jeugd 10-12 jaar

Greg James & Chris Smith

Supernormaal
Je hebt geen superkrachten nodig om een Held te zijn
Greg James & Chris Smith


Het gebeurt nogal eens met kinderboekpersonages: na een verhuizing moeten ze naar een nieuwe school. De moeder van de elfjarige Murph – er is geen vader in beeld – heeft op een of andere manier moeite om haar baan te behouden. Het is dus al de zoveelste keer dat ze opnieuw moeten beginnen. Murph baalt. Niet dat zoveel vrienden achter laat - hij had niet eens de tijd die te maken - maar hun nieuwe huis is een lelijke blokkendoos.


En de school! Alle scholen waar hij met zijn moeder ging kijken zaten vol, en die ene school waar hij wel toegelaten wordt, blijkt een heel speciale school te zijn. De leerlingen en hun leraren hebben ‘Gaven’. Eentje heeft oogwarmtestralen, een ander is teletechneut, een meisje kan minipaardjes oproepen en een ander meisje vliegt met een gele paraplu naar school. Dat is overigens verboden, want de buitenwereld mag niet weten dat dit geen gewone school is.


Wat je met die gaven moet doen is een tweede, leraar Flash doet zijn best hen op te zwepen tot meer. Op een niet al te prettige manier. En tegen Murph is hij ook helemaal niet aardig, want tja, Murph zit dan wel op die school met bijzondere kinderen, hij is zelf helemaal niet bijzonder. Hij is Supernormaal, hetgeen binnen de kortste keren zijn bijnaam is. Het was namelijk een misverstand dat hij aangenomen werd op school.
Maar ondanks het feit dat hij bekeken wordt als een minkukel, hij heeft het naar zijn zin op deze school. Hij maakt er namelijk vrienden: Billy, Hilda, Mary en Nellie, kinderen met ‘absoluut waardeloze gaven’, maar met een talent voor vriendschap.


Waar kinderen met een talent zijn moet er ook een slechterik zijn. Inderdaad: er is nog een andere verhaallijn. Over Nektar, alias Clive Lamb, een onderzoeker bij Ribbons Robotica, die zijn baan dreigt te verliezen, en op het laatste moment een superingeving krijgt: door op een paar knoppen te duwen verandert de jongeman in een wezen met twee uitpuilende insectenogen. ‘Clive Lamb is uit de bijenkast gekomen!’ roept hij. Dat hij een wesp is, wil hij niet horen.
Al snel meldt zich een medewerker, Nicholas Knox. Deze wetenschapper is nog slechter dan Nektar, die hij eerst wil gebruiken voor zijn plannen en dan uitschakelen.
Knox zoekt kandidaten voor een leger en ontdekt de school van Murph.


Dan volgt een strijd tussen goed en kwaad, tussen Nektar, Knox en zijn groeiende leger versus Murph en zijn vier vrienden. Gelukkig krijgen zij steun van oude helden, ‘helden met een mooi pakje’, zoals die in de huidige tijd niet meer kunnen opereren, omdat de moderne media er meteen boven op zou zitten. De strijd neemt bizarre proporties aan, nu er zoveel Gaven gebruikt worden. Maar of de vijand zich zomaar gewonnen geeft? Hij is ook de domste niet...


Dit spannende verhaal wordt verteld door een alwetende verteller die begrijpt dat de spanning hoog op kan lopen bij een jonge lezer. Dan breekt hij in, en vertelt ineens over iets heel anders. Of hij vraagt de lezer even een liedje te zingen! Ook speelt hij met woorden, laat de lezer mee beslissen hoe hij iets zal vertellen. Volop humor dus in dit verhaal! Een verhaal dat aanspreekt: over vriendschap, over samenwerking, vertrouwen hebben in jezelf. En ontdekken wie de ware held is.
Er is een duidelijke bladspiegel, grappige zwart wit tekeningen, en – ha,ha - een verhaal over een lief konijntje…


Als je de omslag ziet zou je kunnen denken dat het een boek is zoals dat van ‘Leven van een Loser’ of ‘De waanzinnige boomhut’. Wat humor betreft doet het er zeker niet voor onder, maar er is veel meer tekst. En toch is het een verhaal dat ook de minder vlot lezende kinderen zal trekken. Er gebeuren immers de gekste dingen! Je wil weten hoe dat af gaat lopen!


Je voelt het al aankomen, en dat wordt aan het einde bevestigd: er komt een vervolg!


Chris Smith is journalist en werkt voor de BBC net als Greg James, die tv- en radiopresentator is.
Hun samenwerking heeft een zeer geslaagd boek opgeleverd!


ISBN 9789048844463| Hardcover | 356 pagina's | Moon | mei 2018
Geïllustreerd door Erica Salcedo | Vertaald uit het Engels door Willem Jan Kok | Vanaf 10 jaar

© Marjo,  26 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER