jeugd 10-12 jaar

Lysette van Geel

https://www.lysettevangeel.nl

https://www.tinekemeirink.nl

https://karst-janneke.com

 

Groetjes uit Zeerijp
Lysette van Geel


Als je elf jaar bent en in groep 8 zit wordt het belangrijk om verkering te hebben.
Chrisje heeft wel pech in de liefde (al lijkt het er niet op dat er veel liefde of verliefdheid bij te pas komt): de jongens die zij kiest zijn net verhuisd, of ze willen geen verkering.


Dat die jongens verhuizen is niet zo vreemd. Ook haar vriendinnen verdwijnen. Ze wonen namelijk in Zeerijp, een dorp in Noordoost Groningen. En daar – misschien weet je dat wel – hebben mensen last van aardbevingen, omdat er al jaren gas uit de grond werd gehaald. En nog steeds eigenlijk, want ja, geld is belangrijk. Denken veel mensen. Maar zo komt het dus dat er mensen verhuizen.


Daar hebben ze op school ook last van. De groepen 7 en 8 zitten bij elkaar in één klas.
Dat is best gezellig, maar het betekent ook dat de school krimpt. En als er dan bovendien een beving komt waardoor de school niet meer veilig is, dan zit het er dik in dat ze naar een ander dorp zullen moeten.
Chrisje en haar vriendin Gemma vinden dat maar niks. Meester Piet ook niet. Ze bedenken acties voor een geldinzameling, dan kan de school hersteld worden.
Maar dan verdwijnt dat geld. Nog erger: ook meester Piet is verdwenen! En dan komt die akelige directrice hen les geven.
Nee, het leven is niet meer zo leuk…


Behalve dat dit boek aandacht vraagt voor de problemen in Noordoost Groningen, is het ook een detectiveverhaal. Want Chrisje en haar vrienden gaan op zoek naar de meester. Waar zou hij toch gebleven zijn? Ook is het een verhaal over een meisje dat probeert na te doen waar anderen goed in zijn. Zal ze ontdekken dat ze beter haar eigen talent kan zoeken?


Het boek is gebaseerd op echte gebeurtenissen zoals Lysette van Geel achterin vertelt.  Zeerijp bestaat dan ook echt.


Lysette van Geel (1981, Amsterdam) is journalist en werkt bij de radio. Ze heeft jarenlang als verslaggever en presentator bij het NOS Jeugdjournaal gewerkt. In 2017 verscheen haar kinderboekendebuut, De vlucht van Omid, dat gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van de Iraanse Omid Aghondi.


Iris Boter (1952 Sassenheim) is illustrator en schrijver. Ze studeerde af aan de kunstacademie in Kampen en heeft al meer dan honderdtwintig jeugd- en kinderboeken geïllustreerd. Ook schreef ze meer dan dertig boeken voor zowel kinderen als volwassenen.


ISBN 9789021424286 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Volt | juli 2021
Leeftijd 10+

© Marjo, 21 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn moeder is een dekbed
Illustraties: Tineke Meirink
Tekst: Lysette van Geel


Het begon allemaal met die eerst envelop die Adams moeder kreeg. Vanaf die tijd veranderde mama langzamerhand in een dekbed. Anders gezegd, ze kwam haar bed niet meer uit...


In het begin stonden Adam en zijn zusje Nina voor een raadsel. Waarom ligt mama altijd in bed? Totdat ze haar dagboek op tafel zagen liggen... stiekem lazen ze erin en toen begrepen ze alles. Mama had schulden!


Lysette van Geel laat zien wat voor impact de armoede op Adam en Nina heeft. Ze doen hun best om alles zo gewoon mogelijk door te laten gaan. Samen doen ze de boodschappen en het is voor hen bijna een sport geworden om zo goedkoop mogelijk de spullen te kopen die ze nodig hebben die week.
De kachel is niet meer aan, warm douchen doen ze ook niet meer. Adams gympen zijn te klein maar geld voor nieuwe is er niet, en hun geliefde hond moet naar een logeeradres.


Maar het gaat niet alleen om bezuinigen in de kosten... De armoede heeft veel meer gevolgen. Adam durft zijn beste vriendin niet meer thuis te vragen, terwijl dat vroeger altijd wèl kon. Straks is ze er ook als er op de deur geklopt wordt door de mannen met de brieven...
En hoe moet hij opboksen tegen de jongen van zijn klas die steeds zegt dat hij stinkt?
En aan wie kan Adam zijn zorgen kwijt? Praten met mama lukt niet meer, zij ligt in bed en doet niets.


Natuurlijk kan het zo niet doorgaan, de zorgen worden Adam teveel, maar voordat er werkelijk wat gebeurt, moet het eerst tot een soort van ontploffing komen.


Lysette van Geel wil met dit verhaal laten zien dat kinderen die in armoede opgroeien niet alleen staan. Een op de twaalf kinderen groeit namelijk op in armoede, dat zijn zo'n twee kinderen per klas.
Ze behandelt heel veel onderwerpen die kinderen ondergaan als er geen of nauwelijks geld in  huis is. Ook de schaamte die zij voelen, ook het verlangen naar nieuwe kleren, en het missen van dingen en begrip die ervoor zorgen dat je verder kunt.
Dit alles is in een mooi, deels zelfs vrolijk verhaal, verpakt. En, om in de stijl van het niets kunnen kopen te blijven, heeft Tineke Meirink al haar afbeelding gemaakt rond gevonden voorwerpen, zoals o.a. steentjes en stukken hout, wat een heel apart effect geeft.


Prima verhaal om zelf of samen met de klas te lezen.


ISBN 9789021468624 | Hardcover | 133 pagina's | Uitgeverij Volt | 31 mei 2023
Leeftijd 10+

© Dettie, 5 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Operatie oma Sjannie
Lysette van Geel


’Geen enkel idee dus, zeg je?’ De agent tuitte zijn lippen.
Ik schudde mijn hoofd. ‘Nee, meneer. Geen idee.’
Hij bleef naar me kijken. ‘Zeer ongewoon deze situatie, jongedame.’


Oma is verdwenen. Ze lag in het ziekenhuis na een val, en zou overgebracht worden naar een verzorgingshuis. En als Amare iets zeker weet is het wel dat oma Sjannie dat absoluut niet wil. De agent denkt dan ook dat Amare er meer van weet, maar zij laat niets los. En ze weet er inderdaad meer van. Want, als oma dat niet wil, waarom zou ze dan gedwongen moeten worden? Haar oma is nog kwiek genoeg! Ze lijkt vreemde dingen te doen, maar dat is gewoon omdat ze steeds slechter ziet.


Amare is elf jaar en dol op oma Sjannie. Haar ouders zitten allebei in het onderwijs en hebben geen tijd voor oma. Ook hebben ze het te druk om zich echt bezig te houden met hun twee dochters. En haar oudere zus Jet profiteert daarvan. Die nodigt stiekem jongens uit op haar kamer, die door het raam wegvluchten als haar ouders thuiskomen. Een keer was dat wel heel handig, als de jongen in kwestie valt en alle aandacht zich op hem richt…


Want Amare heeft een riskant plan bedacht en dat plan voert ze ook uit. De omstandigheden werken mee, maar ze denkt ook goed na over wat er allemaal nodig is. Alleen verwacht ze dat haar oma braaf zal meewerken, en dat is oma Sjannie niet echt van plan! Ze verstopt haar oma namelijk, terwijl die er op uit wil.


Als haar ouders en de politie overal aan het zoeken zijn naar het ‘oude broze dametje’, houdt Amare haar mond stijf dicht Ze flyert zelfs een beetje mee.
Voor sommige dingen heeft ze wel hulp nodig en die krijgt ze van buurman Roy, een Surinamer die al die grappige opdrachten wel leuk vindt. Al weet hij niet precies waar Amare mee bezig is.


De thematiek van het verhaal: oudere mensen tegen hun zin ‘opbergen’, is natuurlijk prima. Ouders die geen tijd hebben, niet voor hun eigen ouders, niet voor hun kinderen, dat zal vaak gebeuren. Maar de uitwerking is minder realistisch, al is het wel heel leuk verzonnen.
Het is een meeslepend verhaal met veel humor, en onverwachte wendingen. Er staan leuke tekeningen in met tekstjes, zoals Amare die zelf gemaakt zou kunnen hebben.


De auteur presenteerde in het verleden het Jeugdjournaal, debuteerde in 2017 met "De vlucht van Omid', een waargebeurd verhaal over een jonge vluchteling.


ISBN 9789048845057 | Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Moon | januari 2019 | Leeftijd vanaf 10 jaar
Illustraties door Karst-Janneke Rogaar (Zie Operatie-oma-sjannie)

© Marjo, 13 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER