Boekenarchief R-S

Sally Rooney

Normale mensen
Sally Rooney


Het lijkt een liefdesrelatie en zo wordt het boek ook aangeprezen. "Normale mensen is een voortreffelijke en intense liefdesgeschiedenis over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben [...]" Maar is dat het ook werkelijk? Voor Marianne wel. Vanaf het eerste moment dat zij met Connell spreekt, voelt ze een verbinding met hem die nooit meer over zal gaan.
Connell is de intelligente populaire jongen op de middelbare school. Marianne is de excentriekeling, ze is eveneens erg intelligent "Ik ben slimmer dan iedereen" zegt ze. Ze heeft geen vrienden en velen denken dat ze geestesziek is. Ze is heel direct en "hard" in haar uitspraken. Sommige mensen vinden haar lelijk.

Connells moeder werkt als schoonmaakster in de villa van Mariannes ouders, daardoor komen ze met elkaar in gesprek op de keer dat hij zijn moeder opkomt halen. "Ik vind je aardig" zei Marianne toen tegen Connell. Vanaf die tijd gaat hij vaker naar Mariannes huis en raakt gefascineerd door haar, ze begrijpen elkaar onmiddellijk en voelen zich op hun gemak in hun gesprekken, later ze gaan met elkaar naar bed en alles is goed, er is complete vertrouwdheid. Maar Connell is er op gebrand dat Marianne hem als 'een vriend' ziet en op school niets vertelt over hun omgang met elkaar, en dat doet ze ook niet.

"Hij kan door iemand als Marianne worden gerespecteerd en ook populair zijn op school, hij kan er geheime opinies en voorkeuren op na houden zonder dat er conflict hoeft te ontstaan, hij hoeft nooit definitief te kiezen. Met een klein beetje behendigheid kan hij twee totaal verschillende levens leiden zonder ooit de ultieme vraag onder ogen te hoeven zien wat hij met zichzelf aan moet of wat voor mens hij is. Dat is zo'n troostrijke gedachte dat hij een paar seconden lang Mariannes blijk mijdt om dat geloof nog even te kunnen vasthouden. Hij weet dat hij het niet meer kan geloven als hij haar aankijkt"


Toch houdt Connell deze houding ten opzichte van Marianne heel lang vol. Marianne laat hem vrij, laat hem zijn gang gaan, maar hij weet dat zij er altijd is, ongeacht wat hij doet. Hij kwetst Marianne verschillende keren behoorlijk, maar zoals gemeld, Marianne zal hem nooit laten vallen, voor haar is hun band heilig.

Marianne is echter geen slaafs meisje die trouw alles doet wat hij wil. Integendeel, ze leidt haar eigen leven, ze is een fascinerende vrouw. Af en toe komen ze elkaar tegen en onmiddellijk is de rust en (h)erkenning er weer. Bij tijden vinden ze elkaar weer en lijkt de relatie toch vastere vormen aan te nemen maar nog steeds is het Connell die afstand houdt, die andere wegen in slaat, maar elke keer opnieuw blijkt hun band sterker dan hij wil of kan toegeven.


Het lijkt een 'romannetje' maar dat is het zeker niet. Sally Rooney zet twee personages neer die je niet snel zult vergeten. Ook de opbouw en de stijl van schrijven verheffen het boek naar een hoger niveau.


Het verhaal speelt zich af van januari 2011 tot februari 2015. De hoofdstukken worden aangeduid met het aantal verstreken maanden. ( bijv. Vier maanden later januari 2013) Er zijn vormen van flashbacks waarin herinneringen uit hun jeugd worden verteld. Waardoor we vooral meer begrip over Mariannes handelen krijgen.
Maar het meest bijzondere is dat wij  als lezer hun gevoelens wel weten maar die spreken ze  vaak niet uit tegen elkaar. Ze weten beiden dat er iets unieks tussen hen is wat vooral Connell beangstigd. Connell rent er letterlijk voor weg, Marianne vlucht vervolgens in vreemdsoortige relaties die in niets lijken op de band met Connell. Het is alsof die band met Connell niet bezoedeld mag worden met een echte liefdevolle relatie. En dát maak het verhaal zo intrigerend en boeiend.
Een verhaal dat in je botten kruipt.


ISBN 9789026343445 | Paperback | 253 pagina's | Uitgeverij Anbo|Anthos | februari 2019
Vertaald door Gerda Baardman - Book of the Year op de British Book Award 2019

© Dettie, 13 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER