jeugd 10-12 jaar

Maren Stoffels

http://www.marenstoffels.nl/

 

Op blote voeten
Maren Stoffels


Naast Sam komen nieuwe mensen te wonen. In het grote vervallen huis trekken mensen uit de stad in. Het zijn Jacky, met haar zoon Benjamin en dochtertje Rosa. Sam voelt zich meteen thuis bij deze mensen die haar accepteren zoals ze is. Ze zijn heel anders dan haar moeder die het belangrijk vindt wat andere mensen zullen zeggen, haar vader die nooit iets zegt en haar zus die te keurig en netjes is om te geloven. En Benjamin dat is een stuk, ze is meteen verliefd! Maar omdat de buren zwart zijn, wil haar moeder niet dat ze met hen om gaat. Dat moet dus stiekem! Ze gebruikt haar vriendin Bo nog al eens als smoesje, maar die vindt dat niet erg. Bo is eigenlijk een heel ander type dan Sam, maar het is haar enige vriendin. Tot ze Elsa leert kennen. Dan krijgt ze te maken met Bo´s jaloezie, op Benjamin, die volgens Bo verliefd is op Sam, en op Elsa, die stomme griet die nooit in een badpak of korte broek loopt. Als het met Benjamin ook allemaal niet loopt zoals ze zou willen, doet Sam iets doms.


Dit is een echt Maren Stoffels boek: aan de ene kant is ze nog jong genoeg om de onzekerheden van een puber zo te beschrijven dat de jonge lezer zich er mee kan identificeren, en aan de andere kant is ze volwassen genoeg om iets meer met het verhaal te doen dan het alleen maar een bouquet voor meisjes te laten zijn. Met een goede karaktertekening en een vleugje over racisme stijgt het net een beetje boven dat niveau uit.
Voor mij niet genoeg, maar ik kan me voorstellen dat meiden dit een leuk boek vinden.


'De hele vakantie is als een moeilijke puzzel, waar elke keer en stukje ontbreekt. Benjamins Woede, Bo´s jaloezie, Elsa´s verlegenheid, het is gewoon te veel.`


En dat vind ik dus eigenlijk ook: het is gewoon te veel...


ISBN 9789025852009 Hardcover 160 pagina's | Leopold B.V. | april 2008
Vanaf 12 jaar

© Marjo, 9 juni 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 
Dreadlocks en Lippenstift


Het boek ziet er heel hip uit. Je ziet twee paar meidenbenen, kleurig aangekleed.
Hoofdpersoon is Sofie. Ze is een skater, hetgeen inhoudt dat ze zich het liefst kleedt in wijde kleren, geen make-up gebruikt. Of ze zelf ook dreadlocks heeft wordt mij niet duidelijk, maar haar vriendin wel. Doordat ze zich anders kleedt en anders gedraagt, denkt ze dat ze behalve door die paar vriendinnen, door iedereen scheef aangekeken wordt. Daardoor gedraagt ze zich nogal dwars, neemt een afwijzende houding aan.
Als ze met haar ouders en broer op vakantie gaat naar Frankrijk, komt Tygo, de vriend die ze niet mag hebben van haar vader, afscheid nemen. Ze wil niet mee met haar ouders, maar moet wel. Als ze tijdens een telefoongesprek met Tygo een meisje op de achtergrond hoort, nog wel een meisje dat ze helemaal niet moet, denkt ze dat haar vriend vreemd gaat en gooit de telefoon op de haak. Als ze dan een interessante jongen ontmoet denkt ze maar even na...
Menno wordt haar vakantievriendje. Menno's zus is Floor. Al op de eerste dag dat Sofie en Floor elkaar kennen ontdekt Sofie dat Floor aan anorexia lijdt. Dan is de vakantie voorbij, Sofie en Floor blijven mailen, Floor neemt de plaats in van het dagboekmeisje Eline.
Sofie heeft het moeilijk op school, in een nieuwe klas, met allemaal kinderen die ze niet kent. Al meteen is ze het mikpunt van pesterijen, vooral door Edwin. De enige die toenadering zoekt is Roosmarijn, maar Sofie probeert haar een beetje te ontwijken, want ze hoort qua type niet bij haar en haar vriendenclubje.
En dan worden de pesterijen steeds erger, en laten de vriendinnen haar in de steek. Als ze met de klas op kamp gaan, is Roosmarijn er ook al niet.
Sofie draait door...


Er gebeurt erg veel in dit boek, en erg snel. De onderwerpen zijn vooral uiterlijk, jongens en pesten. Daardoor blijft het nogal oppervlakkig. Maar misschien spreekt het de moderne jeugd wel aan. De vorm: dagboekstukken en e-mails tussen de tekst door is ook erg eigentijds. Wat mij betreft is het niet het soort boek dat ik graag lees, maar het verbaast me niet dat het op de shortlist van de Jonge Jury terecht gekomen is.


Hardcover | 143 Pagina's | Leopold B.V. | 2005 ISBN: 902584894X
Leeftijd 12+

© Marjo, april 2007

Reageren? Klik hier!

 

Sproetenliefde


Amber, de vertelster van het verhaal, is al jaren innig bevriend met Ezra, maar dat ze verliefd is geworden op de nieuwe leraar Nederlands, dat durft ze haar niet te vertellen. Die leraar, Thijs Bilder is een knappe jonge man, vlot en spontaan in de omgang, en iedereen loopt wel met hem weg, maar verliefd op een leraar!! Dat is nog een taboe. Ze kan het alleen kwijt op de muur van die verafgelegen wc, boven in de school, waar een onbekende antwoord geeft op haar hartenkreten.
Amber is dyslectisch, wel een probleem als je het ineens zo waanzinnig fijn vind om naar Nederlandse les te gaan, maar ze doet nu nog meer haar best.
In haar klas zit ook Robin, een nieuwe jongen, die nog geen woord heeft gesproken. Er is vast iets met hem, maar niemand weet wat dat is. Als Thijs Amber bij zich roept en haar aanspoort een boek te lezen, wijst Robin haar zwijgend op een boek dat haar vast wel zal aanspreken. Thijs vindt het eigenlijk niet zo geschikt, het is een jeugdboek, maar als Amber belooft dat zij Robin aan het praten krijgen zal, geeft hij toe. Als dat lukt, hoeft ze maar een enkel boek te lezen.
Dus zoekt Amber toenadering en ontdekt dat ze Robin heel aardig vindt. Ze neemt het voor hem op als de pestkoppen in de klas het weer op hem gemunt hebben. Vooral ook tijdens het schoolkamp dat ze in Engeland doorbrengen, met natuurlijk Thijs als leider.


Een lekker meidenboek, het leest vlot weg. Diep gaat het niet, maar ach..moet dan dan?


isbn 978 90 258 5126 2 uitgever Leopold Amsterdam 2007, 144 pagina's, vanaf 12 jaar

© Marjo, december 2007

Reageren? Klik hier!