jeugd 4-5 jaar

Effie Lada

https://www.effielada.com

 

Jij en ik in het park
Effie Lada


Als ik vertel dat ik graag kinderboeken lees, met name prentenboeken, dan wordt er vaak een wenkbrauw opgetrokken of staren mensen me een beetje ongelovig aan. Is dat niet een beetje kinderachtig? Wat moet je nou als volwassene met een kinderboek? Daar is toch niets aan? Als je nou met kinderen zou werken, ja dan kan het nog wel maar gewoon omdat je het leuk vindt? Nee... dat is toch wel een beetje raar. In zo'n geval pak ik dan meestal een prentenboek uit mijn kast en laat via het boek zien, hoe uniek en bijzonder prentenboeken kunnen zijn. Wat mij zo aanspreekt is namelijk:


- De kracht van het compacte verhaal. In 32 pagina's moet een heel verhaal verteld worden met een kop en een staart én een leuke, mooie of leerzame boodschap. Vaak heeft het prentenboek ook nog eens een verrassende twist op het eind.

- De kracht van de afbeeldingen die dankzij hun kleuren en vormen prachtig de sfeer van het verhaal kunnen weergeven. Die kleuren en vormen bepalen of het boek vrolijk, serieus, beetje verdrietig of juist heel blij is. Een mix daarvan kan ook voorkomen. De prenten voegen in beeld de sfeer toe aan de geschreven taal. In een bepaald aantal boeken zijn de prenten zelfs kleine kunstwerkjes, die je wel aan je muur zou willen hangen. Die staan dan ook bij mij in de kast als zijnde 'koesterboeken'.


Het zijn dan ook die boeken die ik laat zien aan degenen die mij vragen waarom prentenboeken zo bijzonder zijn, want zo kunnen ze zien wat een vakmanschap er bij komt kijken om een mooi en goed prentenboek te maken. En ik weet ik nu al,  dat dit boek van Effie Lada in dat rijtje koesterboeken komt te staan. Het heeft namelijk echt alles wat ik zo waardeer in een prentenboek.


Het verhaal is een heerlijk wegdroomverhaal en gaat over twee kinderen die zondags spelen in het park en elkaar erg leuk vinden en voorzichtig toenadering zoeken. Als dat lukt en ze van elkaar weten dat hun prille liefde wederzijds is, dan kunnen ze hun geluk niet op. Natuurlijk worden ze liefdevol geplaagd door volwassen en de kinderen in het park. Maar dat maakt niets uit, want zij zijn heerlijk, verrukkelijk, geweldig verliefd.


De afbeeldingen zou je het liefst allemaal willen tonen want daarin zit het mooie, onzekere, ontluikende, licht zwevende verliefde gevoel prachtig in verwerkt. De tekst is iets langer per pagina dan je van prentenboeken gewend bent maar dat is niet storend want het is in prettige, toegankelijke taal geschreven.
Al met al dus een heel fijn boek dat zeer tot de verbeelding spreekt.


ISBN 9789044838244 | Hardcover | 36 pagina's |Nur 273 | Uitgeverij Clavis | april 2020
Afmeting: 25,5 x 26,5 | Vertaald door Clavis | leeftijd 5+

© Dettie, 18 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER