jeugd 4-5 jaar

Gebroeders Grimm

Sneeuwwitje
illustraties: Esther Rosie en Job van Gelder
tekst: Gebr. Grimm/De Efteling


In de Efteling was Sneeuwwitje één van de eerste tien sprookjes bij de opening van het Sprookjesbos in 1952. Het huidige ontwerp van de grot met de zeven dwergen komt uit 1975. Sinds februari 2018 stond het sprookje Sneeuwwitje achter bouwhekken. Het sprookje werd gerenoveerd. Met name de grot waar Sneeuwwitje in haar mooie glazen kist ligt, werd onder handen genomen. In juli zal alles weer toegankelijk zijn.
Voor de Efteling en uitgeverij Van Goor was het een aanleiding om dit sprookjesboek uit te geven.


Wie kent het verhaal niet van het mooie, lieve meisje Sneeuwwitje dat opgroeide bij haar kwaadaardige ijdele stiefmoeder.
De stiefmoeder die elke dag aan haar spiegel vroeg wie de mooiste was van het hele land. En elke dag kreeg ze hetzelfde antwoord.


'Majesteit, zo mooi als u is er geen
Edele vrouwe, u bent het mooist van iedereen.

En dan was de koningin weer helemaal tevreden. Maar helaas voor haar bleef het niet zo. Op gegeven moment antwoordde de spiegel:


O koningin, heel mooi bent u
Maar prinses Sneeuwwitje is duizendmaal mooier nu


De koningin was woedend, iemand was mooier dan haar, de koningin! Haar eigen stiefdochter nog wel! Dus Sneeuwwitje moest verdwijnen en snel ook...
De jager moest haar wegbrengen naar het bos, ze mocht nooit meer thuiskomen. En zo gebeurde het.

De jager vond het prinsesje echter heel lief en liet haar gaan en zo kwam ze uiteindelijk al zwervend door het bos bij de 7 dwergen aan, die het zachtaardige meisje gelijk in huis opnamen. Maar ja, die ellendige spiegel verklapte natuurlijk dat Sneeuwwitje nog leefde. De koningin was razend en kreeg een heel gemeen plan... De afloop is ons ook welbekend en het verhaal eindigt natuurlijk met een prachtige bruiloft...


De afbeeldingen zijn anders dan in de meeste sprookjesboeken. Ze zijn niet in sprookjesachtige pasteltinten wat op zich natuurlijk niet erg is. De dwergen zijn niet de zachtaardige grappige wezentje maar zijn meer wijze, kleine mannetjes. Van de koningin straalt haar gemeenheid af. Maar Sneeuwwitje blijft natuurlijk haar prachtige mooie zelf.  En het midden zit een uitklapplaat die meestal de klapper van het boek vormt maar dit keer is die een beetje onevenwichtig, misschien omdat de tekeningen maar naar één kant uitklapt.


Dat wil niet zeggen dat het geen mooi boek is. Maar diep in mijn hart vind ik bijvoorbeeld de tekeningen van Anton Piek, de ontwerper van de Efteling, of de disneyversie toch wat meer karakter hebben dan deze afbeeldingen.  Je voelt je niet echt betrokken bij Sneeuwwitje, daarvoor is de prinses letterlijk en figuurlijk te afstandelijk getekend. Het is allemaal een beetje stijfjes. Jammer.


Lees HIER de hele Eftelinggeschiedenis rond Sneeuwwitje


ISBN 9789000361557 | Hardcover met linnen rug | 32 pagina's | Efteling BV/Van Goor | juni 2018
Leeftijd 4+

Dettie, 24 juni 2018

Lees de reacties en/of reageer, klik HIER

 

Doornroosje
illustraties: Maja Dusíková


Iedereen is opgegroeid met de sprookjes van de gebroeders Grimm.  Hans en Grietje, Repelsteeltje, Roodkapje en Assepoester zijn daar de bekendste van, zo ook Doornroosje. Dit laatste verhaal is eveneens al in vele uitvoeringen uitgebracht; in verzamelbundels, heel moderne of juist ouderwets, als boek met uitklapplaten etc. Maar toch blijft het verhaal boeiend, gewoon omdat het zo bijzonder is.


In dit boek lezen we, in gewone, hedendaagse taal, dus opnieuw het verhaal van de koning en koningin die zo graag een kindje wilden maar dat kindje kwam maar niet. Op een dag tijdens het baden, kwam er een opeens een kikker uit het water en die voorspelde dat de koningin binnen een jaar een dochter zou krijgen. En het wonder gebeurde. De koning en koningin kregen een prachtig dochtertje. Natuurlijk gaven ze een groot feest en iedereen werd uitgenodigd, ook de wijze feeën. Maar omdat in het kasteel maar twaalf gouden borden waren werden er maar twaalf feeën uitgenodigd in plaats van alle dertien die het land rijk was. De dertiende fee werd woedend en kwam toch! Elf feeën hadden al heel mooie wensen gedaan maar de dertiende fee had een heel boze wens,  het prinsesje zou zich op haar vijftiende jaar prikken aan een spinnewiel en dood zou neervallen. Gelukkig kon de twaalfde fee de spreuk verzachten en daardoor zou het prinsesje niet doodgaan maar honderd jaar slapen. Ondanks dat de koning alle spinnewielen liet verbranden kwam de wens toch uit en het prinsesje, de koning en koningin en de hele hofhouding viel in slaap.
Het zou honderd jaar duren voor het een prins zou lukken de prinses wakker te kussen.


Het boek zelf ziet er uit als een echt sprookjesboek. Op de cover zie je het beeldschone prinsesje slapen in een heel mooi bed met allemaal prachtige bloemranken. De afbeeldingen in het boek zijn in zachte, warme kleuren gemaakt, behalve de boze heks, die heeft een grote zwarte jurk aan en ze heeft wit/grijs piekhaar.
Heel apart is de afbeelding waarop de doorsnede van het kasteel te zien is. In elke ruimte zie je mensen die slapen. De koning slaapt maar de man die hem net bezig was hem een handkus te geven ook. De schoonmaakster die net even op de buitengalerij stond weg te dromen met de bezem in haar hand, droomt nu voor 100 jaar weg. De jonge knecht die net een oorvijg zou krijgen en wil wegrennen, krijgt pas 100 jaar later die oorvijg. De paarden, de hofnar, de trompetter, de poes... iedereen slaapt.
Deze doorsnede zie je weer terug als iedereen net wakker is geworden en doorgaat met waar ze mee bezig waren. Leuk om te zien.
Sprookjes blijven leuk om te lezen en ook nu is het is weer genieten, mede door de fraaie prenten en de verzorgde uitvoering van het boek. 


Zie ook het inkijkexemplaar (pdf)


ISBN 9789051162578 gebonden | formaat: 24,2 x 32,0 cm | aantal pagina's: 32 | De vier windstreken  juni 2012
Dornröschen Nederl. tekst Ineke Ris  Leeftijd: vanaf 4 jaar 

© Dettie, 1 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER