jeugd 4-5 jaar

Marianne Dubuc

http://www.mariannedubuc.com

Zie ook de Leestafel-recensies over boeken van Marianne Dubuc in de categorie Baby- en peuterboeken 0-3 jaar.

 

Bij jou, bij mij
Marianne Dubuc

In het hoofdverhaal – als je dat zo noemt – gaat het verhaal over Ko Konijn.
Hij is jarig, en dus is er feest. Mama Konijn maakt zijn lievelingsontbijt, papa gaat de slingers hangen, Ko mag met mama de taart maken en natuurlijk komt er een feest! Daarvoor gaat hij de uitnodigingen rondbrengen, want iedereen die in dat grote huis woont waar de familie Konijn ook woont, mag komen.


En dat is het bijzondere aan dit boek: al vanaf het moment dat we aan het verhaal beginnen weten we wie de andere bewoners zijn. Het grote huis staat namelijk over de twee bladzijdes uitgetekend, en je kan overal binnenkijken. Dat huis blijft op der volgende pagina’s steeds hetzelfde, maar wat er allemaal gebeurt, dat verandert steeds.


Naast de familie Konijn wonen de egels.
Op de eerste verdieping wonen de familie Vos en meneer Beer.
Op de tweede verdieping woont de familie Muis en daarnaast is de woning nu nog leeg, maar daar komt al snel verandering in.
En op de zolder, daar liggen allerlei dingen opgeslagen, en: er woont een spookje. In een afgesloten deel van de zolder woont meneer Uil.


Dat zijn ze. O, wacht, naast het grote huis staat een boom en daar woont de familie Vogel.
En het zal je verbazen - of niet - maar er gebeurt nog meer, maar dan buiten. Eigenlijk heel grappig: daar worden namelijk sprookjes verteld: Roodkapje komt voorbij, en de drie biggetjes…


Het is erg leuk om binnen te kijken bij al deze bewoners. Steeds zie je weer nieuwe dingen. De kinderen Muis zijn ondeugend, meneer Beer is wat ziekjes, en er is een verhuizing gaande.Waarom kan meneer Uil niet rustig slapen?
En wat gebeurt er eigenlijk in het huis van de familie Vos als zij naar het ziekenhuis gaan omdat er een nieuwe baby komt?


Binnen dat ene grote verhaal zijn er dus nog heel veel kleine verhaaltjes! Heel leuk als kinderen dat zelf ontdekken en gaan vertellen wat ze zien, en wat ze denken dat er gaande is! Een heerlijk kijk- en zoekboek voor de jonge lezer!


Marianne Dubuc (1980 Montreal, Canada) schrijft en illustreert de prentenboeken voor jonge kinderen. Ze is afgestudeerd als grafisch ontwerpster aan de Université du Québec à Montréal.


ISBN 9789492986757 | Hardcover | 36 pagina’s | Uitgeverij Boycott | februari 2024
Vertaald uit het Frans door Lidewij van den Berg | Afmeting 27,6 x 34,8 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 16 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hoera, er is post!
Marianne Dubuc


Daar is Muis, de postbode. Hij gaat op weg om pakjes en brieven te bezorgen.  Dat is eigenlijk het hele verhaal. Een postbode doet zijn werk. Met een leuke clou, maar qua verhaal is het minimaal.


De tekeningen evenwel zijn zeer gedetailleerd. Er is heel veel te beleven op de pagina’s. De weg die Muis volgt is door het hele boek doorgetrokken. Hij vertrekt vanuit het postkantoor, op pad met zijn karretje vol. Dat karretje raakt natuurlijk steeds leger, want hij levert op ieder adres iets af. Hij komt bij meneer Beer, bij de familie Konijn, bij mevrouw Mol, bij meneer Eekhoorn zelfs in de bomen bij de vogels.


Het is wel het verhaal van de postbode, maar bij ieder dier is er heel veel te beleven, zodat het ook het verhaal van de beer, konijn enz wordt. Dat er bij de beer sprake is van honing is niet verbazingwekkend, en nootjes voor meneer Eekhoorn ook niet. De Familie Konijn woont deels onder de grond natuurlijk, dat is zo leuk weergegeven. De wc van die konijntjes! En de slaapkamer met zoveel bedden! Details die je weer terugziet, maar dan anders, bij de meisjes Mier en Mevrouw Mol. En meneer Slang die lekker warm ligt op heel speciale manier. Zoals ook de nesten van vogels erg grappig zijn. Een kind kijkt zijn ogen uit! (ik ook)


En dan komt meneer Muis bij zijn vriend Draak. Maar wat ziet Muis er uit! Wat is daar gebeurd? Meneer Muis doet alles om zijn werk goed te doen, want mevrouw Inktvis woont dan wel onder water, maar zij is ook blij met post! Hup, een duikpak aan dus.
Ja ja meneer Muis is er maar druk mee... hij is blij als het er op zit, en hij thuis komt. Maar er ligt nog een pakje in zijn karretje! Voor wie is dat dan?


Het is vast al duidelijk: dit boek is helemaal het soort prentenboek dat ik graag zie. Het gaat helemaal om dat kijken, om aanwijzen en benoemen. Steeds weer zie je iets nieuws. De kleuren zijn ook mooi, de tekeningen helder, maar het gaat toch vooral om wat er afgebeeld wordt.
Niet zozeer kunstzinnig, maar leerzaam voor nieuwsgierige kinderen. En om te genieten natuurlijk.


ISBN 9789045118239 | Hardcover| 32 pagina's | Uitgeverij Querido| september 2015
Vertaald uit het Frans door Jacques Dohmen Leeftijd vanaf 4 jaar 

© Marjo, 11 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER