jeugd 4-5 jaar

Judith Koppens

http://www.judithkoppens.nl

http://www.nynketalsma.nl

http://www.marjameijer.nl

 

Sam en Bennie bij de kapper
illustraties Marja Meijer
tekst Judith Koppens


Wat doet een hond als zijn baasje bij de kapper zit?  Dan blaft hij!
Waarom? zal je denken. Nou hij denkt dat knippen zeer doet!

Dit overkomt Sam als ze met haar hond Bennie naar de kapper gaat omdat ze hem haast niet meer kan zien vanwege haar lange haar dat steeds voor haar ogen hangt. Met zijn tweeën lopen ze naar de kapper die op winkelruit met zwierige letter 'Chez Pierre' heeft staan. Als ze eenmaal binnen zijn vraagt Sam eerst maar of Bennie wel binnen mag en gelukkig mag dat.
Samen wachten ze tot Sam aan de beurt is en kijken ondertussen hun ogen uit naar alle klanten die onder handen genomen worden.

En dan is Sam aan de beurt, maar zoals al gemeld, Bennie vindt dat haren knippen maar niets, dat doet vast zeer... hij blaft de hele winkel bij elkaar. Dat kan natuurlijk niet. Wat nu?
Gelukkig weet Sam een heel leuke oplossing zodat ze beiden even later heel tevreden de kapperszaak uit lopen.


Grappig detail is dat een kat in de boom is gekropen en een hond achter het raam van een huis hard blaft als Sam en Bennie voorbij komen lopen.
De kleurige aquareltekeningen laten verder goed zien hoe het er in een kapperszaak uitziet, inclusief klemmetjes in het haar, krullers, fohns en droogkappen. Het zijn afbeeldingen van deze tijd, de klant die geknipt wordt bijvoorbeeld zit, als de kapper tegen Sam praat, gauw even op zijn smartphone te kijken! Een andere klant luistert naar muziek via haar ipad met haar oordopjes in. Dat maakt de afbeeldingen extra leuk en modern.


De tekst is in duidelijke letters met, zoals gebruikelijk bij deze uitgeverij, enkele tekstgedeeltes die dikgedrukt zijn om te benadrukken waar het in dat gedeelte om draait.


Leuk, gezellig boek en nu maar hopen dat niet alle kinderen op idee komen om hun hond mee te nemen als ze naar de kapper gaan!


ISBN 9789044836554 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2019
Afmeting 21 x 29 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 15 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altWat is het warm!
Uit de serie De Klimaatjes
Illustraties van Nynke Mare Talsma
Judith Koppens & Andy EngelDe Klimaatjes, dat zijn Mol, Egel, Muis, Duif, Uil, Vos en Kikker.
Zeven dieren die in ieder geval binnen de verhalen in deze serie de beste maatjes zij,. Waarom ze dan de Klimaatjes heten? De thematiek heeft steeds te maken met de veranderingen in ons klimaat en wat wij daar zelf eventueel aan kunnen doen.

In dit tweede deel verzucht Vos dramatisch dat hij het zo warm heeft.


‘Zelfs met het raam open en de ventilatoren aan, was het nog te warm om te slapen.’


Vos en Kikker proberen op allerlei manieren verkoeling te vinden, maar een ijsje helpt maar even, zwemmen in de vijver mag niet, de fles water is snel leeg en Vos moppert maar door. Kikker bedenkt steeds wat anders, en tenslotte komen ze bij Uil, die dan misschien wel geen oplossing weet, maar wel kan vertellen hoe het komt dat het zo heet is. Gelukkig kan Muis wèl iets verzinnen om het wat koeler te krijgen, en wat zij verzint dat kunnen de jonge lezertjes ook maken. Kijk maar achter in het boek!

De dieren zijn typetjes, met ieder hun eigenschappen, die je terug vindt in het verhaal. Zo lezen we in dit boek inderdaad dat Muis slim is, Uil veel nadenkt en dat Kikker altijd enthousiast is. Aan de binnenkant van de omslag worden de vrienden voorgesteld. Je kan als je het boek voorleest met een kind praten over de achtergrond van het verhaal, wat voor oplossingen ze zelf zouden kunnen verzinnen, en je kan het er over hebben welke dieren wel of niet een rol spelen in het verhaal, en of dat een grote rol is of een kleine. Er valt zo heel wat plezier te beleven met dit boek. Je zou bijna vergeten dat het eigenlijk bedoeld is als een wijze les, want jong geleerd is (misschien) oud gedaan!


Judith Koppens is leerkracht in het basisonderwijs, en weet dus heel goed wat kinderen leuk vinden, en wat geschikt is voor welke leeftijd. Die ervaring verwerkt zij in haar boeken.
Over Andy Engel vind ik helaas niets, maar wel weer over de illustratrice van dit boek: Nynke Mare Talsma (Delfzijl, 1975) Zij heeft al vele kinderboeken, educatieve uitgaven en omslagen voor jeugdboeken verlevendigd. De materialen die ze veel gebruikt zijn aquarel, pen en inkt. Daarnaast gebruikt ze ook technieken als etsen, linosnede en collage. Tegenwoordig werkt ze in haar atelier-aan-huis in Apeldoorn.


ISBN 9789044827835 | hardcover |24 pagina's | Uitgeverij Clavis| oktober 2016
Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 14 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER