jeugd 10-12 jaar

Jolien Janzing

Atta
Illustraties: Linde Faas
Tekst: Jolien Janzing


Atta is geen meisjesmeisje, en ook in de oertijd levert dat de nodige problemen op.
Atta wil bijvoorbeeld niet mee met haar moeder om bessen te verzamelen, dat is zo saai. Ze wil jagen! Net als haar broer Wildo. Zelf Stol, haar Wolf, gaat liever met haar broer mee op jacht.
Dit doet haar besluiten om stiekem achter haar broer aan te lopen en dat had ze beter niet kunnen doen.


Onderweg komt de groep jagers namelijk twee enorme mammoeten tegen en als de dieren agressief worden, wordt Atta zo boos dat ze hen aanvalt! Maar daar houden ook mammoeten niet van en moet Atta keihard rennen voor haar leven! Als ze eindelijk durft te stoppen heeft ze geen idee waar ze is. Maar avontuurlijk als ze is verwacht ze dat het allemaal wel goed komt. Maar helaas...


Ze zwerft wat rond, denkt steeds wat te herkennen maar blijkt uiteindelijk toch écht verdwaald te zijn. Tijdens het rondzwerven beleeft ze echter iets wat ze van haar leven niet verwacht had dat haar dat zou overkomen. Maar dat maakt wel dat de Neanders, het volk waar Atta terecht komt, haar als een held beschouwen.


De Neanders zijn enorm lief voor haar, ze wordt verwend met heerlijk eten en zachte dierenvellen om onder te slapen. Het leven is meer dan goed daar. Toch knaagt het bij Atta, ze wil naar huis. Maar zelfs Noz haar nieuwe vriend durft het niet aan, Cheffie Dottie laat het niet toe. En is die Cheffie überhaupt wel zo aardig als ze zich voordoet?

Het is een heerlijk vlot verhaal, de verschillen tussen de volken zijn apart en het taaltje van de Neanders heeft iets weg van het Afrikaans. Natuurlijk sluit je de ondernemende en dappere Atta gelijk in je hart. Bovendien leer je nog het een en ander over grottekeningen en mogelijke gewoontes uit de oertijd.

Zoals altijd zijn de illustraties van Linde Faas bijna om in te lijsten.


ISBN 9789047714897 | Hardcover | 152 pagina's | Lemniscaat | 23 september 2023
Leeftijd 10+

© Dettie, 11 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER