Halfbakken Hendrik
Marc de Bel
Hendrik is een jonge stier die een mooi leven heeft bij bioboer Tonus. Maar in tegenstelling tot zijn stoere broers Carambo en Torro is Hendrik een dromer. Hij droomt ervan om te kunnen vliegen. Telkens weer bouwt hij een zweefvliegtuig, hij is al toe aan model HV16. De vijftien voorgaande pogingen eindigden allemaal voortijdig in de vijver. De enige die nog helemaal in zijn succes gelooft, is Troet, zijn lieve gevoelige vriendin. Ze zijn zwaar verliefd op elkaar.
Het is ook Troet die opmerkt dat boer Tonus niet meer zo vrolijk is, zelfs heel bedrukt is. Ze vraagt aan Poeze wat er aan de hand is en tot haar grote schrik hoort ze dat het niet goed gaat met de boerderij. Boer Tonus had veel tegenslag, de wortelen en aardappeloogst was mislukt, de bijen kregen een ziekte en de kaasmachine ging kapot. En nu zit boer Tonus daardoor in de financiële problemen, hij kan zijn schuld niet aflossen en moet nu waarschijnlijk de boerderij verkopen! Morris Mutz wil de boerderij al heel lang hebben om grote kippen- en koeienloodsen te plaatsen.
Alle dieren schrikken enorm, ze zijn erg gehecht aan hun vrije leventje. Vooral Troet is van slag, niet meer in haar lekker groene wei kunnen lopen, het lijkt haar verschrikkelijk. Maar wat kunnen ze doen? Ze bedenken allerlei plannen maar echt iets nuttigs verzinnen lukt niet. Gelukkig willen Jan en de Countryboys optreden in de schuur... de opbrengst gaat dan naar boer Tonus, maar dat bedrag zal niet genoeg zijn...
Hendrik is blij voor Tonus maar beseft wel dat hij nog gauw die avond in de schuur zijn nieuwste model vliegtuig moet maken, want de boer moet nu de schuur gaan opruimen. Deze keer noemt hij zijn vliegtuig Hendrikus Volarus Libellus...
Maar alles loopt heel anders dan iedereen had kunnen bedenken. Troet wordt zelfs een ster! En Hendrik? Dat verklap ik niet.
Geestig, fantasievol verhaal, dat zijdelings de bioboeren een steun in de rug geeft. Maar het zijn vooral de lieve Troet en de dromerige Hendrik die de show stelen in dit verhaal. Dankzij de steun van Troet blijft Hendrik gaan voor zijn droom. De vliegpogingen en andere zaken zijn bovendien erg grappig weergegeven op de sfeervol gekleurde en zwart-wit afbeeldingen van Jan Bosschaert.
Het is duidelijk dat de schrijver Vlaams is gezien het woordgebruik. Persoonlijk vind ik het verhaal gezien het onderwerp en de taal voor 5 jarigen wel aan de pittige kant. Zelf zou ik het voor wat oudere kinderen adviseren. Maar dat neemt niet weg dat kinderen zeker zullen genieten van dit doldwaze, redelijk spannende avontuur.
ISBN 9789461313683 | Hardcover | 116 pagina's | Van Halewyck | februari 2015
Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar
© Dettie, 15 januari 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Kadodder en de bijenkoningin
illustraties: Marijke Meersman
tekst: Marc de Bel
Als je dit mooie boek openslaat zie je een tekening waarop Kadodder afgebeeld staat. Bij die tekening staan allemaal kleine 'handgeschreven' tekstjes waardoor je te weten komt wie Kadodder is en wat hij doet. Je leest bijvoorbeeld:
Met mijn ogen zie ik zo scherp als een arend
Ik ben zo groot als een lammetje
Met mijn dunne benen kan ik springen als een sprinkhaan
Ik heb maar 1 oor, maar daarmee kan ik wel zeven keer beter horen dan een mens.
Ik vertel je graag alle weetjes en verhalen over de natuur.
Ik hoor en voel welk dier er hulp nodig heeft
Mijn ogen verklappen dat ik koekeloere- nieuwsgierig ben
Aan mijn wipneus zie je dat ik leergierig ben
Kortom, Kadodder is een bijzonder wezentje, hij ziet er uit als een elfje met een dikke staart, hij heeft voelsprieten en vleugels, en om zijn nek zit altijd de lekker wollige rups. Kadodder is gek op de natuur en alles wat leeft.
Maar nu het verhaal.
Op een nacht vliegt Kadodder tegen een vleermuis aan en valt daardoor op de mesthoop van het Tivolipark. Ko de duif ziet de volgende ochtend Kadodder liggen maar omdat ze hem nog nooit gezien heeft vindt ze het toch een beetje eng. Ze maakt gauw Por de cavia wakker en Orik het konijn. Orik herkent Kadodder gelijk en schrikt heel erg, wat is Kadodder bleek en wat ligt hij stil. De tranen springen in zijn ogen. Gelukkig weet Kiek de kip wel raad, ze duwt een takje muntblaadjes onder Kadodders neus en hup, hij is wakker en trekt weer helemaal bij.
Kadodder pakt een gevleugeld kriebelbeestje dat naast hem ligt en vertelt dat het bijenkoningin Apida is die haar vleugel verzwikt heeft. Hij wilde haar terugbrengen naar de bijenkast maar botste toen tegen de vleermuis met alle gevolgen van dien. Arme Kadodder heeft zich nu ook bezeerd, zijn rechtervleugel en knie doen heel erg zeer. Gelukkig wil Karpa de geit wel helpen. Kadodder klimt op zijn rug en daar gaan ze, in vliegende vaart. Apida houdt zich stevig vast aan de voelsprieten van Kadodder. 'Leuk' joelt Kadodder. 'Ik heb al altijd eens geitje willen rijden! Haha!' Maar ook een geit wordt op gegeven moment moe maar geen nood, ze Kadodder en Apida kunnen overstappen op Sinus de ezel. Maar Set het paard is minder vriendelijk, ze mogen niet door zijn weide... wat nu? De koningin moet nu toch echt heel nodig haar eitjes leggen...
Een heerlijk verhaal vol kleine grapjes. Het leuke is dat het een mengeling is tussen fantasie en werkelijkheid. De dieren zoals de kippen, het konijn, de ezel, het varken etc. zijn levensecht afgebeeld maar toch is alles heel fantasievol. Vooral de afbeelding van een heel vrolijke Kadodder op de rug van de geit is geweldig. Apida zwiert in volle vaart mee aan de voelspriet van Kadodder. Ook de afbeeldingen van het wakkerschrikkende konijn die heel hoog de lucht in springt en de lachende ezel werken goed, je lacht vanzelf mee.
Achterin het boek kunnen we lezen dat Kadodder de mascotte is van het Domein Tivoli in Mechelen, België. De dieren uit het boek zijn te vinden op de kinderboerderij van dat park. Erg leuk en vrolijk boek.
ISBN 9789059329409 hardcover 32 pagina's Uitgeverij Abimo februari 2013
Leeftijd vanaf 4 jaar
Dit boek kwam tot stand in samenwerking met Mechelen Kinderstad.
© Dettie, 6 maart 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER