jeugd 10-12 jaar

Jory John & Mac Barnett

http://www.joryjohn.com

http://www.macbarnett.com

http://bearskinrug.co.uk

 

De vreselijke twee nog vreselijker
Jory John & Mac Barnett


In het eerste boek over De Vreselijke Twee maakten we kennis met Nick Vonk en Mick Mulder die fantastische grappen kunnen bedenken. Het gaat hun voornamelijk om de grap zelf, niet om iemand voor gek te zetten of belachelijk te maken.


Op school is Nick de school-assistent en daardoor heeft hij toegang hij toegang tot ruimtes waar andere leerlingen niet mogen komen. Daar maakt hij voor zijn grappen dan ook dankbaar gebruik van. Directeur Barsman heeft geen idee dat deze keurige jongen degene is die voor de chaos en commotie op school zorgt als er weer een wereldgrap is uitgehaald.


Natuurlijk bedenken de jongens ook in het nieuwe schooljaar weer nieuwe grappen die ze met succes weten uit te voeren, tot grote ergernis van de vader van directeur Barsman die voorheen ook directeur van de school was. Onder zijn strenge regime gebeurde die grappenmakerij niet, laat hij zijn zoon meermaals weten. En als de jongens weer een ijzersterke grap hebben uitgehaald, is de maat vol. Barsman senior ontslaat zijn zoon en neemt zijn oude plek weer in en dat zullen de leerlingen weten ook! Er is geen plezier meer, er wordt niet meer gelachen in de les, in groepjes werken is er ook niet meer bij, de stoelen en banken staan weer keurig in de rij.
Vader Barsman hanteert strenge regels, er heerst een ijzige, ijzeren discipline op school.
Bart, de kleinzoon van de oude Barsman, maakt dankbaar gebruik van de situatie, tot grote ergernis van Nick en Mick.


Natuurlijk laten Mick en Nick zich niet kennen maar de oude Barsman ook niet. Op zijn school worden geen grappen uitgehaald! Hij kan de twee jongens aan zo blijkt, met het gevolg dat de geniale grappenbedenker Nick helemaal lam slaat. Er is zo geen lol meer aan.
Ondertussen voelt Mick zich flink schuldig dat de jonge Barsman ontslagen is dankzij hun grappen. Hoe kunnen ze dat weer rechttrekken?
De weken verstrijken, de hersens van de jongens draaien op volle toeren, er moet toch iets te bedenken zijn, hoe kunnen ze onder de priemende ogen van Barsman senior toch een grap uithalen?


Opnieuw een boek dat lekker weg leest, hoewel ik het eerste boek iets leuker vond, mogelijk omdat het toen nog een verrassing was hoe de jongens te werk gaan. Maar ook in dit boek worden slimme en leuke grappen bedacht en de strijd tegen de onverwinnelijke Barsman is heftig en humoristisch.
Apart is dat Barsman junior veel vriendelijker en origineler blijkt te zijn dan de jongens dachten. Hij wil heel graag zijn oude baan weer terug, maar hoe kan hij dat voor elkaar krijgen? Zeker is dat de jongens niet stilzitten en Barsman senior enorm op zijn hoede is...
Wie zal de strijd winnen?

Doorheen het boek staan humoristische zwart-wit illustraties van Kevin-Cornell


Zie ook de officiële en geheime website van de Vreselijke Twee (Engels)


ISBN 9789000345977 | Hardcover | 221 pagina's | Uitgeverij Holkema en Warendorf | april 2016
Vertaald door Merel Leene | Leeftijd 10+

© Dettie, 28 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De vreselijke twee
Jory John & Mac Barnett


Mick Mulder baalt, en niet zo'n klein beetje ook. Zijn moeder heeft besloten te verhuizen naar het plaatsje Dutjebroek, waar naast de 9980 inwoners alleen maar koeien te vinden zijn, veel koeien, héél veel koeien.


Mick Mulder baalt nog erger als hij ontdekt dat op zijn nieuwe school een grappenmaker zit, een heel goede grappenmaker. Dat wil hij niet, want hij was op zijn oude school de beste grappenmaker aller tijden.


Mick Mulder baalt helemaal als hij Nick Vonk als schoolmaatje toegewezen krijgt. Iedereen kent zo'n jongen wel! Nick Vonk is namelijk het netste jongetje van de school, met altijd een keurige scheiding in het haar. Nick is de beste leerling van de school. De slijmerd. De braverik. De klikspaan. Nick is school-assistent en het lievelingetje van de directeur, meneer Barsman. Uitgerekend deze Nick moet naast hem zitten in de klas, moet hem alles uitleggen!


Maar het aller- allerergste baalt Mick Mulder als hij ontdekt dat Nick Vonk een betere grappenbedenker is dan hij! Nick is achter zijn keurige manieren en nette kleren een heel ander kind. Nick doorziet elke poging tot grappenmakerij van Mick, hij is hem zelfs steeds een stap voor! Met het gevolg dat de directeur steeds denkt dat Mick de boosdoener is. Diep in zijn hart heeft Mick eigenlijk wel bewondering voor Nick.
Nick ziet Mick's talenten wel en stelt voor om samen te werken werken met Mick, maar dat is Mick's eer te na. Hij zal Nick uiteindelijk wel eens overtroeven. Maar dat lukt niet, Mick moet in Nick zijn meerdere erkennen en uiteindelijk gaat hij overstag, en dan begint het pas goed, samen bedenken ze dé grap die heel Dutjebroek op zijn kop zal zetten.

Aanvankelijk was ik een beetje bang dat het boek teveel gericht zou zijn op flauwe grappenmakerij. Maar niets is minder waar. Het is een heerlijk vlot, ijzersterk verhaal vol grappige vondsten en echt bijzondere grappen, die een doorsnee grappenmaker niet zomaar zou kunnen bedenken. De twee jongens zijn zeer aan elkaar gewaagd en vullen elkaar mooi aan. De slungelige, nonchalante Mick en de charmante, keurige Nick zouden elkaars tegenpolen kunnen zijn maar in feite lijken ze meer op elkaar dan ze zelf willen weten. Hun grappen zijn apart en goed bedacht. De grappen worden niet ten koste van anderen gemaakt, het gaat om de grap niet om iemand onderuit te halen. Dat de directeur het minder kan waarderen is wat anders natuurlijk.

Doorheen het boek staan heel veel zwart-wit afbeeldingen van Kevin Cornell die de leuke humor in dit boek benadrukken. Ze tonen soms alle berekeningen en de hele opzet van een uit te voeren grap. Ook de vele, vele koeien van Dutjebroek worden in de afbeeldingen niet vergeten, wat het geheel extra grappig maakt.
Heerlijk boek, ik heb erg genoten van dit vlotte, humoristische verhaal.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000343874 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Holkema & Warendorf/Het Spectrum | april 2015
Vertaald door Merel Leene | Leeftijd 10+

© Dettie, 12 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER