jeugd 10-12 jaar

Diverse auteurs

Jij en ik
verhalen over vriendschap en vluchtelingen
Diverse schrijvers


Een boek vol verhalen over vluchtelingen uit allerlei gebieden en in diverse tijden. Een paar verhalen spelen zelfs in de toekomst! Dan zijn de vluchtelingen degenen die onze aarde ontvluchten, een aardbol die zwaar beschadigd is, waar niemand meer kan wonen. De laatste aardbewoners komen aan op de maan of op Mars, maar zijn niet welkom in de kolonies die daar eerder gesticht zijn.
Het merendeel van de verhalen gaat over een ander soort vluchteling: mensen die hun land moesten verlaten vanwege oorlog. Omdat ze er niet veilig zijn.


Dat is niet alleen van deze tijd: ook in de Eerste Wereldoorlog moesten mensen vluchten. In Nederland kwamen toen de Belgen, op de vlucht voor de Duitsers. Het verhaal, geschreven door Joyce Pool, verhaalt over hoe zij opgevangen werden in Gaasterland (Friesland), waar men de vluchtwegen versperde door de bruggen op te halen! Er werd ook bewaking bijgezet.


Douwe, een Friese jongen heeft de stoet zien komen, en is er niet blij mee als zijn baas hem vertelt dat een van de mannen net als hij als knecht komt werken in de meubelmakerij. Het blijkt reuze mee te vallen: hij kan het best vinden met de vrolijke Sjefke. Maar de Vlaming heeft heimwee. Hij wil naar huis…


Eigenlijk gaan de meeste verhalen zo: de hoofdpersoon, meestal een kind, ontmoet een leeftijdgenoot, die ergens anders geboren is als hij of zij zelf en na aanvankelijke vijandigheid, ontdekt hij of zij dat die ander eigenlijk precies hetzelfde is. Er groeit langzaam begrip, en dan vriendschap.

In het verhaal van Arienne Bolt:


‘Er vliegen ook veel kraanvogels over Nederland, vooral nu in oktober.’
Stern geeft bijna licht. ‘Ze zijn onderweg naar Syrië en naar landen daar in de buurt.’
‘Kraanvogels brengen geluk,’ vervolgt Stern.
‘Echt waar?’ Dubbel wow. ‘Naar Syrië?’
‘Overal, In het voorjaar komen ze trouwens weer terug.’
’Zijn het dan Nederlandse of Syrische kraanvogels?”


En ook: ’Je mag mijn vader wel lenen.’
Van een kind dat al zo vaak moest verhuizen: ‘Mijn voorraad vriendschap is bijna op.’


Het zijn verhalen over bijzondere maar ook eigenlijk heel gewone vriendschappen. Maakt het iets uit waar je wieg heeft gestaan? Of hoe je er uit ziet? Het is immers zo tussen mensen: het klikt, of het klikt niet. Maar je moet het wel een kans geven.


Het verhaal van Peter-Paul Rauwerda is ook heel mooi: over de jongen die een rups als huisdier heeft en die in een potje meeneemt als hij moet vluchten uit een land in oorlog, Papillon heet de rups, naar het boek en de film over de gevangene Papillon. (Henri Charrière)


In deze verhalen – en enkele gedichten - wordt verteld dat het de moeite loont om vreemden met open vizier tegemoet te treden. Dat geldt overigens voor alle hoofdpersonen, van welke nationaliteit ook.


Behalve die twee sciencefictionverhalen en een drietal gedichten is er nog een verhaal met een magisch tintje, en in de meeste verhalen zitten feiten verwerkt. Jan Terlouw kan het niet laten natuurlijk: zijn verhaal over de hongerwinter eindigt op een licht belerend toontje. Helemaal niet erg overigens.


De schrijvers zijn: Jan Terlouw, Gijs Wanders, Margaretha van Andel, Ariënne Bolt, Alyze Bos, Pieter Koolwijk, Joyce Pool, Jesse Goossens, Mireille Geus, Carolien Ceton, Anna van Praag, Jowi Schmitz, Peter-Paul Rauwerda, Ellen van Velzen, Lenneke Westera, Eva Moraal, Marloes Morshuis, Sjoerd Kuyper en Annet Huizing.


Het boek is mooi vormgegeven, Het ballonnetje van de omslag komt overal in het boek terug. En er zit een blauwe pagina als afscheiding tussen de verhalen.
Het valt op dat de verschillende schrijvers niet eenzelfde verhaal vertellen. Er wordt steeds net een ander aspect van het vluchtelingenleven aangekaart. Zouden ze de verhalen in opdracht hebben geschreven?
Een deel van de opbrengst gaat naar  het vluchtelingenprogramma van UNHCR.


ISBN 9789047710738 | hardcover | 248 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juni 2018 |Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 27 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altJunior monsterboek 6
twaalf duivelse griezelverhalen, geschreven met bloed en tranen...


De schrijvers van deze bundel vol griezelverhalen zijn : Nico De Braeckeleer, Rob Baetens, Johan Deseyn, Tamara Geraeds, Marina Defauw, Kris Kowlier, Ronald Verheyen, Bart Mertens, Karel Smolders, Tom Bergs & Kris van der Sande, Marie Uiterwijk.


Marie Uiterwijk verdient (opnieuw) een speciale vermelding: zij is verreweg de jongste schrijver met haar veertien jaar. Maar wat nog specialer is, is het feit dat zij al twee keer de verhalenwedstrijd won, die iedere keer verbonden is met het verschijnen van een nieuw Monsterboek. En na die tweede keer werd zij een vaste medeschrijver. Haar verhaal gaat over twee jongen die tegen het verbod van hun ouders in gaan kamperen in het bos. Als daar vreemde dingen gebeuren gaat een van hen op zoek naar informatie. Waar doet hij dat? In de bibliotheek!! Dat vind ik zo leuk gevonden: het is dé plek om dingen te weten te komen’ schrijft Marie. Haar idee van haar verhaal is ook leuk, en niet al te gruwelijk uitgewerkt. Prima! Dit is tenslotte een bundel voor kinderen.


Ook de verhalen van de Nico de Braeckeleer en Tom Bergs & Kris van der Sande zijn eerder leuke en een beetje griezelige verhalen, maar dat van Karel Smolders is al een graadje erger. Toch is het gegeven niet enger: er is een foute burgemeester, die druk bezig is iedereen die hem niet aanstaat te laten verdwijnen. Hoofdpersoon is Juno, en al is zij een heks, het is erg spannend of zij wel tegen dat monster op kan!

Alle verhalen zijn leuk hoor, maar er moet er altijd een het leukste zijn, en een het minst leuk.
Bart Mertens, de illustrator van het boek, wint de prijs voor het leukste verhaal. Hij vertelt in het voorwoord bij zijn verhaal ook nog dat de omslagtekening geïnspireerd is op het fipronilei! Grappig!
Dat is zijn verhaal ook, over een meisje dat koekjes moet brengen naar oma. Zij trekt haar rode trui aan met dat kapje, ook rood natuurlijk. Het best wel enge verhaal gaat in die stijl verder, en met al die verwijzingen naar het bekende sprookje is dat gewoon erg leuk!

Het minst leuke is dat van Rob Baetens, over een soort vampier. Ik weet dat hij beter kan, dus waar ligt het dan aan dat ik ‘Nacht van een Pamvier’ niet zo geslaagd vind? Waarschijnlijk aan de hoeveelheid informatie, er gebeurt in de eerste helft van het verhaal vrij weinig. Als dat eenmaal voorbij gelezen is, komt het allemaal goed, dat wel!

Verhalen waarin oude legenden of spookverhalen in een nieuw jasje worden gestoken, of een eigentijds vervolg hebben vind ik altijd leuk. Het verhaal van Kris Kowlier is er zo een.
Een spannend verhaal met een griezelig, maar ook romantisch tintje.


En dan is er natuurlijk de nieuwe prijswinnaar: Hanne Goorickx, elf jaar oud.  Zij schreef: 'Slangengefluister', het laatste verhaal in het boek. Een lekker eigentijds verhaal over een moedig meisje: In de krant wordt gewaarschuwd voor de waarzegster, die op de winterkermis staat met haar stand. Nadja gaat er toch heen. Natuurlijk gebeurt er iets akeligs, de waarzegster is echt een heks!!!


Het was weer lekker griezelen met deze twaalf verhalen!


ISBN 9789462420748 | hardcover | 303 pagina's |Kramat| oktober 2017
Tekeningen van Bart Mertens | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 4 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altJunior Monsterboek 5
Diverse auteurs

Nico De Braeckeleer, Rob Baetens, Johan Deseyn, Tamara Geraeds, Marina Defauw, Kris Kowlier, Ronald Verheyen, Bart Mertens en Marie Uiterwijk. Zij zijn de schrijvers die deze nieuwe bundel met de meest griezelige en angstaanjagende verhalen hebben gevuld voor jullie, liefhebbers van enge verhalen.


De rillingen gaan over je lijf lopen, als je leest wat er gebeurt  met die jongen die met zijn skateboard valt en een flinke jaap in zijn knie heeft waarmee hij naar het ziekenhuis moet. En de juf heeft op school net uitgelegd wat omnivoren en carnivoren zijn, waarbij ze vertelde over de streptococcus pyogenes, de vleesetende bacterie...
Kobe, Lex en Fien gaan zogenaamd logeren bij Opa, maar eigenlijk gaan ze kattenkwaad uithalen: waarbij het hondje van juffrouw Kweepeer de dupe zal zijn. Maar dat loopt even anders. Juffrouw Kweepeer krijgt Fien te pakken! Nu zullen Kobe en Lex er op af moeten, hoe bang ze ook zijn...


Of misschien kom jij ook wel zo’n angstaanjagende spin tegen met negen poten, die kan praten! Of word je vervloekt door een  heks. En wat doe je als je nieuwe babybroertje – of zusje, het is nog niet geboren – gevaar loopt. Je zal wel achter die vreselijke monsters aan moeten! Zij hebben het op meer ongeboren baby’s gemunt. Maar wat moeten ze daar nou mee? Er is ook een verhaal dat meer de richting van een sciencefictionverhaal gaat: ineens is de wereld compleet stil en leeg: waar is iedereen?


In alle verhalen zijn er kinderen zoals jullie, lezers, die de strijd aan moeten gaan met de meest akelige monsters. Soms blijkt dat ze helemaal niet zo bang hadden hoeven zijn, maar soms ook is het echt een heel griezelig verhaal, dat je beter niet kan lezen als je ’s avonds alleen in je warme bed ligt.
Al die spoken, vreemdsoortige monsters, en kastelen met geheime bewoners, waar onheilspellende dingen gebeuren, brr... heel eng allemaal! Natuurlijk ben jij als liefhebber van griezelverhalen eigenwijs en lees je toch als je in je eentje bent, al of niet in je bed. Doe dat dan toch maar niet met het laatste verhaal in de bundel! Lees dat maar overdag, in de zon, en in gezelschap van goede vrienden want nieuwkomer Marie Uiterwijk spant de kroon qua griezeligheid: haar fantasie is echt morbide en dat betekent dat het heel erg akelig is! Het is niet voor niets dat zij voor de tweede keer op rij de verhalenwedstrijd heeft gewonnen en dat dus haar verhaal in de bundel mag verschijnen.


Alle verhalen worden zoals gebruikelijk in de junior monsterboeken voorafgegaan door een inleidend schrijven over of van de schrijver van het verhaal dat zal volgen. Als je dus wel meer wilt lezen van een van de schrijvers, dan vind je er de titels van andere boeken of verhalen. En laten we vooral de tekenaar, Bart Mertens, niet vergeten, want de zwart-witillustraties zijn heel erg leuk om te zien. Als je op deze link klikt kun je zien hoe eng ze eigenlijk zijn.
Griezel ze!


ISBN 9789462420601| Hardcover | 238 pagina's | Uitgeverij Kramat | oktober 2016
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 6 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altJunior Monsterboek 4
Diverse auteurs


Elf verhalen van de hand van Nico De Braeckeleer, Frank Pollet, Rob Baetens, Marina Defauw, Johan Deseyn, Karel Smolders, Kris Kowlier, Ronald Verheyen, Bart Mertens, Tom Bergs & Kris van der Sande en Marie Uiterwijk.


Om maar met de laatste te beginnen: Marie Uiterwijk staat niet zomaar in dit boek! Zij is namelijk de winnares van de schrijfwedstrijd. Dat is nog eens een opsteker als je als jongere van twaalf jaar je eigen verhaal terugvindt in een boek, samen met gerenommeerde schrijvers! En het is niet het minste verhaal – al ligt dat ook aan de individuele smaak van de lezer.


Haar verhaal gaat over twee kinderen, Cas en Emma, die een angstig avontuur beleven bij een enorme treurwilg. Het is spannend en griezelig en laat zien dat deze jongedame een levendige fantasie heeft. Maar vooral getuigt het van talent: een goede opbouw, levendige dialogen en natuurlijk een flinke dosis griezelige elementen.

De verhalen van de andere schrijvers hebben natuurlijk ook een flinke portie griezeligheid:
- Milan wordt wakker onder de grond: hij is levend begraven en al weet hij zich een weg naar buiten te banen, daar doet hij een vreselijke ontdekking.
- Dolly en Tiffany horen allebei hoe hun moeders het over de telefoon over een vreselijk mens hebben, hetgeen te maken heeft met een erg lelijke oude vrouw die aan de rand van hun dorp woont. En dan stelt Ron voor om haar eens een nachtelijk bezoek te brengen...


- De twaalfjarige Elena ontdekt dat haar oma die Indiaanse voorouders heeft, ook vreemde gaven heeft.Maar of die haar kunnen redden als de geest van Chinouk haar belaagt?
- Tims moeder heeft na de dood van haar man een andere man ontmoet. Tim vindt hem vreselijk, dus als ze in dat reservaat in de Verenigde Staten op een monster stuiten dat half mens-half beer is, doet hij geen enkele moeite zijn stiefvader te waarschuwen. Alsof hij zou luisteren...


En het verhaal dat ik persoonlijk het beste vind gaat over Viktor die mailtjes schrijft aan zijn vriend Thomas. De mailtjes worden brieven als Viktor met zijn ouders naar Ameland gaat en hij zijn moderne mediatoestellen niet mee mag nemen. Hij verwacht zich daar vreselijk te vervelen, maar dat gaat nogal meevallen als hij het boekje Proza en Poezie van Ameland op de kop tikt en daar een boeiend verhaal in leest over hoe het een oude verbitterde vrouw verging...


Leuke verhalen, als je van griezelverhalen houdt dan, want stuk voor stuk kunnen ze je uit je slaap houden.  Als dat ook de bedoeling is van de tekeningen dan heeft Bart Mertens de plank misgeslagen, want ook al heeft hij kwaadaardige wezens, griezelige oude vrouwen of enge skeletten getekend, ze hebben zo’n groot humorgehalte dat ze juist erg leuk zijn.


O ja:  jeugd van Vlaanderen en Nederland: die schrijfwedstrijd is er opnieuw, dus doe je best!!


https://www.kramat.be/?q=content/marie-uiterwijk-wint-de-wedstrijd-van-het-junior-monsterboek-2015


ISBN 9789462420380 | hardcover| 277 pagina's| Uitgeverij Kramat| oktober 2015
Illustraties door Bart Mertens Leeftijd vanaf 10 jaar 

© Marjo, 5 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>