jeugd 4-5 jaar

Quentin Gréban

http://www.mijade.be/Greban_Quentin

 

altBillie
Quentin Gréban


Hij heeft zijn uiterlijk al vast niet mee: Billie mag dan wel een tijger zijn, hij ziet er zo lief en schattig uit, dat niemand hem erg serieus neemt. En dat wordt nog erger als zijn eerste melktand uitvalt! Hij moet slissend door het leven totdat er een nieuwe tand voor in de plaats is gekomen. Dat komt helemaal niet goed uit: Billie wordt net nu de nieuwe sheriff van Cactus Valley! Zullen zijn stoere kleren, zijn ster en zijn fonkelnieuwe cowboyhoed hem angstaanjagend genoeg maken?


Hij kan het al snel bewijzen: als hij door de hoofdstraat wandelt hoort hij uit de richting van de bank kurkpistolen. Er op af! Daar is vast een overval gaande. De arme Billie: "Ftop! Jullie ftaan onder arreft!’ dat is onverstaanbaar en de grootste boef, een neushoorn, lacht hem uit. ’Luister kleintje, wij zijn boeven. We hebben je vest niet gezien. En je pop ook niet. Ga buiten spelen. Het is hier gevaarlijk.’


Onze kleine tijgersheriff geeft het echter nog niet op, verbijt zijn verdriet en loopt naar de saloon, waar hij een kaartspeler betrapt op valsspelen. Tja... Hij geeft het maar beter op. Cactus Valley heeft geen sheriff meer.
Maar het wordt al snel een puinhoop in de stad. Iedereen doet maar! Kan Billie dat dan zomaar voorbij laten gaan?


Wat een leuk verhaaltje, ik zou er graag bij zijn als een leerkracht of ouder dit boek gaat voorlezen. Er moet namelijk wel geslist worden, anders gaat de clou verloren. Maar als je dat niet voor elkaar krijgt, dan blijft er nog steeds het boek over: een prachtig getekend verhaal, mooie kleuren, met de boodschap dat je niet zo snel bij de pakken neer moet gaan zitten...


Quentin Gréban
(1977, Brussel) studeerde ‘illustratie’ aan het Saint Luc Instituut in Brussel. Hij heeft al meer dan 25 prentenboeken gemaakt, die populair zijn in heel Europa en daar buiten. Prijzen heeft hij ook gewonnen: de Saint–Exupéry prijs is er een van.


ISBN 9789044825480 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2015
Vertaling: Clavis | Formaat 24,3 x 25,5 cm Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 11 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBillie
Quentin Gréban


Het is een belangrijke dag voor het jonge tijgertje Billie. Zijn eerste melktand is uitgevallen, dat is toch de eerste stap naar volwassenheid. Maar dat is nog niet alles, het is ook zijn eerste dag als sherrif van Cactus Valley. We zien Billie in zijn mooie sherrifpak, stoer naar buiten stappen met zijn cowboyhoed op en -laarzen aan.
Hij loopt trots door de hoofdstraat van het standje en dan... hoort hij kurkpistoolschoten! De bank wordt beroofd. Natuurlijk rent Billie er op af.


BillieEven later zien we Billie tegenover een enorme neushoorn staan die een echte boevenkop heeft, naast hem staat een muis met een zakdoek om zijn mond. Billie stapt onverschrokken op ze af maar hij is vergeten dat hij zijn tand verloren is... Als hij "Ftop! Jullie ftaan onder arreft! roept, verstaat niemand hem! De boeven nemen hem totaal niet serieus en lopen weg, met de kassa!


Arme Billie, zijn eerste daad als sherriff ging helemaal de mist in. Maar hij houdt de moed erin. Met geheven hoofd zien we hem de saloon in lopen want daar zitten altijd boeven... en dat klopt, hij ziet de gemeen kijkende, sluwe Joe Snelhand valsspelen bij het kaarten. "Hela, valffpelen mag niet! roept Billie. Maar ook Joe verstaat hem niet! Niemand verstaat hem! Billie is er verdrietig van, hij doet zijn ster maar af, hij is te jong denkt hij, hij vindt zichzelf de slechtste sherrif van de wereld. Dan moet Cactus Valley het maar zonder sherrif doen.

Maar een paar dagen later ziet Billie Jack Hoorns voorbij lopen. De grootste boef van het hele Wilde Westen! Iedereen is bang voor hem. Billie ook maar dan denkt hij "Ik ben de fherrif en niemand anderf! Hij stapt moedig naar buiten en roept... "Jack Hoornf, je staat onder arreft!" Maar wat doet Jack? Zal hij luisteren?

Als je de naam Quentin Gréban ziet dan kun je er van op aan dat de afbeeldingen prachtig zijn. De tekeningen zijn altijd heel sfeervol en humoristisch. De kleine stoere tijger is geweldig om te zien en Gréban heeft alles uit de kast getrokken om de sfeer van het Wilde Westen weer te geven. Het meest aparte is dat alle 'personages' dieren zijn, we zien bijvoorbeeld een olifant en een enorme walrus in de saloon zitten kaarten. We zien een oude cowboybuldog in schommelstoel op de veranda zitten. De valsspelende Joe Snelhand is een sluwkijkende gier! De ober is een kangoeroe met enorme schoenen en een buidelschort voor. Maar het allerleukst is toch wel dat iedereen en alles beschoten wordt met... kurken!

De tekst is in duidelijke letters weergegeven waarbij de grappige slissende zinnen van Billie dikgedrukt staan. Kortom, opnieuw een erg leuk, mooi verzorgd boek van deze schrijver/illustrator.


ISBN 9789044825480 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2015
Vertaling: Clavis | Formaat 24,3 x 25,5 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 11 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kip, ik heb je!
Quentin Gréban


Men neme een woonwagen, een ezeltje en een pandabeer en zie je hebt een prachtige combinatie voor een prentenboek. Als je daarbij ook nog eens een kip neemt die zich onzichtbaar weet te houden maar wel steeds sporen achterlaat is het verhaal compleet.


Panda is lekker met zijn woonwagen en ezeltje op weg en ziet in zijn woonhuisje een mooi zacht veertje, die steekt hij op zijn hoed. Hij hoort ook tok tok tok maar ziet niets. Hoe kan dat nou? Hij kijkt voor, achter, naast de wagen maar ziet nog steeds niets. Even later is zijn eten weg. Dat is wel heel vreemd en weer ziet hij een mooi wit veertje... dan ziet hij sporen van een kip, pootafdrukken, maar hoe hij ook zoekt, geen kip te zien! En opeens ligt er een ei op zijn kussen, het is nog warm! Maar waar is die kakelkip? Het moet niet gekker worden.


Het verhaal lijkt een beetje op een slapstick, je hoort bijna het pompiedom geluidje erbij. Panda zoekt en zoekt maar en de lezer weet hoe het in elkaar zit. Die arme Panda snapt er niets van.  Uiteindelijk komt hij er na een aantal vermakelijke pagina's wel achter hoe het zit. En om het einde, de laatste afbeelding heb ik smakelijk zitten lachen. Echt een leuke vondst!


De afbeeldingen zijn heel sfeervol en warm van kleur. Een Panda doet het door zijn grappige zwarte ogen en mooi getekende lijf altijd al goed maar deze Panda met zijn kleine herenhoedje op sluit je helemaal gelijk in je hart. Hij is niet popperig getekend maar als een zwerfpanda, beetje oud, beetje moe, beetje slonzig maar toch ook aandoenlijk. De woonwagen is een gezellig huisje, vol frutsels en fratsels, je zou zo mee willen met Panda.
Ja, opnieuw een geweldig boek van de Vier Windstreken.


Zie ook het inkijkexemplaar (voor meer afbeeldingen naar beneden scrollen)


ISBN 9789051161915 Hardcover 32 pagina's | De Vier Windstreken | september 2011
Leeftijd: Vanaf 4 jaar

© Dettie, 30 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER