jeugd 10-12 jaar

Sanne Rooseboom

Het ministerie van oplossingen en de verdwenen Van Gogh
illustraties: Mark Janssen
tekst: Sanne Rooseboom

 
In dit tweede deel wordt het door hoofdpersoontje Nina opnieuw opgerichte Ministerie van Oplossingen weer ingeschakeld. Nina kan haast niet wachten om aan de slag te gaan. En dat doet ze samen met Alfa, Ruben en ze halen er later mevrouw Vis bij.


Het geheimzinnige Internationaal Genootschap geeft ze groen licht en ze kunnen beginnen zodra de laatste openstaande zaak is opgelost. Wat dit betreft lijkt het boek op de series op de televisie waarin  ‘cold-cases,’ onopgeloste zaken, worden opgelost. De kinderen duiken in de archieven samen met mevrouw Vis en ontdekken dat er inderdaad een zaak is uit 1953 waar het Ministerie nooit een oplossing voor heeft gevonden: de zaak van de vermoorde huisbaas en de verdwenen Van Gogh. Om de moordzaak uit 1953 op te kunnen lossen, kunnen Nina, Alfa en Ruben dus de hulp inroepen van een - reeds genoemde - oud-medewerkster van het Ministerie: Tirza Vis. Want deze stoere dame van bijna negentig, speelt een belangrijke rol in het onderzoek naar de verdwenen Van Gogh. De oudjes doen het nog best!


Het Ministerie gaat meteen aan de slag, maar het is niet gemakkelijk om aan informatie te komen uit die tijd, en daarbij worden ze nog steeds in de gaten gehouden door de maffiose Zilvermannen.


Het is erg leuk om te zien hoe het heden en het verleden in dit verhaal met elkaar verbonden worden. Zelfs de watersnoodramp van 1953 komt terloops het verhaal binnen. De samenwerking van doortastende kinderen met stoere hoogbejaarden is geslaagd. Herkennen de lezertjes hier niet vast en zeker hun opa en oma in? Mevrouw Vis is bijvoorbeeld bijna digibeet, maar ze weet veel meer dan de kinderen aanvankelijk denken.
De kinderen beschikken over mobieltjes met eeuwig beltegoed. Een vondst. Welk kind zou dat niet willen? En door de aanwezigheid van Zilvermannen en kunstdieven, die ook achter de verdwenen Van Gogh aanzitten, wordt de spanning flink opgevoerd. Het verhaal wordt nergens echt nagelbijtend spannend, maar leest als een vlot avontuur waarin ook nog flink wat humor is verwerkt.


Wat verder nog bijdraagt aan het leesplezier: prettig formaat, mooie kleurige cover en fraaie tekeningetjes van Mark Janssen aan het begin van elk hoofdstuk. Kortom, een  fijne detective voor kinderen, die wel houden van een lekker leesavontuur!


Zie ook het inkijkexemplaar

ISBN 9789000357420 | Hardcover| Uitgeverij Unieboek | februari 2018 | Leeftijd 10+

© Karel Wasch, november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER