jeugd 10-12 jaar

Raoul Deleo

Terra Ultima
De ontdekking van onbekend continent
Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern

Raoul Deleo


Als je naar een natuurfilm kijkt dan kun je je enorm verwonderen over het bijzondere uiterlijk en de prachtige kleuren van dieren. Kameleons, vogels, vlinders, insecten, het ene dier is nog wonderlijker dan het andere. Je vergaapt je aan hun sierlijkheid, aparte vormen en verrassende voorkomen.


In dit boek gaat die wondere natuurwereld zelfs nog verder want ene Raoul Deleo heeft namelijk Terra Ultima gevonden. Dat continent was eigenlijk al eerder ontdekt door VOC kapitein Gilles James, maar helaas zijn schip verging, inclusief zijn aantekeningen over dit onbekende gebied. Het schip werd eeuwen later gevonden en ontdekkingsreiziger Deleo kwam in het bezit van de kaarten en tekeningen over Terra Ultima en ging uiteindelijk op expeditie naar dit onbekende continent en hij vond het!


Waar het ligt weet niemand, alleen Deleo. Het enige wat bekend is, is dat het 'Ergens tussen Alaska en Azië' ligt. Wel heeft de Deleo opdracht gegeven aan Noah Stern om orde te scheppen in zijn prenten en aantekeningen.

Stern kan zijn geluk niet op. Hij sorteert de chaotische bende die hij krijgt en weet uiteindelijk een chronologische volgorde aan te brengen - Raoul Deleo heeft al 3 expedities naar Terra Ultima ondernomen - . Wat Stern te zien en te lezen krijgt, tart alle verbeelding. Hij ziet op de prenten dieren waar Darwin zijn vingers bij zou aflikken. Zijn evolutietheorie zou mogelijk bewezen of juist tenietgedaan kunnen worden. Het is maar hoe je het bekijkt.
Op de afbeeldingen is een samensmelting van verschillende dieren te zien. En het is verbluffende hoe 'normaal' zij eruit zien.


Neem de Foedraalgiraffe, het dier heeft een slakkenhuis maar de kop van een giraf, de hoorntjes van de giraf lijken zelf op de voelsprieten van een slak. Het slakkenhuis is zo groot als een bromtol. Naast deze opmerking heeft Deleo heeft er nog een heel bijzonder verhaal bij te vertellen...


Het zespotig lieveheersbeestje met zijn zachte vacht en lief berenkopje blijkt niet zo onschuldig als het diertje eruit ziet. Frappant is dat zijn rode rug in paartijd roze wordt!


En zo hebben we de Konijguin, de prachtige koraalpanter,de grootoogmuiskarper, de zeepadkwal, de harige juffer, de olifeniks, de vlindermees, de blauwe waaierstaartkikker en nog veel meer.


Tijdens elke expeditie doet Deleo een ander deel van het continent aan waardoor de dieren ook enorm gevarieerd zijn in vel/huid en aanzien.

Het boek is voor jongeren vanaf twaalf jaar maar volwassenen zullen er net zo veel plezier aan beleven. De prenten zijn namelijk geweldig, je zou ze eigenlijk aan je muur willen hangen om zo je eigen Terra Ultima galerie te hebben. Op de website van Deleo is een prachtige impressie van het boek zien (iets naar beneden scrollen)

Het is zo'n boek dat je steeds opnieuw open wilt slaan om elke keer weer nieuwe dingen te ontdekken op de prenten van deze bijzondere, wonderlijke dieren.
Het boek heeft een flink formaat 37,8 x 27,7 x 1,5 cm waardoor de prenten nóg beter tot hun recht komen.
Ook een heel mooi boek om cadeau te geven.


Genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2021


ISBN 9789401465946 | Hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Lannoo | april 2021

Dettie, 12 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER