jeugd 4-5 jaar

Vivian den Hollander

https://viviandenhollander.nl

 

Lisa en Jimmy - Jij ook van mij!
Illustraties: Dagmar Stam
Tekst: Vivian den Hollander


Het zeventiende boek over Lisa en Jimmy gaat over vriendschap. Vreemd, want Lisa en Jimmy zijn toch al die zeventien boeken lang al dikke vrienden? Maar... er gebeurt iets waardoor Jimmy gaat twijfelen.


Lisa gaat met haar jongere broertjes en opa en opa naar een huisje in het bos. Jimmy zwaait de auto van opa uit maar hij mag later ook komen. Om hem niet te kunnen vergeten heeft hij een tekening gemaakt die Lisa meeneemt: hij heeft hen beiden getekend. Lisa heeft ook nog drie knuffels mee, voor iedere nacht in het huisje eentje. Ze vindt het huisje heel leuk! Er is een speeltuintje bij, en even verderop een manege, waar ze mag ponyrijden. En opa wil af en toe best doen alsof hij Jimmy is. Alleen houdt hij het niet zo lang vol als Jimmy!


Dan gebeurt er iets ergs: Lisa is haar knuffel kwijt! En net Wolletje, haar lievelingsknuffel! Overal gaan ze zoeken, maar ze vinden de knuffel niet. Lisa kan er niet van slapen.
De volgende dag in de speeltuin ziet ze haar knuffel: in de armen van een donker jongetje! Ze krijgt hem terug, en het jongetje, Sami wil graag met haar spelen! Maar hij is een beetje verdrietig, omdat hij helemaal niets meer heeft. Sami is een vluchtelingenkind. Lisa weet hem op te vrolijken, maar als Jimmy komt, doet die zo raar.


Een boek over vriendschap dus, maar in de zin van: je kan best meer vriendjes hebben, dat maakt de vriendschap niet minder waardevol! De tekeningen van Dagmar Stam zijn weer fantastisch, altijd vrolijk met die felle kleurtjes, en vrolijke snoetjes! Wie is er nu geen fan van haar! En de verhaaltjes van Vivian den Hollander zijn uit het leven gegrepen, altijd leuk!


Een mooi vormgegeven boek dat uitnodigt tot een gesprek over vriendjes zijn, en over jaloers zijn. Ook de vluchtelingenkwestie kun je op een kindvriendelijke manier aankaarten.


Wie Lisa en Jimmy al nog niet kende heeft het tweetal nu ook in zijn hart gesloten!


ISBN 9789000360680 | Hardcover | 32 pagina's | Van Holkema & Warendorf | augustus 2008
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 14 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER