jeugd 10-12 jaar

Marcel Groenewegen

Gameboek - Schaduwkraai
Marcel Groenewegen


Wie ben jij? is de vraag op de voorflap. Ben je spion, magiër of strijder?
Dat, met het opschrift Gameboek, roept vragen op. Gameboek? Hoezo?
Een boek is een verhaal toch?
Nou, dat is het ook wel, maar heel anders dan je gewend bent!
Het lijkt wel heel veel op een computergame! Je maakt zelf je verhaal!


Eerst is er de proloog waarin wordt verteld over Ulvenria een land dat wordt bedreigd door de kwade heer Raznor. Hij heeft een leger van gnarken en vanuit de stad Turanbad wil hij het hele land veroveren. Gewoon een stuk tekst. Toch een gewoon verhaal dan?
Maar nee, het is maar een inleiding. Want het is wel zo handig als je een beetje weet wat de achtergrond is: waar ben je? Welke tijd is het? Wat wordt er van je verwacht?


‘Net op tijd kun je bukken. Rakelings zoeft het zwaard van Od over je hoofd. Dat scheelde niet veel. Je recht je rug en kijkt je tegenstander in zijn ogen. Hij mag dan oud zijn, hij is nog altijd een meester in het gevecht.’


De lezer wordt aangesproken met jij. ‘Jij’ bent dus de hoofdpersoon. Vervolgens is er een scoreblad (?, dat wordt gaandeweg duidelijk) waarbij je eerst die keuze maakt: wat ben je? Ben je spion, magiër of strijder?
Vervolgens lees je de opdracht: ‘je bent nu een echte schaduwkraai en klaar om in naam van koning Gregorius de Drakendoder het land te beschermen, je bent klaar voor je eerste missie.’

Wat volgt is echt een game: na iedere alinea wordt er verwacht dat je een keuze maakt. Afhankelijk van die keuze gebeurt er iets in het spel: de volgende stap.
Net als in een echte computergame zijn er meerdere mogelijkheden, waardoor je dus ook een ander verhaal krijgt. Je hebt helpers en tegenstanders. Je wint of verliest. Je kunt attributen kopen. Of winnen. Mogelijkheden te over!
Natuurlijk heb je ‘levels’, en wat je keuzes ook zijn: het is spannend.
Heen en weer bladerend door het boek maak je je eigen verhaal! En doordat je terug of vooruit gestuurd kunt worden weet je eigenlijk nooit of het verhaal al zijn einde nadert!


De schrijver zegt: ‘Ik bedacht dit boek voor mijn kinderen, die liever gamen dan lezen. Schaduwkraai leest als een game, de lezer maakt keuzes en die bepalen het verhaal. Ik hoop dat dit nog veel meer kinderen aanzet tot lezen!’
Nou, dat laatste, daar gaat het om!


Marcel Groenewegen (Tilburg, 4-8-1978) journalist, werkte als eindredacteur en copywriter voor verschillende uitgeverijen en communicatiebureaus. In 2011 ging ik aan de slag als freelance tekstschrijver. Daarnaast is hij muzikant bij de band The Kik.


ISBN 9789493236264 | Hardcover | 224 pagina’s | Uitgeverij Witte Leeuw | juni 2022
Illustraties van Maarten Donders | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 20 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER