jeugd 10-12 jaar

Switchflip
Inez van Loon


Het tweede boek over skaten van Inez van Loon. In het eerste boek Skatespotting hebben we al kennis gemaakt met Levi en zijn vrienden Jim, Joep, Kath en Kees. Het groepje skaters werd overal weggejaagd en uiteindelijk ontdekten ze een verlaten houtzagerij. Daar bouwden ze een eigen skatepark  in een van de loodsen. Natuurlijk mocht dat aanvankelijk niet maar uiteindelijk gaf de gemeente toestemming voor het gebruik. Tot de sloop mogen ze blijven... Maar hoelang kunnen ze er nog terecht?


In Switchflip ontmoeten we de groep vrienden opnieuw. Harry de zwerver, die een van de kantoortjes van de houtzagerij gebruikt als slaapplaats, is er ook nog steeds.
De jongens zijn druk aan het oefenen voor een wedstrijd en elk vrij uurtje zijn ze in hun loods te vinden. Levi is nog steeds heel erg gek op Kath maar zij doet behoorlijk raar tegen hem. Ze woont in de stad en komt in het weekend altijd naar de loods maar nu komt ze maar eventjes of helemaal niet. Levi ziet haar wegrijden achterop een scooter van een jongen waar hij haar al eerder mee zag. Via mail maakt ze het uit met Levi. Hij vindt het heel erg maar laat zich niet gek maken.  Hij heeft andere dingen aan zijn hoofd zoals de wedstrijd, school en Simon en Karim, twee Afrikaanse ama's (alleenstaande minderjarige asielzoekers). De jongens zijn gevlucht uit het centrum omdat ze bang zijn dat ze terug moeten naar het land waar ze vandaan komen. Daar was het verschrikkelijk en ze willen voorlopig niet terug, ze willen graag op school blijven en heel goed leren skaten. In Afrika was hun enige plezier skaten en ze vertellen hoe ze op eigengemaakte planken met houten wieltjes leerden skaten.  Later willen Simon en Karim  wél teruggaan om een skatepark te bouwen zodat  andere (wees)kinderen kunnen leren skaten. Hun verhalen zorgen er voor dat de rest van de skaters snappen hoe goed zij het hier in Nederland hebben. Maar hoe moet het nu verder met Simon en Karim? Ze kunnen niet aldoor in de loods blijven wonen. En hoe moet het nu verder met Kath? Maar ook... hoe verloopt de wedstrijd? Wint een van de jongens een prijs? Of wint de nieuwe vriend van Kath?


Het is opnieuw een prettig leesbaar boek. Ook al weet ik niets van skaten toch is heel duidelijk wat de kinderen allemaal doen en wat het skaten voor ze betekent. Bovendien staat er achterin nog een uitleg ofwel "Skateboarden voor dummies". Ook staat er achterin een verwijzing naar de website over kinderen in Afrika die zelf een skatepark hebben gebouwd. ( http://www.ugandaskateboardunion.org )
Er gebeuren ook nog allerlei spannende dingen rond de loods, hoewel er in mijn ogen wel een beetje vreemd met gevonden botten werd omgegaan. Ik begreep niet zo goed waarom dat er in moest. Was dat om het verhaal nog spannender te maken? Het was al spannend genoeg met de wedstrijd, de twee asielzoekers en het bezoek van de makelaar... Maar voor de rest is het een erg leuk boek.
Het verhaal is o.a gebaseerd op de ware gebeurtenis dat Tony Hawk in 2004 een skateboarddemonstratie gaf aan weeskinderen in Sierra Leone.

In de voor- en achterflap zitten nog twee prentbriefkaarten met, natuurlijk, skaters er op.


ISBN 9789044812398 Paperback 144 pagina's | Clavis | mei 2010
Leeftijd: Vanaf 12 jaar

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER