jeugd 10-12 jaar

P. G. Bell

https://www.pgbellwriter.com

 

De trein naar onmogelijke bestemmingen
P. G. Bell

Het was helemaal niet de bedoeling dat Suzy de trein zou zien, maar iets ging er mis. Zij is niet in diepe slaap zoals haar ouders, maar wordt wakker van lawaai dat van beneden komt. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit, en wat ze daar ziet… Nee, dat kan helemaal niet!


Je moet weten dat Suzy dol is op natuurkunde en het liefst bezig is met allerlei formules en natuurkundige wetten, en ze weet het zeker: het is onmogelijk dat er ineens treinrails door het huis lopen. En er komt zelfs een levensechte trein aan! Dat past helemaal niet in huis!  Maar het past niet alleen, het is nog maar het begin van de vele onmogelijke avonturen die ze mee gaat maken. Het begint met een bouwvakkerstentje:

‘Er klonk geschuifel in de tent, en toen verscheen er iets tussen de flappen van het canvas. Het was een neus, de langste, vreemdste neus die Suzy ooit had gezien. Hij was zo lang als haar onderarm en krom, met aan weerszijden twee enorme neusgaten waarin stugge grijze haren groeiden. Eronder zat een mond, zo breed als de bek van een pad en vertrokken tot een grimmige streep. Erboven zaten twee kleine gele, half samengeknepen oogjes die haar aankeken.’


Freek stelt zich voor, hij is een trol en werktuigkundige met als taak de spoorlijnen te onderhouden en nieuwe te bouwen. ‘Ga slapen en vergeet wat je gezien hebt’ zegt hij, maar zoals gezegd is Suzy nieuwsgierig. Ze pakt het staafje waar Freek mee zwaait voor zijn toverkunsten en eist uitleg. En dan komt de trein, en voor ze goed beseft wat ze doet, springt ze er op als die weer wegrijdt. Ze ontmoet Wilbert de postmeester en Stronk, de machinist. Allebei trollen. En er is een bruine beer die geel is en Ursel heet. Zij stookt het vuur op met bananen.


De trein is een posttrein, die pakjes aflevert en ophaalt van Onmogelijke Bestemmingen. En Wilbert kan wel hulp gebruiken, ook al is er danig de klad in gekomen, in de echte postbezorging (!). Suzy moet een pakje bezorgen bij vrouwe Crepuscula, in de Obsidianen Toren. Maar dan begint het pakje tegen haar te praten…


Wow, wat een heerlijk fantasyverhaal! Natuurlijk met de strijd tussen goed en kwaad, al zit dat heel anders dan je zou verwachten. Bijzondere wezens: trollen en tovenaars, levende stenen beelden, en daar tussen in een jongedame die niet zo bang is aangelegd en die voor een moeilijke keuze komt te staan.


Suzy leert dat er behalve fysica ook fuzzica bestaat. Of…bestaat het eigenlijk wel? Hoe kan een trein zomaar een bocht omhoog nemen? Hoe kan een leven wezen zich in een sneeuwbol bevinden?
Dit zijn maar een paar voorbeelden. Het is een knotsgek verhaal dat toch – binnen de grenzen van fantasy – heel geloofwaardig overkomt. De dialogen sprankelen, naast avontuur is er volop humor. Er zijn wel veel personages, maar als je mee gaat in de flow, is dat geen probleem.


Er worden meer boeken aangekondigd - er zijn ook nog een heleboel Onmogelijke Bestemmingen - maar ik ben vooral benieuwd wat er nog meer in dat hoofd van de schrijver zit.
Dit is het debuut van de schrijver P. G. Bell, die met zijn gezin in Wales woont, waar hij opgroeide met Griekse mythologie, spookverhalen en Doctor Who. Schrijver worden was zijn droom, en dit is dus geen Onmogelijke Bestemming gebleken!


ISBN 9789048842742 | Hardcover | 384 pagina's | Moon | september 2018 | Vanaf 10 jaar.
Vertaald uit het Engels door Selma Soester

© Marjo, 15 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER