Boekenarchief R-S

Hans Ratsma

Een Keulse reis
en de hele geschiedenis die erachter steekt
Hans Ratsma


Volgens Hans Ratsma betekent een Keulse reis doen spottend: een ommetje buiten de deur, maar wat ik al googlelend vond is dat het betekent dat je heel lang wegblijft. Voor het verhaal kan het allebei wel, maar zou de eerste betekenis inderdaad passender zijn.


Ernst Zeilval is een natuurkundeleraar die er de brui aan geeft. Al een tijd lang zit hij niet lekker in zijn vel. Op school niet, maar ook thuis niet. Hij woont samen met J., maar de relatie die ze hebben komt meer van haar kant dan van de zijne. Het maakt hem niet zo veel uit eigenlijk.
De woonsituatie is ook niet bevorderlijk. Omdat het verhaal steeds terugblikken geeft, ontdekt de lezer dat Zeilval eigenlijk nooit echt gelukkig is geweest. Hij had een dominante vader die iedere situatie door zijn sarcasme wist te bederven. En vlak voor zijn dood komt Ernst er achter dat hij de man eigenlijk helemaal niet kende.
Al toen hij op de middelbare school zat heeft Ernst ontdekt dat hij een dubbelleven kan leiden. Hij leeft als het ware in twee werelden tegelijk. In de klas bij de gevreesde leraar Nederlands moest hij een opstel maken. Als je daar niet veel van bakte, zette de leraar je te kijk voor de hele klas. Zwetend probeert hij te schrijven maar het lukt niet, en dan ziet hij vanuit zijn ooghoeken iemand naast hem zitten. Hij lijkt wel heel veel op hemzelf, en heeft ook eenzelfde handschrift. Daar vloeit een opstel uit de pen en dat opstel levert een acht op. Vanaf dat moment is fantasie een goede vriend van Ernst.
Op de dag dat hij de schooldeur achter zich dichttrekt, sluit hij zich op in een klein kamertje en tikt een logboek. Dat wordt dan de Keulse reis. Die gaat helemaal naar Finland.


In het begin is het wat warrig maar als je het eenmaal door hebt is het zelfs jammer dat de schrijver het nodig vindt om het een en ander uit te leggen. Het helemaal aan de lezer over laten was vast interessanter geweest. Ik mag dat wel, het spelen met feiten en fictie, waarbij de scheiding soms wel heel erg dun is. Daarbij wordt dus ook met de tijd gespeeld en wordt er afwisselend door een derde (niet altijd Ernst Zeilval) of eerste persoon verteld, waarbij de eerste persoon duidelijk de fictie is, maar daar zitten dan weer terugblikken in die alles weer los schudden. Er zitten hilarische stukken in, met kleurrijke personages, zoals een intelligente zwerver en een drinkende huisbaas die Charon (!) heet. En dan zijn er die agenten die azen op Zeilval…
Het leest als een trein, een geslaagd debuut vind ik.


‘in elk gesprek komen er nieuwe hersengroeven bij.’'


‘alle mensen hebben een kop die hen typeert.’


ISBN 9789089540768 | Paperback | 164 pagina's | Elikser B.V. Uitgeverij | december 2008


© Marjo, augustus 2009

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER