jeugd 10-12 jaar

P.C. Sahgard

http://www.sahgard.com

 

altSporen in de sneeuw
P.C. Sahgard


De wintervakantie is aangebroken ergens in een klein dorp in Zweden. Pelle en Senta, elf jaar oud, verheugen zich erg op de wintermarkt, een jaarmarkt met kermis. De moeders van de kinderen zijn zussen, hun kinderen zijn op dezelfde dag geboren.
Dat is geen garantie natuurlijk, maar de twee zijn onafscheidelijk, en allebei zijn ze dol op hun opa en oma.
Het jaar eerder had hun moeder beloofd dat als ze in groep acht zouden zitten, ze alleen over de jaarmarkt zouden mogen. Maar dat kan niet door gaan, vindt Pelles moeder: Olle Per is gezien in het dorp, en Olle Per is een man over wie vreselijke dingen verteld worden. Hij heeft in de gevangenis gezeten, en zou kinderen kwaad willen doen.


Toch krijgen de kinderen het voor elkaar om samen rond te dwalen. Ze bezoeken de waarzegster, die geen onzin verkoopt: als hun opa met de sledehondenwedstrijd meedoet, klopt alles wat zij zei precies.
En ze zien de man, die verscholen onder een enorme capuchon door het dorp loopt een enorme kar vol pakjes en dozen achter zich aan trekkend. Het verbaast hen te zien hoe lelijk de dorpelingen doen tegen de man. Hij  doet hen toch niets? Waarom zijn ze zo kwaadaardig? Ze horen hoe de vrouwen kwaadspreken, elkaar opzwepend tot nog ergere verhalen. Het weerhoudt de kinderen niet om hem te willen helpen. Als er een doos van de slee afvalt, lopen ze hem achterna.  Maar hij gaat de berg op, het begint hard te sneeuwen en al snel zijn ze het spoor bijster. Waar is hij gebleven? En waar zijn ze eigenlijk? Oei, hier mogen ze helemaal niet komen...

En dan valt Pelle met een ijselijke gil, en Senta kan hem niet vinden. Ze moet naar huis, hulp halen, maar waar moet ze heen? Een stem roept naar haar: 'rechtsaf en zoveel passen naar beneden, daar loopt de weg'. Ze komt thuis. Paniek bij de ouders van Pelle, paniek in het hele dorp. Olle Per heeft Pelle meegenomen!


Dit is het begin van een spannend verhaal dat ontroert. Een verhaal over een verloren leven, over het kwaad dat de ene mens een ander aan kan doen. Over vooroordelen. Maar gelukkig ook over vriendschap en behulpzaamheid, en over mensen die wel bereid zijn om zèlf na te denken.
Over geheimen, en over wonderen.
Dit mooie verhaal waar je over na gaat denken is een verhaal met een moraal, maar vooral is het spannend en heeft het een flinke dosis humor.
Je hebt die vierhonderd en nog wat pagina’s gelezen voor je het weet!


Verrassing: ondanks de naam van de schrijver, de omslag van het boek en het feit dat het verhaal zich afspeelt in – denk ik - Zweden, blijkt dit boek echt helemaal Nederlands te zijn.


Het is een debuut, dat smaakt naar meer... P.C. Sahgard (1962, Amstenrade) is een schrijfster die we in de gaten moeten houden.


ISBN 9789044823288 | Hardcover | 448 pagina's| Uitgeverij Clavis |  januari 2015
Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 26 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER