jeugd 10-12 jaar

Manon Berns

https://www.facebook.com/manon.berns.5

 

altHet Picassomysterie
Eerste deel uit de serie Blockbusters
Manon Berns


De elfjarige Storm is een supernieuwsgierige jongen. Alles wil hij weten. Zijn ouders worden er wel eens gek van, maar het is alleen maar goed, zegt zijn oom Harrie, die zelf onderzoeker is en de hele wereld over reist. Dat wil Storm ook natuurlijk!
Hij heeft een geheime club opgericht: de Blockbusters. Voorlopig bestaat de club alleen nog maar uit zijn vriend Jimi en hijzelf. Ook heeft Storm een aantal regels opgesteld, de eerste is - natuurlijk - ‘wees nieuwsgierig naar alles om je heen.’
Zijn moeder is restaurateur, en zijn vader doet ook iets in de kunst. Achter hun huis staat een goed beveiligde bunker, zodat ze thuis kunnen werken, en Storm niet te veel alleen is.


Op een dag zit de jongen in zijn zelfgebouwde kraaiennest, als er een onbekende man aan komt die met zijn moeder onderweg is naar de bunker. Diens telefoon gaat, en hij blijft alleen achter. Storm hoort iets over dames die niet naar Londen gaan, maar ‘naar huis’.  Hij noemt Rue de Tocqueville, in Parijs. Later vraagt Storm natuurlijk aan zijn moeder wie die man is. Professor Sax, een briljant wetenschapper, verbonden aan het Museum voor Moderne Kunst in New York. Zijn moeder is helemaal weg van die man en vertelt enthousiast dat ze samen een beroemd schilderij onderzoeken. Maar Storm vertrouwt hem niet. Niet na wat hij gehoord heeft.
Natuurlijk speelt hij alle informatie door aan zijn vriend, zeker als hij ontdekt dat het gaat om een vreemd maar belangrijk schilderij. Een Picasso!
Picasso heeft 'De jongedames van Avignon' geschilderd, een schilderij waarop een aantal vrouwen te zien is, maar ze zijn wel vreemd afgebeeld.


Een nieuwe superspannende ‘Dan Brown-achtige’ boekenserie voor kinderen vanaf 10 jaar. Spannend is het zeker, en als je weet dat ‘Dan Brown’ ook van toevalligheden aan elkaar hangt, dan klopt die verwijzing ook. Ook de thematiek is dezelfde: beeldende kunst, vriendschap, moed en avontuur én er wordt tussen de regels door heel veel informatie gegeven, op een speelse manier.
Het ledenaantal van de club wordt nog verdubbeld, met twee slimme meisjes. Een er van is een Frans meisje, dat Storm op het eerste gezicht maar een nerd vond.  O ja, Storm spreekt Frans, zijn opa woont in Parijs, en de kinderen zijn natuurlijk handig met de moderne technieken, al werken die dan niet altijd naar wens.


Dit eerste deel is vast al een succes, en dan wordt het uitkijken naar de volgende delen. Achterin het boek staat extra informatie: over Picasso en kubisme. Met bronvermelding. Natuurlijk wordt ook vermeld dat je het echte schilderij kunt gaan bekijken, je moet er wel voor naar New York.


Manon Berns (1969) studeerde Kunst en Kunstbeleid aan de Letterenfaculteit aan de Universiteit van Groningen. Zij werkte in het verleden als assistent-conservator en galeriehouder en is sinds 2000 eigenaar van een tekstbureau. Met ‘De Blockbusters’ maakt zij haar debuut als kinderboekenauteur.


www.deblockbusters.nl
is de site die verbonden is met de serie.


ISBN 9789020674934 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Kluitman| mei 2015
Leeftijd vanaf 10 jaar.

© Marjo, 20 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER