jeugd 4-5 jaar

Diverse auteurs

Ik kan alles lekker zelf!
Verhaaltjes, rijmpjes en liedjes over alles voor het eerst zelf doen!
Diverse auteurs


De ondertitel zegt het al, dit boek staat vol voorleesverhalen en versjes over kinderen die iets voor het eerste zelf doen of beleven zoals o.a. veters strikken, zwemmen, een broertje of zusje krijgen, naar de tandarts gaan of kamperen. De verhalen zijn niet van de minste schrijvers en illustratoren.  Jaap ter Haar, Rindert Kromhout, Carry Slee, Eric Hill, Vivian den Hollander, Inge Misschaert, Milja Praagman, Dirk Scheele, Edward van de Vendel, Monique Vaessen, Dick Bruna, Sanne de Bakker, Ellen Langendam, Annet Schaap, Dagmar Stam, Fleur van der Weel om er maar een paar te noemen.


De verhalen, rijmpjes en liedjes zijn voor elk wat wils. Hele kleintjes kunnen lekker naar Nijntje van Dick Bruna of de grappige Nurdy's kijken van Ellen Langendam of de avonturen van Aapje Dribbel en zijn vriendjes meebeleven die getekend zijn door Eric Hill.
Voor de wat oudere kinderen zijn er bijvoorbeeld de leuke korte verhalen van Gil vander Heyden over Stef die zijn zieke opa een mooi verhaal over een jongen en zijn hond 'voorleest'. (Hij kent het uit zijn hoofd) En ook het verhaal Brood halen, waarin Nienke voor het eerst 'alleen' naar de bakker mag, maar hoe kan het nou dat ze mama ineens hoort zeggen dat ze niet mag oversteken, als ze alleen maar iets op wil rapen van de stoeprand?
Veters strikken van Rindert Kromhout met tekening van Sylvia Weve is een leuk verhaal over een meester die moe wordt van het steeds maar schoenveters moeten strikken, hij heeft daar een heel goed plan voor bedacht!
Groot was mijn verrassing een verhaal  aan te treffen van Jaap ter Haar met tekeningen van Harmen van Straaten over Saskia en Jeroen, mijn jeugdvrienden! Saskia en Jeroen gaan voor het eerst naar school en natuurlijk gaat alles weer heel anders dan normaal, daar zijn het Saskia en Jeroen voor!
Maar het verhaal van Margriet Beer over Peluk de Pelikaan die niet kan vliegen is helemaal geweldig, ook de bijbehorende afbeelding van Jan Lieffering is heel erg grappig.
Niet alle verhalen gaan trouwens over iets de eerste keer doen maar dat maakt niet uit, ze zijn evengoed heel leuk.


De rijmpjes en versjes variëren van het aloude Hoedje van papier, Daar was laatst een meisje loos en De zevensprong tot o.a. versjes uit Superguppie van Edward van de Vendel, een mooi verkleedvers van Marianne Busser en een 'verwaand' koninginnevers van Sanne de Bakker.
Kortom, een heerlijk boek vol leuke voorleesverhalen en illustraties waaraan kinderen veel plezier zullen beleven.


(Achterin het boek staat vermeld uit welke boeken de verhalen komen. Alleen Gil vander Heyden schreef speciaal voor dit boek zijn verhalen.)

ISBN 9789049925413 Hardcover 128 pagina's Pimento oktober 2012
Leeftijd 3-6 jaar

© Dettie, 10 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER