jeugd 10-12 jaar

Suzanne Buis

http://www.suzannebuis.nl

http://www.suzannebuis.nl/lizzy.html

 

Lizzy
Suzanne Buis


Lizzy baalt als een stekker, het huurhuis in Amsterdam waar zij en haar moeder in woonden, wordt gerenoveerd dus daar moesten ze uit. En nu gaan ze wonen in een oude boerderij en daar omheen is niets te zien behalve weilanden! Ze is vastbesloten om zo snel mogelijk terug te gaan naar de stad. In Verloen, het dorp waar ze nu woont, zijn niet eens winkels behalve een supermarkt en een bakker en zo.


De boerderij stond al jaren leeg dus hij ziet er nog eens niet uit ook. Alles is oud en vies en saai. Maar Lizzy's moeder, die kunstenares is, zegt dat ze daar wel móeten wonen, ze hebben geen geld om een andere woning met atelier in Amsterdam te huren, alles is daar veel te duur. Na de renovatie wordt de huur voor het huis in Amsterdam veel te hoog, dus teruggaan is uitgesloten.Lizzy mist haar vriendin Eva heel erg maar Eva reageert nauwelijks op mails en als ze al eens een antwoord stuurt, gaat het alleen maar over jongens.
Gelukkig zijn oom Steven en zijn collega Pim er nog. Die helpen zo vaak ze kunnen en Lizzy krijgt een heel grote eigen kamer die ze mag opknappen zoals ze zelf wil.
Door een grappig misverstand leert Lizzy Rebecca kennen, een meisje van haar leeftijd die in een boerderij verderop woont.  Lizzy is helemaal gek van de lieve puppy's die daar rondlopen. Al gauw zoeken de meiden elkaar veel op.
Langzamerhand merkt Lizzy dat je ook heel bijzondere dingen kunt beleven als je in een boerderij woont die midden in de weilanden staat.


Het is een erg leuk boek dat je achter elkaar uit wil lezen. Oom Steven is de steun en toeverlaat van Lizzy. Met zijn goedige en vrolijke karakter weet hij elke keer Lizzy op te vrolijken als ze het even niet meer ziet zitten. Het is ook niet niks om in een heel vreemde omgeving te gaan wonen waar alles zo anders is dan in de stad. Er zijn enkele losse eindjes in het boek zoals het kettinkje dat Lizzy gevonden heeft in een laatje van een kastje dat nog in het huis stond. Lizzy draagt die ketting eke dag en er wordt veel nadruk op deze vondst gelegd. Je verwacht dat iemand het herkent of dat er een verhaal aan vast zit dat een dorpeling zal vertellen, maar dat gebeurt niet.  Waar de vader van Lizzy is, komen we niet te weten, daar wordt nogal geheimzinnig en vaag over gedaan.
Maar... er komt een vervolg getiteld Lizzy en haar vrienden en waarschijnlijk zullen daarin die losse draadjes aan elkaar geknoopt worden.
Wat ik een verademing vind, is dat Lizzy nu eens niet zo'n meisje is dat constant over make-up en jongens praat. Ook staat het boek niet vol met sms berichtjes of mailtjes of testjes zoals de laatste tijd in heel veel jongerenboeken te vinden is. Lizzy is een gewone meid die het moeilijk vindt om te verhuizen en erg moet wennen aan haar nieuwe omgeving, wat heel gewoon is. Maar ze is wel een vlotte, gezellige meid die er van maakt wat er van te maken valt zonder 'getut' of nuffigheid over vieze koeien, rare taal  of gezanik over 'boeren', integendeel zelfs, ze zet haar schouders eronder en gaat er voor.
Ik heb echt genoten van het boek en kijk uit naar het vervolg. 


ISBN  9789020621914 Hardcover 156 pagina's Kluitman 12 september 2011
Vanaf 10 jaar

© Dettie, 9 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Lizzy
Nieuwe vrienden

Suzanne Buis


Nieuwe vrienden is deel twee van de Lizzy serie. In deel één is Lizzy net verhuisd van Amsterdam naar het kleine dorpje Verloen. Daar heeft ze al vrij snel nieuwe vrienden gemaakt zoals Rebecca, die op een boerderij verderop woont, en de vrienden Lars en Bram. Twee heel aardige, vrolijke en gezellige jongens.
Bij Rebecca hadden ze lieve puppy's en na flink zeuren bij haar moeder mocht Lizzy 'het allerleukste en allerliefste hondje die je maar vinden kunt' hebben. De kleine Boef verzacht heel erg het missen van Lizzy's hartsvriendin Eva die nog in Amsterdam woont en wel bar weinig van zich laat horen.
Bram en Lars helpen graag Lizzy's oom Steven die het oude, uitgewoonde huis aan het opknappen is. Rebecca vindt het wel gezellig dat zij en Lizzy elkaar zo veel zien.


In dit deel blijkt dat Lizzy's moeder een weekje naar Limburg moet voor haar werk, ze is kunstenares, en oom Steven moet klussen in Frankrijk. De moeder van Eva wil niet dat Lizzy naar Amsterdam komt vanwege de kleine Boef. Wat nu? Spontaan biedt Rebecca aan dat Lizzy wel bij haar kan komen logeren. Maar kan dat echt wel? Er is iets met de moeder van Rebecca, zij is af en toe afwezig en geeft dan nauwelijks antwoord. - Waar Lizzy's vader is, wordt niet verteld, dat lijkt nogal moeilijk te liggen voor zowel Lizzy als haar moeder. -
Tot haar blijdschap mag Lizzy komen logeren en er mogen zelfs nog twee andere vriendinnen van Rebecca komen. Gelukkig klikt het tussen de meiden. Ze gaan met zijn vieren op de hooizolder slapen. En Rebecca heeft een plan, ze wil 's nachts op zoek naar 'het spook' bij Lizzy's boerderij. Wat ze niet weet is dat Lizzy steeds echt 'iets' ziet rondlopen... Is het een spook? Of wat anders?

Een vlot verhaal dat zich opnieuw in een paar dagen afspeelt. Lizzy vindt het moeilijk dat haar moeder weggaat en Lizzy's moeder Ellen vindt het ook akelig.  Diep in m'n hart dacht ik ook, nou... dat kind zomaar achterlaten in een wildvreemde omgeving, wel een beetje gek. Maar ja, er moet ook geld verdiend worden en dit was wel een erg mooie opdracht voor Ellen. Verderop in het verhaal wordt Lizzy zomaar een flink aantal uren aan haar lot overgelaten door Rebecca's vader, dat vond ik ook vreemd. Doe je dat met een kind waarvoor jij de verantwoording hebt?
Ook vond ik dat na alle plezier die Lizzy had gehad met de meiden de overgang naar het vreselijk missen van haar moeder nogal abrupt was. Maar dat zijn de enige 'minpuntje' in het verder lekker weglezende en leuke boek.

Het is grappig dat veel dingen (nog) een beetje vaag zijn. Lizzy heeft een kettinkje met een poes erop gevonden in hun nieuwe huis en draagt dat altijd, er is iets mee maar wat? Er is een vader die 'ergens' woont. Met de moeder van Rebecca is 'iets' aan de hand doordat er 'iets' gebeurd is vroeger maar je komt ook dat niet te weten. Lizzy zag al in deel één steeds 'iets' rondlopen bij haar boerderij en wat dat betreft komen we er in dit deel wél achter wat dat is. Toch is het niet storend dat niet alles verteld wordt, het maakt wél dat je het volgende deel snel wilt lezen.


Gelukkig blijft de sfeer in deel twee ook goed. Geen genuf en getut met kleding, make-up etc. Het is een fijn boek over een stel leuke jongens en meiden die hun verliefdheidjes, vriendschappen, plezier en verdrietjes hebben. En nu op naar deel drie die nog even op zich laat wachten helaas.


ISBN  9789020621921 Hardcover 144 pagina's Kluitman 12 september 2011
Vanaf 10 jaar

© Dettie, 18 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!