jeugd 4-5 jaar

Harmen van Straaten

http://www.harmenvanstraaten.nl

Zie ook de recensie over het boek DJ in Wonderland (15+)

 

Retteketet! We gaan nog niet naar bed!
Harmen van Straaten


Op de cover én op de titelpagina's zie je het al, het is feest! De dieren springen op het bed, zwaaien met kussens boven hun hoofd, lopen in polonaise door de slaapkamer en ondertussen zingen ze: "Retteketet, we gaan nog niet naar bed!"


Het is duidelijk, ze hebben allemaal nog geen slaap. De grote vrolijke Neushoorn wil wel tikkertje doen en Nijlpaard wil eerst nog heerlijk van de trapleuning glijden. Papegaai zorgt wel dat iedereen ook wakker blijft, hij schettert tussendoor steeds "Retteketet, we gaan nog niet naar bed!"

Daar komt Krokodil en hij is ook nog niet moe.


"Hé!" roept Krokodil. "Zitten jullie je te vervelen?
Weet je wat ik wil? Verstoppertje spelen.
Maar in je eentje is daar niets aan,
dan kan ik beter naar bed toe gaan."


© Harmen van StraatenEn dát is nu precies wat alle dieren niet willen. Krokodil mag zoeken en de dieren gaan zich verstoppen ondertussen hard zingend: "Wat een pret! We gaan nog lang niet naar bed!"

En zo gaat het maar door. Elke keer komt een dier kijken wat de andere dieren aan het doen zijn en het wordt steeds vrolijker en gezelliger. En allemaal willen ze niet naar bed. Maar ondertussen beginnen ze toch wel moe te worden van al dat gefeest, gezoek, gespring en gezing. Eigenlijk willen ze ondertussen best wel naar bed. Hun ogen zitten al bijna dicht. Maar daar is Panda en hij denkt daar heel anders over en hup daar gaan ze weer, maar wel steeds wat minder feestend en zingend. En dan... komt een jongetje de kamer binnenlopen en is het - gelukkig - uit met de niet-naar-bed-pret. En Retteketet ze racen naar bed!


Natuurlijk is dit voor elk kind een heerlijk voorleesboek voordat ze moeten gaan slapen. Ze herkennen allemaal wel het moment van naar bed moeten terwijl ze - écht, eerlijk waar - nog helemáál geen slaap hebben! En als je dan toch nog even lekker kan keten en spelen is het nóg leuker. Maar het is voor hun dan ook wel moeilijk om toe te geven dat ze eigenlijk ondertussen best wel moe zijn... en stiekem toch wel naar bed willen. En dit verhaal helpt ze daar een beetje bij.
En wat is er dan fijner dan nog héél even wakker te mogen blijven omdat papa of mama dit vrolijke bijna-slapen-gaan boek gaat voorlezen...


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 978902587497 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Leopold | februari 2018
Afmeting 30,1 x 24,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 22 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER