jeugd 10-12 jaar

Erwin Claes

De museumroof
Team Leonardo 1
Erwin Claes


Het eerste deel in een nieuwe, snelle en spannende driedelige serie.


Degenen die de serie Zwarte adem kennen, hebben eerder gehoord van het stadje Vordersteen en van het goed bekend staande Historisch Museum, dat daar staat.


In dit eerste deel is dat museum opnieuw het doelwit van maffiabaas Dell’Anno. Hij probeert een kostbaar beeldje te stelen. Het is een eeuwenoud Vikingbeeldje van de Noorse god Odin, gemaakt van walrusivoor.
Hij krijgt dan te maken met broer en zus Verspecht (hé, die kennen we ook!). Zij zijn nog maar net in het stadje komen wonen, in het huis van hun opa. Hun ouders zijn overleden, en omdat Ellen 12 jaar ouder is, kan zij zorgen voor haar broertje en zo voorkomen dat hij in een pleeggezin terecht komt. Emil vindt het niet altijd leuk dat zijn zus zo over hem moedert, maar accepteert het dan maar.


Ellen heeft een baan bij de politie en Emil gaat naar de school in Vordersteen.
Voor het zover is staat er een jongen voor de deur. Jasper, zo stelt hij zich voor. Hij woont aan de overkant. Emil komt bij hem en zijn tweelingzus Mirthe in de klas. En bij Thom, de zoon van de burgemeester. Emil vindt Thom niet aardig, en dat blijkt wederzijds. Als er gesproken wordt over een zeepkistenrace en Emil hoort dat die altijd gewonnen wordt door Thom, neemt hij een besluit: hij gaat een zeepkist maken! Jasper wil vast wel helpen. Wie ook helpt is Pipa, ook uit hun klas, Emil vindt haar erg aardig…


Als Emil op zoek gaat naar spullen, in de knutselschuur van zijn opa, vindt hij een foto. Op de achterkant staat: Team Leonardo. Het intrigeert de jongen: wie zijn die mensen? Zijn opa is een van hen en Jasper herkent de baas van het museum, professor Plechelmus.
En meteen is daar het plan: deze professor gaat de tentoonstelling met het Odinbeeldje openen. Emil mag daar heen, omdat Jaspers moeder er gids is. De kinderen willen hem de foto laten zien.
Je snapt het al: de kinderen en de dieven komen elkaar op de een of andere manier tegen en dat wordt een hachelijke situatie. Slaagt Dell’Anno in zijn plan?
En Emil? Kan hij zijn rivaal verslaan in de zeepkistenrace?


Er wordt vrij gedetailleerd verteld over het maken van een zeepkist, de geïnteresseerde lezer zou er zomaar zelf eentje kunnen maken. Het deel waarin de race beschreven wordt is lekker spannend tot het laatst toe, maar het zijn vooral de bezigheden van Dell’Anno die je doen uitkijken naar het vervolg.
Deze serie is nu al spannend! Net als de mensen op de foto met z’n vijven waren, zo zijn er ook nu vijf kinderen die met elkaar optrekken en een nieuw team Leonardo vormen. Maar of ze behalve de naam nog meer overeenkomsten hebben, dat weten we nog niet. Op naar deel 2!


Erwin Claes (1977) studeerde archeologie en was dol op schrijven. De combinatie lag voor de hand!
Dat werd de thrillerreeks, De zwarte adem, voor jeugd vanaf 13 jaar. Team Leonardo  is zijn nieuwe project.


ISBN 9789044836394 | paperback | 188 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2020
Tekeningen van Michaël Olbrechts | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 18 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER