jeugd 10-12 jaar

Mirjam Mous

Boy 7
Mirjam Mous


Een boek in vier delen die beginnen met een spreuk. Deel een bijvoorbeeld heeft als spreuk/motto:
'Door vol te houden bereikte zelfs de slak de ark van Noach''
(Japanse wijsheid)

Heel leuk gevonden, maar in een jeugdboek? Nou ja, wie weet.
Het verhaal gaat over een jongen, Sam, die zich terugvindt op een 'uitgestrekte gele vlakte', hij weet niet wie hij is, hij weet niet waar hij is, of hoe hij er gekomen is, hij heeft alleen een rugzak. Daarin zit een folder van de pizzahut, een rol bankbiljetten, een flesje water, een pyjama en een tandenborstel, een foto van een of ander groot grijs gebouw, en... een mobieltje. Hij denkt dat hij gered is, met een mobieltje kan je hulp inroepen immers? Maar eerst even horen wat er ingesproken is:  'wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie' Nou ja! Hij herkent zijn eigen stem! Dus... wat nu? Het voicemailtje beantwoorden levert ook niets op, de man aan de telefoon denkt dat hij een grappenmaker is als hij vraagt wie hij aan de lijn heeft.
Maar dan is er redding: hij hoort een auto. Inderdaad wordt hij meegenomen door Lara, en vindt hij onderdak in het huis van haar tante. Toch blijkt het allemaal niet zo simpel, en daar komt hij pas achter als hij, met hulp van Lara en de spullen uit zijn rugzak, op zoek gaat naar zijn verleden.
Daarbij raakt hij verstrikt in een science-fictionachtige wereld, waarin geld wederom de nietsontziende factor is.

´Over een paar jaar schijnen we geen paspoorten of pasjes met pincodes nodig te hebben. Dan loop je gewoon even langs de scanner van de supermarkt en het geld wordt automatisch van je rekening afgeschreven.  Handig, zeggen de makers. Ik vind het alleen maar eng. Alsof je zit opgesloten in een elektronische kooi.´

Dit is vast de reden waarom Mirjam Mous dit verhaal geschreven heeft. Het schrikbeeld van de toekomst.
Het is een spannend verhaal, waarbij je af en toe denkt ' kan dit wel?' maar dan snel weer doorleest, want je wil weten hoe het verder gaat met Boy 7 en zijn vrienden. Als de jongen zijn geheugen kwijt is, blijkt dat verleden alleen maar in een soort prullenbakje in zijn hoofd te zitten. Het kan teruggehaald worden. Grappig, maar of dat mogelijk is? En dat mobieltje is ook wat twijfelachtig.
Maar, ik zei het al: het is spannend, het zit goed in elkaar, met verrassende wendingen, je legt het boek niet zomaar weg!


ISBN 978 90 475 0594 5 Hardcover 284 pagina's | Unieboek | maart 2009
Vanaf 12 jaar

© Marjo, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

FluisterwaterMarit (15) ziet een saaie vakantie voor zich opdoemen: haar ouders gaan niet op vakantie, en haar vriendin gaat bij een oma logeren omdat die haar pols gebroken heeft. Marit is klein van stuk en heeft daardoor een minderwaardigheidscomplex. Zonder haar vrolijke vriendin voelt ze zich erg alleen.
Marits vader is schilder, overdag schildert hij deuren, kozijnen en muren, en 's avonds schildert hij zeemeerminnen. Hij heeft een schilderopdracht gekregen in het Dolfinarium en regelt daar voor Marit een baantje. Zo ontmoet ze Nathan, voor wie ze als een blok valt, maar ze durft hem niet eens aan te spreken.
Op een dag koopt ze blauwe schoenen met hoge hakken, en die doet ze aan als ze uitgenodigd wordt op een feestje van andere vakantiewerkers van het Dolfinarium. Als ze van een trapje valt breekt ze de hak van een schoen, en ze besluit naar huis te gaan. Dan doemt Nathan voor haar op, die haar naar huis brengt. Maar onderweg blijft haar hak in het wiel haken en ze vallen.
Als Marit ontwaakt uit haar coma, ontdekt ze dat haar benen verlamd zijn.
Op de eerste bladzijde al weten we dat Marit in een rolstoel zit, haar vader raadt haar aan alles van zich af te schrijven.
Eigenlijk is het boek het verhaal van de Kleine Zeemeermin, in een modern jasje. Het verhaal van Marit loopt parallel met dat van de Kleine Zeemeermin. Ook de Zeemeermin is klein van stuk. Ook zij is verliefd op een onbereikbare prins..
Marits vader leest het verhaal van de Zeemeermin voor aan Marit als ze in coma ligt, zo kunnen we de beide verhalen naast elkaar volgen. Heel aardig boek, genomineerd voor de Kinderjury.


ISBN 9789026997303Hardcover 128 pagina's | Unieboek | september 2003
Leeftijd 12-15 jaar

© Marjo, november 2004

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!