jeugd 6-9 jaar

Miriam Borgermans

http://miriamborgermans.wix.com/miriam-borgermans

https://www.moniquevandenhout.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Miriam Borgermans voor jongeren van 15  jaar en ouder

 

Hoera voor Annabelleke
3. Annabelleke
Illustraties: Monique van den Hout
Tekst: Miriam Borgermans


Ondeugend is Annabelleke nog steeds, en de arme Diederik, die juist het braafste jongetje op de wereld is, moet het ook nu weer ontgelden.
Ook zal ze deze keer de lezer een aantal keren waarschuwen voor schokkende beelden, dus het wordt nu wel heel erg!
Of zou het nog wel meevallen?
De verrassing die ze haar moeder bezorgt is eigenlijk wel heel leuk, maar ja, of mama daar ook zo over denkt?


En één ding is erg duidelijk: Annabelleke moet niets van erwtjes hebben. Helaas, mama vindt dat erwtjes juist erg gezond zijn. Het zal er om houden wie wint: wie bedenkt de beste truc om de ander zo ver te krijgen dat ze haar zin krijgt?
Er komen tantes op bezoek. Hé, die ene tante, die lijkt wel aan Annabelleke gewaagd? Zou het toch in de familie zitten?


‘Tante Barbara zal denken dat ik niet zo goed ben in opvoeden.’
‘Je bent GEWELDIG in opvoeden, mama. Niemand kan zo goed opvoeden als jij,‘ zei Annabelleke. Ze gaf mama opgewekt een kusje omdat mama haar hoofd liet hangen.'


Natuurlijk zit dit boek boordevol humor. Al zal waarschijnlijk niemand een Annabelleke in huis willen, het verhaal over de kikkervisjes is toch wel aandoenlijk. Terwijl je leest over hoe kikkervisjes kikkers worden, als er vijfduizend zevenhonderdvierentachtig door het huis huppelen, dan ga je daar wel anders over denken!


Opnieuw zijn de avonturen van Annabelleke heel leuk! Wie de eerdere boeken over dit meisje met de verbazingwekkende grenzeloze fantasie kent, is niet verrast door de opzet van het boek. Verhalen, maar ook doe-dingen als recepten voor kikkerslijm. Er zijn kwinkels (onzinliedjes die Annabelleke zelf verzonnen heeft) en vele kleurrijke tekeningen. Natuurlijk produceert ze weer een paginalange schreeuw! Waarover zou het deze keer gaan? En er wordt met de tekst gespeeld: qua kleur en typografie.


Miriam Borgermans (Vught, 1965) is een Vlaamse schrijfster, van zowel verhalen voor volwassenen als Young Adults. En superleuke kinderboeken dus.

Monique van den Hout heeft opnieuw sprankelende tekeningen er bij gemaakt.


ISBN  9789044846799 | Hardcover | 208 pagina’s | Uitgeverij Clavis | juli 2022
Afmeting 261 x 203 x 21 mm | Om voor te lezen vanaf 5 jaar, om zelf te lezen vanaf 7 jaar.

© Marjo, 24 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Annabelleke stouter dan ooit
Illustraties: Monique van den Hout
Tekst: Miriam Borgermans


Ha, daar is Annabelleke weer! Zou ze nu minder ondeugend zijn? Ha ha natuurlijk niet! Want een boek lezen over een braaf meisje dat is helemaal niet leuk. De schrijfster raadt de lezer aan om televisie te gaan kijken, maar dat gaan we mooi niet doen: het is veel leuker om te lezen wat die jongedame nu weer allemaal uitspookt!


Annabelleke vindt dat je zo fijn kan spelen met een stukje kauwgom. Ze vormt allerlei dingetjes tot ze iets leuks heeft:


‘Het is een struispaard,’ zei Annabelleke die ook dol was op het vormen van wonderlijke woorden.
‘Wat zeg je, honneponnetje?’ zei mama.
Annabelleke keek mama door haar oogharen aan.
“Vandaag is het echt een dag om iets bijzonders te krijgen.’ zei ze. ’Bijvoorbeeld een struispaard.
Ik wil een struispaard, mama.’


En mama weet het: als haar dochtertje iets wil dan zal ze het krijgen ook. Als het haar niet lukt om mama gewoon met woorden te overtuigen, begint het. Annabelleke voelt een kriebel in haar keel, zegt ze. Het is genoeg, mama komt in actie. Naar de dierenwinkel, waar natuurlijk geen struispaard is, maar ze zoekt alvast een heleboel spulletjes uit. Laarzen, borstels, touw, een zadel, roze nagellak (!)… Dan zegt de meneer dat ze ook een helm moet, want ze kan namelijk wel een flinke smak maken van dat struispaard. Annabelleke denkt even na, ze wil absoluut geen helm. Maar natuurlijk is ze niet voor een gat te vangen, ze verzint er wel wat op.


Een andere keer wil Annabelleke zeven zusjes. Je snapt wel dat haar ouders daar helemaal geen zin in hebben. Maar deze kwestie is niet zo makkelijk op te lossen als het struispaard! Ze gaat zelfs met papa naar het oerwoud! Huh, voor zeven zusjes? Nou, die zaak ligt even anders, maar dat moet je zelf maar lezen. Er is een verhaal over het hondje Bibi, met wie ze in het park gaat wandelen. Dan zijn haar moeder en haar tante wel even vrij van haar doldwaze streken, maar natuurlijk verzint Annabelleke weer van alles. De arme Bibi!  Dat komt allemaal wel goed, maar als haar ouders besluiten haar achter te laten in de handen van een babysit, krijgen ze veel spijt van. Annabelleke niet overigens!


Er staan een flink aantal verhaaltjes in dit tweede boek, met tussendoor ‘kwinkels’. Dat zijn onzinliedjes die Annabelleke zelf verzonnen heeft. En ze beschrijft hoe ze ‘Slobberige snots’ maakt, of een drol van peperkoek.
Ook nu krijgt ze een enorme driftbui die pagina’s lang duurt. En de buurjongen, de brave Diederik, mag weer meedoen. Diederik vertelt haar dat stoute kindjes naar China moeten. Dat lijkt Annabelleke wel wat en ze thuis komt roept ze: ‘IK GA NAAR CHINA!’ Mama reageert met ’Wat leuk, honneponnetje. Veel plezier.’
Huh? Denkt Annabelleke. Wil mama haar niet meer? Natuurlijk wil ze het zelf helemaal niet, maar misschien kan mama haar wel ruilen? Zou het? Is Annabelleke zo stout dat haar papa en mama haar niet meer willen?


Het is wel zeker dat lezers haar niet kwijt willen! Wij willen lezen over haar  doldwaze avonturen, want die zijn reuze leuk om voor te lezen of  zelf te lezen!
Vrijwel alle pagina’s zijn minstens voorzien van tekeningen, maar vaker vormen tekeningen de achtergrond voor tekst, of zijn er alleen maar geïllustreerde pagina’s, als bij een prentenboek. Behalve hilarische verhaaltjes lezen en voorlezen, valt er dus ook veel te zien.


Miriam Borgermans (Vught, 1965) is een Vlaamse schrijfster, van zowel verhalen voor volwassenen als Young Adults. En superleuke kinderboeken.
Monique van den Hout heeft zich opnieuw uitgeleefd op felgekleurde grappige tekeningen.


ISBN 9789044834338 | Hardcover | 176 pagina’s | Uitgeverij Clavis | september 2019
Afmeting 261 x 203 x 21 mm | Om voor te lezen vanaf 5 jaar, om zelf te lezen vanaf 7 jaar.

© Marjo, 31 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altAnnabelleke
illustraties: Monique van Hout
tekst: Miriam Borgermans



Het boek ziet er alvast erg mooi uit. Mooie sprekende kleuren, die uitstekend blijken te passen bij de verhalen, zelfs aanvullend zijn.


Maar de verhalen, tjee, die Annabelleke! Ik heb meelij met de ouders! Zij is een ontzettend stout kind. Origineel, zegt haar vader, die vindt dat je alles moet doen om een kind blij te laten zijn. Maar als je dit boek leest heb je daar wel je bedenkingen bij. Is dit de opvoeding van vandaag de dag? Het wordt namelijk een eigentijds boek genoemd. Gelukkig weet ik beter!

'Toch was Annabelleke als baby’tje lief.
Baby’tjes kunnen niet stout zijn.
Maar baby’tjes groeien.
Hun hersentjes groeien.
Hun scherpe nageltjes groeien.
Ze ballen hun handen tot vuistjes en op een dag…
knijpen ze in je neus!
Zo ging het ook bij Annabelleke.
Annabelleke werd elke dat een beetje meer
brutaal
ondeugend
ongehoorzaam
steeds meer, tot...
Annebelleke HET ALLERSTOUTSTE KINDJE VAN DE HELE WERELD
was geworden.'

Met angst en vrees ziet de familie het meisje en haar ouders op bezoek komen. En ze ervaren iedere keer weer dat hoe ze ook proberen hun dierbare spulletjes veilig te stellen, Annabelleke ze toch iedere keer weer weet te vinden. Dat gaat niet eens expres. Ze heeft gewoon een neus voor de dingen die het stoutst zijn.
En berg je maar als ze iets in haar hoofd heeft gehaald. Ze kan me toch schreeuwen en krijsen, pagina's vol WEEEH!!!


Het is niet eens vreemd dat haar ouders haar steeds haar zin geven (Maar wel zeer onverstandig). De kinderen uit haar klas vinden haar eigenlijk wel leuk: zo gebeurt er nog eens iets! Alleen Diederik, de braafste jongen van de klas, vindt haar verschrikkelijk. En de juffen zijn het met hem eens. Maar ja, ook Annabelleke moet naar school. Naar juf Emma die de ouders vraagt te komen omdat de punten van hun dochter zo laag zijn. Maar Annabelleke heeft de '2' die ze kreeg prachtig versierd, er een mooie zon van gemaakt,en de ouders snappen er niks van: zo'n laag punt voor zo'n prachtige tekening! Wat een domme juf!


Annabelleke is zo ontzettend stout, zo vreselijk stout, dat je het meisje griezelig vindt. Je durft niet in haar buurt te komen. Maar misschien, heel misschien hoeven we nu (na het laatste verhaal in dit boek) niet meer bang te zijn…


Miriam Borgermans (Vught, 1965) is een Vlaamse schrijfster, van zowel verhalen voor volwassenen als Young Adults. En superleuke kinderboeken.
De samenwerking met Monique van den Hout (http://www.moniquevandenhout.nl ) is heel goed gekozen. Het is een boek geworden om van te genieten. Mooi vormgegeven. Ik vraag me wel af: zouden de kinderen die dit lezen door Annabelleke geïnspireerd raken?
Ze zullen het in ieder geval heerlijke verhalen vinden, dat weet ik zeker!


ISBN 9789044827828 | Hardcover | 144 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2017
Afmeting 261 x 203 x 21 mm | Om voor te lezen vanaf 5 jaar, om zelf te lezen vanaf 7 jaar.

© Marjo, 7 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>