maar hoe langer de vos optrekt met het groepje hoe meer hij uit zijn schulp kruipt, hij gaat zich steeds beter voelen.
Op geven moment vraagt paard hem:


We hebben allemaal een reden nodig om door te gaan, wat is het jouwe?
'Jullie drieën', antwoordt de vos.

'Eerlijk gezegd,' zei de vos, 'heb ik vaak het gevoel dat ik niets interessants heb te vertellen.'
'Iets eerlijk zeggen is altijd interessant,' zei het paard.


Maar ook het paard heeft zijn moeilijke momenten gehad.


'Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?'  vroeg de jongen.
'Help,' antwoordde het paard.


De symboliek is groot in dit boek. Paard heeft bijvoorbeeld een grote gave, hij kan vliegen, maar hij is ermee gestopt omdat het andere paarden jaloers maakte. Bij de jongen, de mol en de vos mag hij zichzelf zijn. 'Wij houden van je, of je kan vliegen of niet, zegt de jongen. En we zien vervolgens een prachtig paard met vleugels verschijnen!


Met zijn vieren doorstaan ze een heftige storm, en de weg die ze te gaan hebben is lang...


We hebben nog zo ver te gaan zuchtte de jongen.
'Ja maar kijk eens hoe ver we zijn gekomen,' zei het paard.


En zo kun je blijven doorgaan met vertellen en citeren maar zoals gezegd 'het is een boek dat ontdekt moet worden'. Gewoon zelf kijken, lezen, proeven is mijn advies. Het is gewoon een heel mooi uitgevoerd, universeel boek met een vriendelijke, hoopvolle inhoud vol levenswijsheden. De afbeeldingen zijn eenvoudig maar raak. Je zou het boek wel aan iedereen cadeau willen geven.


'Ik hoop dat dit boek je aanmoedigt, misschien om onbevreesd te leven met meer liefde voor jezelf en voor anderen. En dat het je aanspoort om hulp te vragen als je het nodig hebt - wat altijd moedig is om te doen.' wenst Charlie Mackesy ons toe. Dat gaat vast lukken!


ISBN 9789026623844 | Hardcover | 128 pagina's | Kok Boekencentrum jeugd | maart 2020
Vertaald door Arthur Japin | leeftijd van ca 8 jaar tot ver in de 100...

© Dettie, 6 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER