jeugd 4-5 jaar

Maria van Donkelaar

Het droomhuis
illustraties: Jan Braamhorst
tekst: Maria van Donkelaar


Zo op het eerste gezicht is het gewoon een leuk verhaal over Vos en Das die allebei, los van elkaar, een prachtig vervallen huisje ontdekken in het bos. Beiden willen ze er wel hun droomhuis van maken.


Vos is een vroege vogel dus hij klust elke morgen aan het huis maar Das is meer een middagdier dus hij gaat later aan de slag als Vos aan het uitrusten is.  Elke dag staan beide dieren verbaasd dat er al een deel van het huis gerepareerd is, maar dat is natuurlijk ook heel lekker, dat scheelt een heleboel werk.
En dan is het huis klaar en willen ze een feest geven...eindelijk ontmoeten ze elkaar...


Op het bospad nadert Vos al.
Das komt van de and're kant.
Elk dier heeft twee zware tassen.
vol met lekkers in zijn hand.


'Wat moet jij hier bij mijn droomhuis?'
vraagt Vos. 'Het is niet van jou.'
'Echt wel,' anwoordt Das beledigd.
'Beste Vos, verdwijn maar gauw.'


Ze krijgen flink ruzie want ze willen allebei feest en alle twee in het huis! Ze verzinnen zelfs enge verhalen, zodat de ander bang wordt en geen feest wil geven. Dat kan niet goed gaan! Of toch wel?


Het is een gezellig verhaal om voor te lezen. Er zit een lekker ritme in de taal doordat het op rijm is gezet (rijmschema abcb) En dankzij de gedetailleerde afbeeldingen kun je de vorderingen van Vos en Das goed volgen. Je ziet ook welke materialen er nodig zijn om een huis te verbouwen. Maar het is niet alleen dat. Omdat er duidelijk dagen verstrijken, aangegeven met dag een, twee, drie enz. kan het kind daardoor al een beetje tellen en leren ze gelijk begrippen als deze dag en de volgende dag kennen.


Je kunt ook dankzij dit boek meeleven met de dromen van Das en Vos en misschien kunnen kinderen daardoor hun eigen dromen vertellen of tekenen of hun eigen droomhuis in elkaar knutselen. Ze zien ook dankzij dit verhaal dat door dingen zelf te doen, ze hun eigen dromen waar kunnen maken.
Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je beter af bent door samen te werken en elkaar wat moet gunnen, dan heb je veel meer plezier!
Kortom, echt een droomboek!


ISBN 9789051167238 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | maart 2020
formaat: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 27 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zwarte Piet in 7 dagen
illustraties: Wendy Panders
tekst: Maria van Donkelaar en Martine van RooijenIn dit grote boek lezen we over Pikolino die in zeven dagen tijd moet leren een echte Zwarte Piet te worden, alleen dan mag hij met de stoomboot mee.
Piko ontdekt dat Zwarte Piet worden nog niet eens zo makkelijk is. Elke dag leert hij iets nieuws.

Op de eerste dag leert hij hoe hij pepernoten moet bakken. Piko krijgt het recept en gaat flink aan de slag;

Als ten slotte alle spullen
in de deegbak zijn beland,
moet hij wel een half uur kneden;
hier doet men dat met de hand.


Hij heeft het zo goed gedaan dat hij een medaille krijgt... van chocola.

En zo leert Piko hoe hij het schip moet schoonmaken en vlaggen moet ophangen en natuurlijk krijgt hij uitgebreid les in salto's maken, op het dak klimmen en door de schoorsteen glijden. Sportpiet is heel tevreden.
Cadeautjes inpakken... dat moet Piko ook leren...


Inpakpiet zegt: 'Kijk eens Piko,
hier heb je de letter W.
Pak hem in, graag zonder kreukels
je zult zien het valt wel mee.'


Maar Piko vindt het nog best lastig, die rol papier is zo groot en het plakband plakt steeds aan alles vast maar het lukt! 'Pak nu de hijskraan maar in.' zegt Inpakpiet en dat is pas écht moeilijk merkt Piko. Maar het lukt en het inpakken gaat steeds beter. Inpakpiet vindt hem een Bien, amigo!
De laatste klus is heel spannend. Piko moet de kleren van Sinterklaas herstellen en de staf poetsen en naar de stomerij om de tabbert op te halen. Piko heeft het razend druk. Maar Sint is blij met hem: 'Pikolino, je wordt al een echte Piet!' roept hij.
Piko is heel moe van al het nieuwe wat hij moest leren. Tevreden stapt hij zijn bed in maar woelt en draait van de spanning, morgen vertrekken ze!
Piko valt pas tegen de ochtend in slaap... Hij slaapt en slaap, hij slaapt een gat in de dag. De boot wordt geladen, de boot zit helemaal vol, iedereen is aan boord, behalve Pikolino. Iedereen zoekt en roept maar niemand kan hem vinden. 'De trossen los!' roept de bootsman al...
Zou Piko toch nog op tijd wakker geworden zijn?


Het verhaal is helemaal in abcb rijm geschreven. Elke lesdag van Piko wordt verteld in 12 strofes. Elke strofe bestaat uit vier regels waarvan de tweede en vierde regel rijmen. Het zijn daardoor verhalen geworden die door het mooie ritme heerlijk voorlezen. 
De taal is niet gezocht, wat bij rijmende verhalen vaak gebeurt, en er zitten gelukkig geen rare wendingen in de zinnen om de rijm toch maar kloppend te krijgen. Knap werk van de dames Donkelaar en Van Rooijen!
De afbeeldingen zijn eenvoudig en doen een beetje denken aan kindertekeningen. Leuk is dat ze voornamelijk in zwart wit zijn waarbij voor elke dag één eigen kleuraccent gebruikt is. Dat maakt de afbeeldingen levendig.
Leuk en apart boek!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163308 Hardcover 24 pagina's De Vier Windstreken oktober 2013
Leeftjd vanaf 4 jaar

© Dettie, 19 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 
Sprookjes uit de vier windstreken
verzameld door
Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen


Sprookjes uit de vier windstreken is speciaal samengesteld voor het jubileumjaar van uitgeverij De Vier Windstreken. In 2008 bestond deze uitgeverij namelijk 25 jaar. Het boek is opgedragen aan alle illustratoren en schrijvers van prentenboeken, van noord naar zuid en van oost naar west die de prachtige prentenboeken voor de uitgeverij gemaakt hebben. Ieder sprookje komt uit een andere 'windstreek' en is door een andere illustrator uitgewerkt, te beginnen met het rijk van koning Isekalt in koude noorden.


De koning is een nare, egoïstische man en ziet er ook nog eens akelig uit. "Hij droeg een mantel van ijspegels en een hoed van wolvenbont, zijn woeste grijze baard viel over zijn borst. Maar het vreemdst waren zijn vleugels van ravenveren."
Deze vervelende koning had gehoord over het lieftallige meisje Elina en wilde met haar trouwen. Maar Elina piekert er niet over en de wraak van de koning is heftig. Maar zoals een echt sprookje betaamt, komt alles weer goed na een heleboel dappere daden en leefden de mensen nog lang en gelukkig. De bijzondere afbeeldingen van Cora de Vries vullen het verhaal mooi aan.


Het Russische sprookje vertegenwoordigt het oosten en ook dit is weer een spannend sprookje met een boze stiefmoeder en al.  Het gaat over het meisje Marja dat opdrachten moet vervullen van die vervelende stiefmoeder. De akelige vrouw denkt dat Marja dat niet kan en dat ze daardoor voorgoed van haar stiefdochter af zal zijn. Maar het vriendelijke meisje steelt de harten van iedereen die ze onderweg tegenkomt en krijgt daardoor steeds hulp. De boze stiefmoeder had daar natuurlijk helemaal niet op gerekend...
Bij dit sprookje zijn de prachtige, bijna dromerige afbeeldingen verzorgt door Loek Koopmans. Erg mooi.


Dan belanden we in het zuiden, in het heerlijk warme Italië waar Letizia bij haar vader Gandolfo op de boerderij woont. Gandolfo is bekend om zijn perenbomen met lekkere peren, wie zo'n peertje at vergat voor even zijn zorgen. En natuurlijk is daar weer een inhalige, egoïstische koning die de peren ook wil hebben. Elk jaar moet Gandolfo twee manden met peren naar de koning brengen. Dat gaat een tijdje goed totdat de oogst mislukt en er maar anderhalve mand gevuld kunnen worden. Letizia weet daar wel wat op, verstop mij maar in de mand en gooi de peren op me, dan lijkt de mand vol zegt ze... daarna volgt een heel bijzonder avontuur.
Jeska Verstegen heeft dit keer de kleurige, fleurige illustraties bij dit verhaal verzorgd.


Als laatste belanden we in het westen, in Ierland, bij Paddy die net als Letizia een kind van een boer is. Hij heeft nog vier broertjes en zusjes. Ze hebben het fijn met zijn allen en genoeg te eten maar ook dan breekt er een jaar aan dat alles mis gaat. Het gezaaide zaad wilde niet ontkiemen, de aardappels verrotten door de regen, de kippen werden ziek en er was te weinig hooi voor de koeien zodat ze bijna geen melk gaven. De kinderen kregen alleen nog maar dunne soep. Dus op een dag moet Paddy het laatste schaap dat de familie nog heeft naar de markt brengen. Maar onderweg hoort hij een liedje, en hij móet weten wie dat zingt...
Bij dit verhaal staan weer heel andere mooie afbeeldingen gemaakt door Sandra Klaassen.


Dit jubileumboek is een erg mooi sprookjesboek geworden met heerlijke verhalen. Elk kind (en volwassenen) zal enorm van genieten van de avonturen van de kinderen en de bijzondere illustraties. Een mooi bezit om keer op keer uit voor te lezen.


ISBN 9789051160512 Hardcover 64 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken najaar 2008
formaat: 29,5 x 22,0 cm Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 16 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het avontuur van de speelman
Illustraties: Moniek Peek
Tekst: Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen


Nadat de speelman de hele dag vrolijke deuntjes heeft gespeeld op de kermis loopt hij vrolijk fluitend door het bos naar huis.
De maan schijnt en de speelman heeft het naar zijn zin. Maar dan hoort hij wat, hij kijkt achterom en schrikt. Daar staat een grote hongerige wolf.
De speelman begint te rennen en probeert ondertussen de wolf af te leiden maar dat helpt niet. De speelman denkt dat zijn laatste uurtje geslagen is. Hij pakt zijn viool en begint uit wanhoop het droevigste liedje te spelen dat hij kent. De wolf stopt en moet er van huilen, zo treurig is de muziek. Nieuwsgierig komen de vossen, dassen, wezels, konijnen, muizen, vogels, hazen, herten en dwergen, trollen, elfjes en bosgeesten op de muziek af. Maar is daarmee de speelman gered? Hij speelt en speelt en speelt.
Het wordt een heel spannende en bijzondere nacht...

Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen maken samen al vele jaren verhalenboeken voor kinderen. Ze vertalen, bewerken en herschrijven volksverhalen, sprookjes, fabels, legenden en mythen. Het avontuur van de speelman is ook een bewerking van een Frans (Picardië) volksverhaal. De tekst is in goed leesbare letters afgedrukt. De zinnen zijn kort gehouden en het taalgebruik is helder. Het verhaal is plezierig en boeiend om te lezen. 


Moniek Peek studeerde in 1984 af als grafisch ontwerper en illustratrice. Zij gebruikt gemengde technieken in haar illustraties en werkt graag met ecoline en acrylverf. De afbeeldingen in dit boek heeft zij in warme, soms bijna transparante kleuren gemaakt. Je ziet gelijk dat het geen gewoon bos is waar de speelman in loopt maar eng is het daar niet. Helemaal leuk wordt het wanneer alle dieren en andere bosfiguren tevoorschijn komen. De trollen zijn heel grappig om te zien en de elfjes zijn prachtig met hun sierlijke vleugeltjes. Elke keer als je naar een afbeelding kijkt ontdek je wel wat nieuws.

Kortom, Het avontuur van de speelman is een erg aantrekkelijk boek, zowel qua uitvoering, verhaal als afbeeldingen.


ISBN 9789051161823 Hardcover 32 pagina's  |  De Vier Windstreken  |  september 2011
Leeftijd: 4-6 jaar

Dettie, 8 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!