Boekenarchief R-S

Cynthia Ruchti

Dichterbij dan ooit
Cynthia Ruchti


Voor iedereen die op zijn levensreis door verdriet van de weg geraakt is: wij allemaal.


Zo begint de aanhef van Dichterbij dan ooit. Een heel toepasselijke aanhef blijkt, want schrijfster Cynthia Ruchti weet ook met dit boek de menselijke worstelingen met het leven heel dichtbij te brengen en iedereen zal in Dichterbij dan ooit wel iets herkennen vanuit het eigen leven. Wie kan zich nou niet herkennen in de drukte van het leven waarin je meegesleurd wordt en je daardoor bijvoorbeeld minder aandacht aan vriendschappen besteedt? Of te weinig aandacht aan je kinderen? Of de constante vraag of je het qua opvoeding van je kinderen goed doet? Of dat je er andere ideeën op na houdt dan je levenspartner en hoe je daarmee om moet gaan?


Soms lijkt alles in je leven tegen te zitten. Zo ook bij de hoofdpersoon Mara Jacobs. Ze staat er alleen voor met de opvoeding van haar drie kinderen, omdat haar man Liam in Uganda werkt. Zonder hem moet zij het huishouden draaiend houden, haar puberkinderen sturing geven en ze heeft ook nog eens een baan waaruit ze geen voldoening haalt. Mara ziet het soms gewoon niet meer zitten. Als er vanuit Uganda ook nog eens verschrikkelijk nieuws komt en dit desastreuze gevolgen lijkt te hebben voor haar gezin, stort Mara in:


Hou op met huilen! Je verslijt je stembanden, en als je zo doorgaat moet je straks nog spugen ook. En wie moet dat dan weer opruimen? Ik?
Ja, ik.
Ik.
Ik droog mijn eigen tranen. Ik ruim mijn eigen rommel op.
En dit is nog maar het begin.


In de boeken van Cynthia Ruchti speelt hoop een grote rol. Haar lijfspreuk is: ‘Ik kan niet op drift raken. Ik ben verankerd in hoop.’
Deze lijfspreuk laat zij ook van toepassing zijn op het leven van Mara. Heel mooi hoe de schrijfster de onuitsprekelijke kracht van vriendschap en de nooit-aflatende liefde van God via dit verhaal aan jou als lezer voorlegt.


ISBN 978 90 297 3230 7| NUR 302 | Paperback| 337 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum| augustus 2022
Dichterbij dan ooit is vertaald door Tobya Jong

© Els ten Voorde, 26 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Schijn door mij
Cynthia Ruchti


De Amerikaanse auteur Cynthia Ruchti, die in de afgelopen jaren al veel boeken geschreven heeft, debuteert in Nederland met Schijn door mij waarin zij op een ludieke wijze weet weer te geven dat de verslavende aard van een verzamelaar niets anders dan frustratie kan opleveren. Zo wordt in Schijn door mij het verhaal van Allison beschreven.


Allison is een hoogopgeleide vrouw die zich niet kan bedwingen om in de vuilnisbakken van haar buren te graven, uit angst dat ergens in de diepten iets zal zitten waar ze niet zonder kan. Iets wat haar nodig heeft om het te ‘redden’. Iets wat op een dag nuttig kan zijn. In de praktijk vindt ze dat iets nooit. Maar het vermoeden dat het zou kunnen, is onweerstaanbaar voor iemand die te maken heeft met een verzamelstoornis. Logica verdwijnt naar de achterhoede bij die kans, die mogelijkheid, hoe vergezocht of onlogisch ook. Maar hoe is Allison zo geworden?


Het is de taak èn roeping van klinisch psychologe Camille, die naam heeft gemaakt als verzamelwoede-expert, om dit te ontdekken. Pas als zij dit weet, kan zij extreme verzamelaars, zoals Allison, helpen om hun leven weer op de rit te krijgen.


Haar cliënten komen hun huis niet meer uit en daarom zoekt Camille hen thuis op. Stapje voor stapje, met heel veel geduld, krijgt ze haar cliënten uiteindelijk zo ver om afstand te nemen van de verzamelde spullen. Die verzamelde spullen moeten verwijderd worden uit het huis. Daarvoor werkt Camille nauw samen met Eli Rand die een afvalbedrijf heeft. Eli heeft een bijzondere gave om in heel korte tijd een band op te bouwen met haar cliënten.
In de loop van het verhaal wordt duidelijk waarom Camille zich gespecialiseerd heeft in het begeleiden van mensen met een verzamelstoornis en waarom Eli zo snel contact kan krijgen met Camilles cliënten.


Voor mij als lezer duurde het even om in het verhaal te komen, omdat er in het begin zoveel informatie op je af komt. Na een paar hoofdstukken wordt het boek echter zo boeiend dat je het echt uit wilt lezen.
De verhalen van de cliënten van Camille en de gebeurtenissen uit haar eigen leven worden in Schijn door mij afgewisseld met de podcasts die Camille uitzendt om de verzamelaars en hun familie of vrienden te bereiken. De podcasts geven een hartverscheurende inkijk in het leven van verzamelaars en hun geliefden.
Cynthia Ruchti heeft met Schijn door mij een sterk verhaal neergezet waarin de karakters van de hoofdpersonen heel natuurlijk weergegeven zijn en het thema hoop door het hele verhaal heen schijnt.


ISBN 978 90 297 3103 4| NUR 302 | Paperback | 331 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | oktober 2021
Schijn door mij is vertaald door Anja Keesmaat.

© Els ten Voorde, 11 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER