Boekenarchief R-S

Freddie Scheltema

De negen dagen van Dirk Jan Denekamp
Freddie Scheltema


Een mens loopt als het meezit dertigduizend dagen op deze aarde rond en van die duizenden dagen zijn er, volgens de theorie van Dirk Jan Denekamp, maar een paar écht belangrijk. Er zijn maar een paar dagen dat je echt scherp moet zijn, dagen dat er werkelijk iets gebeurt, dagen die je leven veranderen. In het leven van Dirk Jan Denekamp waren er negen van dat soort dagen. Hij legde ze vast in een boekje en op de dag van zijn begrafenis lezen zijn zoon en kleinzoon, samen zittend op een duin, het verhaal van hun vader en opa.


De eerste belangrijke dag uit het leven van Dirk Jan Denekamp was 11 mei 1945, zijn geboortedag. De Duitsers zijn net verslagen, het land is euforisch en de kleine Dirk Jan ziet het levenslicht. Zijn moeder Hanna heeft gemengde gevoelens bij zijn geboorte omdat zijn Joodse vader kort daarvoor op de vlucht voor de Duitsers in het Noordzeekanaal is verdronken tijdens de Sinterklaasrazzia van december 1944. Ondanks dat trieste begin groeit Dirk in harmonie op bij moeder en grootouders. Op zijn twaalfde ontmoet Dirk Jan Theo en er ontstaat een vriendschap voor het leven die tweeënvijftig jaar zal duren en een rode draad vormt in dit verhaal.


Op 15 augustus 1969 vindt dag twee in het leven van Dirk Jan plaats. Op reis met Theo door Amerika, komen ze onderweg naar Woodstock de Amerikaanse hippie Jackie tegen. Dirk Jan valt als een blok voor deze onconventionele dame, die hem aan Janis Joplin doet denken. Jackie reist met hen mee, leest hen onderweg On the road van Jack Kerouac voor, laat de jongens hun eerste joint roken en blijkt de liefde van Dirk Jans leven te zijn. Na hun thuiskomst komt Jackie dan ook vrij snel naar Nederland en trouwt het stel. Dirk Jan is inmiddels wijninkoper bij de Hema. Jackie, kunstenares van beroep, begint als vrijwilligster bij een opvang voor dakloze meisjes. Samen krijgen ze één zoon.


Dag vier is ingeruimd voor een andere grote liefde van Dirk Jan; de eerste keer dat hij samen met Theo Bruce Springsteen en de E Street band live ziet beschouwt hij als een van de kantelmomenten in zijn bestaan. Born to run wordt zijn lijflied en de muziek van Springsteen vormt de tweede rode draad van het boek. Deze dag vormt tegelijkertijd een centraal hoofdstuk, met een ontroerende dialoog, in de vriendschap tussen Dirk Jan en Theo. Niet zo raar bij een band waar songs over vriendschap een centrale plek in het oeuvre hebben.


Het huwelijk van Dirk Jan en Jackie kent in de tussentijd dieptepunten en hoogtepunten van allerlei aard, maar houdt dwars door de verdrukking in stand, tot een schokkende gebeurtenis daar een eind aan maakt, een hoofdstuk wat de meest dramatische dag van Dirk Jan Denekamp beschrijft.


Het is mooi om te lezen hoe vader en zoon, daar al lezend op die duin, met terugwerkende kracht niet alleen meer begrijpen van hun vader en opa, maar ook van elkaar. Het laatste hoofdstuk van het boek, de sterfdag van Dirk Jan lezen ze dan ook met een brok in de keel, het is een eerbetoon aan het leven, en aan de liefde en de vriendschap die dit leven zo mooi maken. Het is ook een liefdesverklaring van Dirk Jan aan zijn zoon. Hoewel het vaderschap hem niet altijd vanzelf af ging en hij fouten heeft gemaakt, is de liefde voor zijn zoon, hoewel misschien niet vaak genoeg uitgesproken, een van de belangrijkste pijlers van zijn bestaan geweest.


En zo sterft Dirk Jan Denekamp op zijn negende dag aan een hartstilstand. Tevreden over het leven dat achter hem ligt. Agenten vinden hem op een parkeerterrein van een benzinestation, op zijn afwezigheid attent gemaakt door de herrie die uit de auto komt.

Uit de cd speler klinkt de muziek van Springsteen...


ISBN 9789463650298 | Paperback | 281 pagina's | Uitgeverij Elikser | januari 2018

© Willeke, 27 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER