jeugd 10-12 jaar

De stille diefIn een interview vertelde Rian Visser dat een vriendinnetje van haar dochtertje dove ouders en een doof zusje heeft. Zij dacht toen 'eigenlijk bestaan er weinig kinderboeken waarin een personage doof is' en besloot daarom dit boek te schrijven. Op de voor-en achterkant van het boek staat in gebarentaal o.a. de titel afgebeeld.

Het verhaal:
Lars en Wouter zijn tweelingbroers. Wouter heeft als bijnaam Spoetnik en Lars wordt de Stille genoemd. Dit omdat hij niet graag praat, hij weet dat zijn praten raar klinkt, hij is namelijk doof. Hij kan wel heel goed liplezen en zijn broer en hij kunnen heel goed samen praten in gebarentaal.
Maar Wouter is een beetje aan het veranderen, hij helpt Lars niet meer zo vaak. Vroeger hielp hij altijd en vertelde dan dat Lars doof is en Wouter was ook heel goed in gekke dingen zeggen waar Lars altijd om moest lachen.
Die zomer gaan ze weer naar opa en oma die een huisje hebben op camping De Deining. De meeste huisjes zijn leeg en vervallen maar opa en oma vinden het nog steeds fijn en blijven elk jaar gaan. Lars heeft er veel zin. Maar als ze daar zijn wil Wouter niet naar de pony's en eigenlijk wil hij niets.
Met oma gaat het niet zo goed, ze is steeds van alles kwijt en opa is een beetje bezorgd om haar. Ook de eigenaar van de camping, een oude man, is steeds van alles kwijt. Een enkele keer wordt wel weer eens wat teruggevonden maar dan op een heel gekke plek. Hoe komt oma's wasgoed aan de waslijn bij de eigenaar? En heeft oma andere glazen gekocht? Of toch niet...
Op de camping is ook een 'nieuwe' man, Joop, met een jongen van dezelfde leeftijd als de tweeling. Joop heeft een grote sportwagen en Lars vindt Joop en de jongen maar vreemd. Op het kampeerveldje verderop staat een meisje met haar vader. Wouter zit liever bij haar dan bij Lars! Omdat Lars nu vaker alleen is gaat hij op onderzoek uit, het is wel vreemd dat oma zo veel dingen kwijt raakt, en hij ontdekt van alles dat helemaal niet klopt en het wordt steeds gekker en gevaarlijker...

Het is een lekker spannend boek. Wat het helemaal apart maakt is dat heel goed weergegeven wordt hoe iemand die doof is alles ervaart. Door het moeten liplezen (en heen en weer kijken) worden vaak delen van zinnen gemist. Muziek en woorden worden in kleur of geur ervaren. Ook hoort Lars geen auto's of brommers aankomen. Het verhaal wordt op een leuke en realistische manier vanuit Lars vertelt en zo lees je ook hoe Lars zélf gesprekken, muziek, uitdrukkingen enz. ervaart.
Erg leuk boek, lezen!


ISBN 9789044808629 Gebonden 160 pag Tekst en idee: Rian Visser Illustraties: Fréderiek Westerweel Uitgeverij Clavis Jaar 2008 Vanaf 10 jaar.

© Dettie, april 2008

Reageren? Klik hier!