jeugd 4-5 jaar

Uschi Flacke & Eva Muszynski

http://www.ursula-flacke.de

 

De kleine vlinder
illustraties: Eva Muszynski
tekst: Uschi Flacke


Eindelijk is het lente! Het zonnetje schijnt en overal
bloeien kleurige bloemen.


Lammetjes huppelen uitgelaten in de wei, kuikentjes
spelen buiten en varkens rollen in de modder.


maar wat is dat? Dat ziet er
grappig uit. Er kruipt iets
naar buiten...


Op de afbeelding zien we wát er naar buiten kruipt en dankzij de titel van het boekje konden we dat natuurlijk ook al weten. We zien namelijk een vlindertje uit zijn cocon komen. Hij is er moe van! Zijn vleugeltjes zijn nog wat gekreukeld maar even later vliegt hij toch voorzichtig naar een rode tulp. De kuikentjes kijken vol bewondering naar het mooie kleine fladderaartje met zijn kleurige vleugeltjes. De vlinder smikkelt van de heerlijke nectar uit de bloemen tot zijn buikje rond is. Daarna gaat hij lekker zitten kijken naar de lammetjes die met elkaar spelen. Ik wil ook wel een vriendje denkt hij. Maar dat wordt nog een probleem...


De koe wil geen vriendje zijn want de vlinder heeft geen hoorns, de hommel wil ook al niet want de kleine vlinder heeft geen zachte gestreepte vacht. En zo is er aldoor wat. 's Avonds heeft hij nog geen vriendje gevonden. Vlinder is er een beetje moedeloos van. Maar dan hoort hij zachtjes huilen...

Een allerliefst verhaaltje over vriendschap en de moed niet opgeven. Het wordt uiteindelijk een heel gezellige boel rondom de kleine vlinder zoals we op de laatste pagina kunnen zien.

De helder gekleurde afbeeldingen zijn eenvoudig en de omgeving en dieren zijn natuurgetrouw weergegeven. Alleen de kleine vlinder en zijn nieuwe vriendje (nee, geen vlinder) wijken daarvan af en hebben een gezichtje. De tekst staat boven, onder of naast de illustraties en zijn in duidelijke letters afgedrukt. 
Het leuke is dat kinderen dankzij de vraag van kleine vlinder of zij zijn vriendje willen worden, ook gelijk verschillende dieren en hun specifieke uiterlijke kenmerken leren kennen.
Op de achterkant van het boekje (10x10 cm) staat, passend bij het thema, nog een zoekplaat.
Prima boekje uit de Pixi 04-serie Lente-Pasen


ISBN 9789050652278 | Paperback 10 x 10 cm | 24 pagina's | De Vier Windstreken | maart 2017
Vertaald door M.E. Ander | Leeftijd 4+

© Dettie, 13 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER