jeugd 10-12 jaar

Simone Kortsmit

http://www.simonekortsmit.nl

 

altNikki op turnkamp
Simone Kortsmit


Nikki is dol op turnen, het is haar droom om ooit nog eens mee te mogen doen aan grote wedstrijden. Maar nu is het vooral het turnkamp waar ze naar uit kijkt. Haar vriendinnen Marijke en Ling gaan ook mee, en ze blijkt meer meisjes te kennen. Jill bij voorbeeld. Daar is Nikki minder blij mee, want Jill is een concurrente van een andere turnclub en doet altijd erg onaardig. Nu is ze er met haar zus Ella. Maar misschien hebben ze niet veel met elkaar te maken, er zijn zoveel anderen. Ook jongens zijn er, en haar oog valt meteen op die ene leuke knul, die Mike blijkt te heten.
Maar ze vindt wel dat hij raar doet, hij lijkt zich betrapt te voelen als ze bij hem in de buurt komt.
Nou ja, er is genoeg te beleven. Iedere dag van deze kampweek wordt er natuurlijk getraind, en als gasttrainster zal een Olympisch kampioene komen! Nikki kijkt er erg naar uit, ze wil nog zoveel leren!


Groot is de schrik, niet in het minst van Nikki zelf, als ze tijdens een training ten val komt. Voor de zekerheid brengen ze haar meteen naar het ziekenhuis, maar gelukkig... er is niets aan de hand. Maar dat ze gevallen is komt vast doordat ze haar gelukssteentje niet meer had! Dat is, net als haar turnleertjes, uit haar tas gestolen. En bij Sanne is de portemonnee met veel geld er in gestolen!
Wie is die dief? En is dat dezelfde die Nikki opgesloten heeft in dat schuurtje, tijdens de speurtocht?
Heeft Mike daar mee te maken? Die doet immers raar? Maar misschien is het Jill wel, die echt niet aardig is.


Dit boek vertelt over een week turnkamp, met alle wel en wee dat daar bij hoort. Nou ja, diefstal hoort er niet bij, maar maakt het wel spannender. Het zet de gemoederen op scherp op een andere manier als de turntrainingen dat doen. Die laatste zijn vooral leuk voor de lezers die zelf ook turnen, want doe je dat niet, dan zit je je af te vragen wat die knullen en meiden eigenlijk doen als ze reuzen of als ze de pegasus doen, of de tsjuki. Gelukkig heeft de schrijfster er naast een korte beschrijving fotootjes bij gedaan!


Ook als je niets met turnen hebt, blijft er een leuk verhaal over. De onderlinge spanningen die ontstaat door de concurrentie en jaloezie, of het nu over de prestaties gaat of over gewone onderlinge relaties, ze brengen het verhaal tot leven. De meisjes geiten zoals alle meiden dat doen, en de jongens doen stoer. Kinderen zullen zich heel goed kunnen verplaatsen in de wereld van Nikki, Marijke, Ling of Ella, want meestal zullen ze zelf ook wel eens zo’n kamp hebben meegemaakt. Ze kennen het fenomeen heimwee, maar vooral ook weten ze dat er een bonte avond bijhoort en een soort afsluitende presentatie voor de liefhebbende en trotse ouders.


Behalve de kleine fotootjes binnen het verhaal, kan de geïnteresseerde lezer apps downloaden om de turnoefeningen te zien, en wordt er summier wat uitgelegd. Ook is er een voorwoord  van Olympisch turnster Wyomi Masela, die iedereen veel plezier wenst...


ISBN 9789044822342 | Hardcover | 182 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2014
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 16 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER